“Personal, cred că nu vom putea să deschidem școlile pe 8 februarie. Mi-aș dori să le deschidem, și eu sunt mamă, dar sinceră să fiu nu cred că s-ar putea deschide”, spune medicul epidemiolog Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății

9.692 de vizualizări
Foto: Facebook.com/Andreea Moldovan
“Personal, cred că nu vom putea să deschidem școlile pe 8 februarie”, a spus medicul epidemiolog Andreea Moldovan la Digi24. Moldovan este unul dintre cei mai cunoscuți epidemiologi din țară, potrivit G4media.ro, numită săptămâna aceasta secretar de stat la Ministerul Sănătății. Declarația vine după ce săptămâna aceasta ministrul Educației a declarat că “într-o formă sau alta” “vom reuși să deschidem școala”.

„Personal am un dubiu vizavi de data de 8 februarie. Decizia se va lua în funcție de evoluția epidemiologică din următoarele două săptămâni, dar trendul e ușor crescător. Rămâne de văzut ce va fi. Peste o săptămână vom ști impactul Crăciunului și Anului nou la noi în țară”, a spus Andreea Moldovan.

„Planurile de redeschidere a școlilor sunt în stadiul de evaluare, se discută ce fel de clase se vor deschide, sunt mai multe scenarii posibile, fie de afterschool, creșă, ciclu primar, fie de clase mai mari. Dar nu pot să vă dau un răspuns în acest moment pentru că ceea ce se întâmplă în următoarele două săptămâni va duce la decizia redeschiderii sau menținerii închise a școlilor în data de 8 februarie. Ceea ce suntem conștienți e că situația de școală online nu e de cea mai bună calitate, din acest motiv profesorii au fost incluși în grupa prioritară de vaccinare, tocmai ca să protejăm această categorie, dar vom putea să dăm un răspuns pe problema școlii cam peste o săptămână – 10 zile”, a spus ea.

„Ar fi greșit să spun că eu cred că se vor deschide sau nu. Eu, personal, cred că nu vom putea să le deschidem la acea dată. Mi-aș dori să le deschidem, și eu sunt mamă, dar sinceră să fiu nu cred că s-ar putea deschide în 8 februarie”, a adăugat secretarul de stat.

În vârstă de 47 de ani, Andreea Moldovan este medic primar de boli infecțioase și medic specialist epidemiolog.

În urmă cu aproximativ 10 ani, Andreea Moldovan a revenit în România după un stagiu de 3 ani în Elveția, iar după întoarcerea în țară a lucrat într-un spital privat din Brașov și a câștigat premiul acordat de Organizația Mondială a Sănătății pentru igiena intraspitalicească. Ea a fost decorată și de președintele Klaus iohannis, în anul 2019.

În 2018, cu doi ani înaintea izbucnirii pandemiei de COVID-19, Andreea Moldovan afirma că România are prea puțini medici epidemiologi, iar pregătirea acestora se face după materiale depășite.

Școlile au fost închise la debutul campaniei electorale, pe 9 noiembrie, iar cursurile sunt 100% online de la acel moment, în toate școlile. Asta după ce în prima parte a semestrului I școlile au funcționat pe un scenariu “semafor” care ținea cont de rata de infectare din localitate sau de numărul cazurilor din școală.

Foto: Facebook.co/Andreea Moldovan


10 comments
  1. Acum un an, pe vremea aceasta, citeam mesaje extrem de agresive despre cat de prost este invatamanatul din Romania. Multi sugerau sa fie lasati copiii acasa, ca si asa merg la scoala degeaba. Ca acasa invata mai mult decat la scoala, se concentreaza pe ce le place si nu mai stau ore intregi, pierzand vremea.
    Acum se cere vehement sa se mearga la scoala. Ca acasa nu se invata nimic, ca pierd copiii timpul degeaba.
    Ce nu s-a inteles nici inainte si, se pare, nu se intelege nici acum, este faptul ca invatarea este un act asumat. Cu alte cuvinte, daca vreau sa invat ceva (sa adun, sa scriu, sa conduc o masina, sa gatesc ciorba de burta), EU trebuie sa depun efortul de a intelege acel lucru. Profesorul (ca este educator, invatator, profesor de gimnaziu, liceu sau facultate), doar ma ghideaza. Imi “face cunostinta cu informatia”, imi explica modul in care o pot “digera”, dar nu poate sa invete in locul meu.
    Prin urmare, in online sau la scoala, vom invata numai daca dorim.

    P.S. Nu vorbesc despre cazurile speciale. Acelea trebuie analizate separat.
    Toti cei care au scris vehement pe Facebook sau pe alte platforme au dovedit ca au acces la device-uri si la internet. Cei care se afla in situatii speciale, nu sunt cei mai agresivi verbal pe retele de socializare.

