“Pact pentru lectură”: Editorii cer autorităților, printr-o petiție online, să adopte “în al 12-lea ceas” politici publice care să “reașeze cititul printre prioritățile românilor” și să combată analfabetismul funcțional

Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com

Un “Pact pentru Lectură”, ce are drept scop să contribuie la combaterea analfabetismului funcțional și să “reașeze cititul printre prioritățile românilor”, a fost lansat, luni, sub forma unei petiții online. Inițiativa, care urmează să fie oficializată miercuri, de Ziua Națională a Lecturii, aparține Asociației Editorilor din România și se concentrează pe un apel adresat autorităților, de intervenție “în al doisprezecelea ceas”, reamintind în secundar o serie de măsuri propuse anterior de edituri. Directorul Asociației explică această abordare: inițiative ale editurilor au mai existat, însă pentru a produce o schimbare veritabilă e nevoie de politici publice, a căror lipsă se simte acut.

“Scopul acestui pact este combaterea analfabetismului funcțional, ceea ce, până acum, a existat doar ca problemă recunoscută. Nu s-a asumat, deocamdată, nimic în direcția combaterii acestui analfabetism funcțional. Noi am propus câteva măsuri, care nu sunt noi și nu sunt exhaustive. Ele trebuie completate de către autorități cu politici publice care vizează domeniile lor de activitate și de competență”, a spus pentru Edupedu.ro Mihai Mitrică, directorul executiv al AER, întrebat despre obiectul acestei inițiative în ceea ce privește editurile.

Cum vor acționa în acest sens membrii AER, organizație ce reunește principalele edituri din România? Mihai Mitrică:

Potrivit petiției, “în vreme ce piețele mari de carte europene iau măsuri consistente la cel mai mic semn de scădere, la noi nu există nici măcar schița minimă a unei strategii naționale de încurajare a lecturii în rândul tinerilor.”

Inițiativa, ce insistă pe nevoia ca autoritățile să ia măsuri, este semnată, ca petiție online, de președintele AER Grigore Arsene, de președintele fondator al Humanitas Gabriel Liiceanu, directorul general Polirom Silviu Lupescu, directorul editurii Vremea Silvia Colfescu, directorul grupului ART Dan Iacob și de Lidia Bodea și Dan Croitoru în calitate de membri ai Consiliului Director AER.

Autorii se adresează “Domnului Președinte Klaus Iohannis, Guvernului României, clasei politice, factorilor de decizie de care depinde direct implementarea la nivel național a setului de măsuri propuse de-a lungul timpului de către AER, să asume în acest al doisprezecelea ceas punerea lor în faptă, astfel încât odată cu intrarea în anul electoral 2024 să poată fi văzute primele rezultate, iar nu doar auzite vechile promisiuni neonorate de atâta timp”.

Măsurile respective, enunțate de AER:

Inițiatorii petiției descriu “realitatea cifrelor” ce indică un nivel al analfabetismului funcțional de peste 40% în rândul elevilor de 15 ani, conform ultimelor evaluări PISA, dar și un număr ridicat de copii care trăiesc în risc de sărăcie și excluziune socială.

Autorii apreciază că, “din păcate, oricât de gravă, realitatea statisticilor e rece și nu pare să clintească nimic. Ar trebui să avem însă în minte nu cifre, ci destine individuale, copii, tineri cu chip și nume, și atunci emoția, răspunderea trezite ar fi cu mult mai mari, astfel încât și luarea măsurilor ce se impun să aibă alt ritm, iar viitorul acestor altfel anonimi 40% dintre adolescenții noștri să capete conturul șansei de a avea un loc de muncă mai bine plătit, un nivel de trai decent, o viață mai împlinită”.

Iar petiția afirmă că “lectura reprezintă fundamentul educației, în orice domeniu, asigură accesul la informație și consolidează gândirea.”

Textul Pactului pentru Lectură:

Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev sădescarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version