OFICIAL Inspectoratele școlare au obligația să transmită la agenția de plăți și inspecție socială absențele elevilor ale căror familii iau venit minim de incluziune. Situația trebuie dată lunar, în format electronic, până la data de 10 a lunii în curs, pentru luna anterioară

Foto: © Ammentorp | Dreamstime.com

Inspectoratele școlare trebuie să transmită, lunar, la agenția pentru plăți și inspecție socială județeană situația privind frecventarea cursurilor de către copiii de vârstă școlară din familiile beneficiare ale Legii nr. 196/2016, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial. Este vorba despre ordinul comun al ministrului muncii nr. 634 din 19 februarie 2024 și al ministrului educației nr. 4.010 din 14 martie 2024.

Ordinul publicat în Monitorul Oficial stabilește modelul situației privind frecventarea cursurilor de către copiii de vârstă școlară din familiile beneficiare de ajutor pentru familia cu copii în baza Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune.

Situația realizată de inspectoratele școlare se transmite lunar, în format electronic, până la data de 10 a lunii în curs, pentru luna anterioară și conține atât datele de identificare ale copiilor, cât și absențele nemotivate înregistrate de aceștia.

Art. 1. — „În vederea verificării îndeplinirii condițiilor prevăzute la art. 19 alin. (1) și (2) din Legea nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările și completările ulterioare, inspectoratul școlar județean, respectiv al municipiului București, denumit în continuare inspectorat școlar, în a cărui rază teritorială își are domiciliul sau reședința ori trăiește titularul dreptului la venit minim de incluziune — componenta de ajutor pentru familia cu copii are obligația să transmită lunar la agenția pentru plăți și inspecție socială județeană, respectiv a municipiului București, denumite în continuare agenții teritoriale, situația privind frecventarea cursurilor de către copiii de vârstă școlară din familiile beneficiare”, se arată în ordinul publicat în Monitorul Oficial.

Conform sursei citate, agențiile pentru plăți și inspecție socială județene trimit inspectoratelor școlare tabelul nominal al copiilor din familiile beneficiare de ajutor, în vederea identificării copiilor pentru care înregistrarea de absențe nemotivate poate conduce la diminuarea cuantumului ajutorului pentru copii.

Tabelul se transmite lunar inspectoratelor școlare până cel târziu la data de 5 a lunii în curs pentru drepturile de ajutor pentru familia cu copii aprobate în luna anterioară.

Apoi, pe baza tabelului primit, inspectoratele școlare întocmesc situația privind frecventarea cursurilor de către copiii de vârstă școlară din familiile beneficiare de ajutor pentru familia cu copii.

Art. 2. — „(1) În vederea întocmirii de către inspectoratele școlare a situației prevăzute la art. 1, agențiile teritoriale transmit acestora tabelul nominal al copiilor din familiile beneficiare de ajutor pentru familia cu copii, în vederea identificării copiilor pentru care înregistrarea de absențe nemotivate poate conduce la diminuarea cuantumului ajutorului pentru copii în condițiile art. 19 alin. (2) din Legea nr. 196/2016, cu modificările și completările ulterioare. Modelul tabelului nominal este prevăzut în anexa nr. 1 care face parte integrantă din prezentul ordin.

(2) Tabelul prevăzut la alin. (1) se transmite lunar inspectoratelor școlare până cel târziu la data de 5 a lunii în curs pentru drepturile de ajutor pentru familia cu copii aprobate în luna anterioară.

(3) Pe baza tabelului nominal prevăzut la alin. (1), inspectoratele școlare întocmesc situația privind frecventarea cursurilor de către copiii de vârstă școlară din familiile beneficiare de ajutor pentru familia cu copii, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 2 care face parte integrantă din prezentul ordin.

(4) Situația prevăzută la alin. (3) se transmite lunar, în format electronic, până la data de 10 a lunii în curs, pentru luna anterioară și conține atât datele de identificare ale copiilor, cât și absențele nemotivate înregistrate de aceștia.

(5) Pentru transmiterea electronică a tabelului nominal prevăzut la alin. (1), respectiv a situației prevăzute la alin. (3), agențiile teritoriale și inspectoratele școlare asigură elementele de siguranță informatică pentru protejarea datelor cu caracter personal conținute.”

Iată ce prevede Legea nr. 196/2016:

Articolul 19 – (1) În cazul familiilor care au în întreținere copii de vârstă școlară, ajutorul pentru familia cu copii se acordă în cuantumurile prevăzute la art. 18, cu condiția ca fiecare copil să fie înscris și să frecventeze fără întrerupere o formă de organizare a învățământului preuniversitar, respectiv învățământ cu frecvență, prevăzută de Legea nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, cu excepția celor care le întrerup din motive medicale.

(2) Cuantumul ajutorului pentru familia cu copii, acordat potrivit prevederilor alin. (1), se diminuează în raport cu numărul de copii din familie, după cum urmează:

a) cu 50% din cuantumul ce revine fiecărui copil din familie, pentru luna în care acesta înregistrează mai mult de 15 absențe nemotivate;

b) cu cuantumul ce revine fiecărui copil din familie pentru luna în care copilul înregistrează mai mult de 30 de absențe nemotivate;

c) cu cuantumul ce revine fiecărui copil din familie, pe perioada în care copilul întrerupe anul școlar, cu excepția situațiilor în care întreruperea este cauzată din motive de natură medicală;

d) cu cuantumul ce revine fiecărui copil din familie, pe perioada când copilul repetă anul școlar din alte motive decât cele de natură medicală.

(3) În situația în care unul dintre copii nu mai frecventează cursurile școlare, acesta nu mai este luat în considerare nici la stabilirea venitului net lunar ajustat și nici la stabilirea cuantumului ajutorului pentru familia cu copii.

(4) În cazul în care copilul care frecventează școala a împlinit vârsta de 18 ani în cursul unui an școlar, ajutorul pentru familia cu copii se acordă până la finalizarea anului școlar în care este înscris.”

Cât este venitul minim de incluziune pentru familia cu copii, potrivit legii
Foto: Legea nr. 196/2016 – captură legislatie.just

Foto: © Ammentorp | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version