Palatul Universității din București, clădire emblematică a orașului, va fi restaurat. Lucrările vor cota 445 milioane de lei și vor dura 60 de luni

CIVIS Open Lab

UniBuc / Foto: Universitatea din București

Guvernul a aprobat, săptămâna aceasta, hotărârea de începere a proiectului de consolidare și restaurare a Palatului Universității din București, clădire istorică de pe Bulevardul Regina Elisabeta, în centrul Capitalei, anunță instituția într-un comunicat de presă. Lucrările vor costa, potrivit sursei citate, 445,88 milioane de lei și vor dura 60 de luni.

Ce lucrări se vor face:

Potrivit comunicatului, prin aceste acțiuni de restaurare vor fi puse în valoare ruinele Academiei Domnești pe care este ridicată clădirea Palatului Universității, “marcând astfel 326 de ani de continuitate educațională în acest spațiu”.

Prin hotărârea de Guvern, lucrarea va fi realizată prin Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social, derulat de Compania Națională de Investiții (instituție aflată sub autoritatea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației). La investiția totală de 445,88 milioane de lei, Universitatea din București va contribui cu 2,37 de milioane de lei.

Instituția precizează că “acțiunile de restaurare sunt menite să contribuie la asigurarea unor spații de învățământ corespunzătoare studenților Universității din București, să înlăture riscul degradării sau distrugerii Palatului Universității și, odată cu acesta, a contribuției culturale, istorice și simbolice a acestuia pentru patrimoniul cultural al regiunii, să valorifice potențialul său și să respecte dreptul la cunoașterea istoriei și a identității culturale”.

Rectorul Marian Preda:

“Clădirea Palatului Universității, situată în piața ce îi poartă numele, este cea mai mare clădire din patrimoniul Universității din București, dar și cea mai încărcată de istorie. Clădirile noastre istorice stau mărturie pentru rolul esențial pe care Universitatea l-a avut, încă de la înființare, în societatea românească. Prezervarea acestei istorii lungi și valoroase este, astăzi, dependentă de protejarea, renovarea și consolidarea clădirilor care sunt parte a acestor istorii. Iată, după fostul azil Elena Doamna, reușim să înscriem și Palatul Universității în procesul de consolidare și renovare, cu sprijinul primit din partea Guvernului. Este o reparație morală, o contribuție majoră atât pentru educație, cât și pentru păstrarea unei bogății istorice și culturale valoroase”.

Informații despre Palat, conform prezentării UB:
Exit mobile version