Orele pierdute din luna mai nu se recuperează, ci doar cele din iunie, anunță Ligia Deca: Verificarea se face de către conducerile școlilor și de inspectorate

Foto: © Arne9001 | Dreamstime.com

Orele pierdute din luna mai nu se mai recuperează, ci doar cele din luna iunie, după cum a declarat jurnaliștilor ministrul Educației, Ligia Deca, după audierile din Parlament. Pentru zilele din luna mai, „deja au fost plătite salariile”, a spus Ligia Deca.

Pentru elevii din învățământul preșcolar, primar, gimnazial si liceal, cu excepția claselor a VIII-a, a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, recuperarea se face până pe 16 iunie. Cei din învățământul tehnologic pot recupera până pe 23 iunie, după cum a transmis Ministerul Educației.

Ligia Deca: Recuperarea nu se face pentru zilele afectate de protest în luna mai. Pentru acele zile deja au fost plătite salariile. Ceea ce am lăsat la latitudinea unităților de învățământ – în funcție de infrastructură, situație, câți profesori au fost în situația de protest, în funcție de efectivul de elevi pe care îl au – este posibilitatea unor recuperări pe parcursul acestor zile de școală. Ele variază. Pentru unele școli, ultima zi de școală este 16 iunie. Pentru alte școli, de exemplu, toate liceele tehnologice, vorbim despre 23 iunie. În acest interval, unitățile de învățământ organizează un program de recuperare, cu aprobarea consiliului de administrație. Am mare încredere că vom vedea responsabilitate din partea conducerii școlilor, în așa fel încât, pe de o parte, să se poată recupera, pe de altă parte, să păstrăm un nivel decent al duratei procesului educațional.

Reporter Diana Dumitrașcu (TVR): Cine poate verifica faptul că ce fac aceste recuperări și nu sunt doar ore trecute pe hârtie?

Ligia Deca: Verificarea procesului de recuperare se face de către conducerile școlilor și de către inspectoratele școlare.

Informații de context

Pe 8 iunie, ministrul Educației, Ligia Deca, anunța că ministerul pe care-l conduce lucrează de o săptămână la un program prin care profesorii care au fost în grevă vor recupera zilele în care nu au lucrat.

“Încă de la începutul săptămânii, am organizat întâlniri împreună cu inspectorii școlari de la nivel județean care, la rândul lor organizează întâlniri cu directorii școlilor, pentru a organiza un program de recuperare“, spunea Ligia Deca, săptămâna trecută.

Imediat după suspendarea grevei generale, care a durat 13 zile lucrătoare și s-a întins pe 22 de zile calendaristice, Ministerul Educației a trimis la inspectorate și la școli o adresă semnată de nu mai puțin de 9 oficiali din instituție și directori de departamente.

Nu este vorba despre vreun program de recuperare gândit sau pus la punct, explicat sau planificat, ci doar o pasare a responsabilității către directorii de școli. Aceștia pot decide, cu aprobarea consiliului de administrație, recuperarea orelor pierdute. Tot directorii au apoi obligația să adapteze orarul pentru aceste recuperări, conform ministerului.

Foto: © Arne9001 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Recuperarea orelor pierdute în timpul grevei se face până pe 16 iunie pentru elevi și profesori, cu excepția claselor terminale / Cei din învățământul tehnologic pot recupera până pe 23 iunie, transmite Ministerul Educației
Ministrul Educației, Ligia Deca, anunță că ministerul pe care-l conduce lucrează de o săptămână la un program prin care profesorii care au fost în grevă vor recupera zilele în care nu au lucrat
Exit mobile version