“Personal, cred că nu vom putea să deschidem școlile pe 8 februarie. Mi-aș dori să le deschidem, și eu sunt mamă, dar sinceră să fiu nu cred că s-ar putea deschide”, spune medicul epidemiolog Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății

Foto: Facebook.com/Andreea Moldovan

“Personal, cred că nu vom putea să deschidem școlile pe 8 februarie”, a spus medicul epidemiolog Andreea Moldovan la Digi24. Moldovan este unul dintre cei mai cunoscuți epidemiologi din țară, potrivit G4media.ro, numită săptămâna aceasta secretar de stat la Ministerul Sănătății. Declarația vine după ce săptămâna aceasta ministrul Educației a declarat că “într-o formă sau alta” “vom reuși să deschidem școala”.

„Personal am un dubiu vizavi de data de 8 februarie. Decizia se va lua în funcție de evoluția epidemiologică din următoarele două săptămâni, dar trendul e ușor crescător. Rămâne de văzut ce va fi. Peste o săptămână vom ști impactul Crăciunului și Anului nou la noi în țară”, a spus Andreea Moldovan.

„Planurile de redeschidere a școlilor sunt în stadiul de evaluare, se discută ce fel de clase se vor deschide, sunt mai multe scenarii posibile, fie de afterschool, creșă, ciclu primar, fie de clase mai mari. Dar nu pot să vă dau un răspuns în acest moment pentru că ceea ce se întâmplă în următoarele două săptămâni va duce la decizia redeschiderii sau menținerii închise a școlilor în data de 8 februarie. Ceea ce suntem conștienți e că situația de școală online nu e de cea mai bună calitate, din acest motiv profesorii au fost incluși în grupa prioritară de vaccinare, tocmai ca să protejăm această categorie, dar vom putea să dăm un răspuns pe problema școlii cam peste o săptămână – 10 zile”, a spus ea.

„Ar fi greșit să spun că eu cred că se vor deschide sau nu. Eu, personal, cred că nu vom putea să le deschidem la acea dată. Mi-aș dori să le deschidem, și eu sunt mamă, dar sinceră să fiu nu cred că s-ar putea deschide în 8 februarie”, a adăugat secretarul de stat.

În vârstă de 47 de ani, Andreea Moldovan este medic primar de boli infecțioase și medic specialist epidemiolog.

În urmă cu aproximativ 10 ani, Andreea Moldovan a revenit în România după un stagiu de 3 ani în Elveția, iar după întoarcerea în țară a lucrat într-un spital privat din Brașov și a câștigat premiul acordat de Organizația Mondială a Sănătății pentru igiena intraspitalicească. Ea a fost decorată și de președintele Klaus iohannis, în anul 2019.

În 2018, cu doi ani înaintea izbucnirii pandemiei de COVID-19, Andreea Moldovan afirma că România are prea puțini medici epidemiologi, iar pregătirea acestora se face după materiale depășite.

Școlile au fost închise la debutul campaniei electorale, pe 9 noiembrie, iar cursurile sunt 100% online de la acel moment, în toate școlile. Asta după ce în prima parte a semestrului I școlile au funcționat pe un scenariu “semafor” care ținea cont de rata de infectare din localitate sau de numărul cazurilor din școală.

Foto: Facebook.co/Andreea Moldovan

Exit mobile version