    P.P.S. Sunt parinte. Si noua ni s-a intamplat sa pice curentul sau netul, sa cedeze laptopul. Am cautat solutii, nu lamentari. Mi-am invatat copilul (caci el trebuie sa stie ce sa faca, nu sa astepte sa fac eu) sa afle ce s-a studiat in orele respective, sa ceara notite (daca a fost cazul), sa caute informatia in manualul digital, pe internet sau in carti.

    Cu siguranta, multi s-ar bucura sa aiba pe cine linsa pentru existenta acestei pandemii, dar nu cred ca asta le-ar rezolva TOATE problemele din viata, astfel incat sa fie fericiti. Vaicareala va continua atat timp cat nu isi vor schimba atitudinea. Nu avem nevoie de cineva care sa ne invete copiii sa se poarte, sa ii invete sa coloreze in contur, sa ii invete ce este o carte si ce este cu semnele scrise pe ea (litere). Si nu consider ca fac treaba altcuiva atunci cand citesc alaturi de copilul meu sau caut informatii despre scriitori sau invat sa ridic la putere.
    Daca nu putem sa facem aceste lucruri, inseamna ca am esuat atat ca parinti, cat si ca adulti.

  2. Sa inceapa scoala! Natiunea este in pericol! Educatia, este ramura principala din care deriva tot ceea ce stim si facem in toate sectoarele de activitate din societate. Va dati seama unde suntem loviti? Hai romani! Curaj! Dumnezeu si sfintii ale caror oase de martiri sfintesc brazda strabunului pamant romanesc, ne vor apara.
    Doamne ajuta-ne!

  3. Am fost singura tara cu scoli inchise si cu DIKTATURA MEDICALA !
    Probabil Romania nu mai trebuie sa fie o pepiniera de genii pentru Occident,care sa le ia job-urile si trebuie sa ramanem prosti !
    Cum ? Prin frica indusa de acesti bravi conducatori !
    NU trimitem copii la scoala ,dar pot sa stea in grupuri prin Mall sau in Oras.Acolo nu este pericol ! Doar la SCOALA !

    Avem o karma grea de dus…..

    1. @alin
      Mai respira, informeaza-te mai bine referitor la tarile care au mai inchis scoli si nu mai scrie cu majuscule, adica nu mai țipa. Da, karma ta pare un pic mai dificila.

    2. De ce sunt lasati in Malluri sau in oras? Este lipsa de responsabilitate din partea parintilor si a copiilor.
      Cine vrea sa invete o poate face si prin pregatire online si studiu individual.
      Sa inceapa scoala cand se poate garanta un grad de siguranta. Cadrele din invatamant si tot perdonalul sa fie vaccinati si suplimentati sa poata face fata cerintelor de siguranta si igiena.
      Rabdare, ca trece si asta ass cum au trecut si altele.
      Doamne Ajuta!!!

  4. Macar o parte dintre scoli ar trebui redeschise. Sau macar gradinitele si clasele I-IV. Sunt mai usor de vaccinat educatoarele decat toti profesorii, numarul interactiunilor elevi-profesori este mai mic, iar copiii mici au avut cel mai mult de pierdut din online. Apoi in faza 2 se poate trece mai departe, dar odata ce se da semnalul pozitiv, se induce o dinamica.

    1. Predau ca profesor si la primar. Ai impresia ca o sa fac naveta 140 km zilnic sa predau la primar si apoi sa predau online la restul 10 clase, apoi sa corectez teme, sa pregatesc lectiile online si sa mai si ies viu? Am familie, copii, gospodarie, animale. Si eu spal si eu fac curatenie, cumparaturi, mancare. Sunt tot om ca voi, parintii dezamagiti. Si eu sunt parinte. Si eu mananc si traiesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Inspectoarea școlară care a recunoscut că a luat șpagă ca să transfere ilegal un elev, a fost dată afară din cadrul instituției, potrivit inspectorului general școlar din Constanța. Acesta spune că instanța va decide dacă mai poate fi învățătoare / Inspectoratul școlar județean încă nu a deschis o anchetă

Consiliul de administrație al Inspectoratului școlar Constanța a decis încetarea detașării în funcția de inspector școlar al Iuliei Cristina Cabrancea, de astăzi, 29 martie, potrivit inspectorului general, Sorin Mihai, într-o…
Vezi articolul

Daniel Breaz, fost ministru al Culturii în Guvernul Dăncilă, a trecut la PNL, după o haltă în partidul ApP, care îl susține pe Liviu Dragnea/ Rector al Universității din Alba Iulia, Breaz a fost susținut în PSD tot de un apropiat al lui Dragnea

Daniel Breaz, fost ministru al Culturii în Guvernul Dăncilă, a trecut la PNL, transmite Alba24.ro, potrivit G4Media.ro. Rector al Universității din Alba Iulia, Breaz a fost susținut în PSD de un…
Vezi articolul