Peste 100 de copii cu aviz psihosomatic favorabil să meargă la școală au fost respinși la înscrierea în clasa pregătitoare numai în București. Părinții acuză Ministerul că a schimbat regulile clasei pregătitoare fără să îi anunțe

Școli particulare - copii cu aviz psihosomatic favorabil să meargă la școală

Școala după școală - copii cu aviz psihosomatic favorabil să meargă la școală

În jur de 150 de copii care au primit aviz psihosomatic favorabil să meargă la școală au fost respinși de Inspectoratul București la înscrierea în clasa pregătitoare, pe motiv că nu au vârsta necesară pentru școală. Situația a fost semnalată pentru Edupedu.ro de numeroși părinți aflați în această situație. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului a confirmat pentru Edupedu.ro informația că toți copiii născuți după 1 ianuarie 2014 au fost respinși anul acesta de la înscrierea în clasa pregătitoare, deși în toți anii trecuți copiii aflați în situații similare au fost primiți la școală în baza avizului emis de psihologi.

Părinții acuză Ministerul că a schimbat regulile de intrare în școală fără să anunțe public lucrul acesta și întreabă de ce le-a mai permis să meargă cu copiii la evaluarea psihosomatică și, în consecință, să le creeze așteptări false. Concret, acești copii au trecut prin emoțiile evaluării, au aflat cu bucurie că au trecut examinarea și intră la școală, după care școala i-a respins.

Copii cu aviz psihosomatic favorabil să meargă la școală, respinși

Practic, Ministerul Educației a pus limită la înscrierea în primele etape la clasa pregătitoare la copiii de 5 ani și 8 luni. Cei care au 5 ani și 7 luni sau mai puțin nu au mai fost acceptați la înscriere. Până anul acesta, dacă evaluarea psihosomatică le-o permitea, copiii se puteau înscrie la școală indiferent de vârstă încă din prima etapă.

Marina Manea / Foto: Facebook

Contactată de Edupedu.ro, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Școlar București, Marina Manea, a declarat că înscrierea s-a oprit la copiii născuți până în decembrie 2013, în baza articolul 29 aliniatul 2 din Legea educației, care spune următoarele:

Întrebările care rămân: de ce Ministerul Educației le-a permis copiilor sub această vârstă să fie evaluați psihosomatic în vederea înscrierii la clasa pregătitoare, deși nu le-a dat voie să se înscrie? De ce anii trecuți copiii sub vârsta de 5 ani și 8 luni au putut fi înscriși la școală?

Potrivit surselor Edupedu.ro, decizia Ministerului Educației are la bază cererea sindicatelor, care spun că în luna octombrie a anului trecut au avut loc retrageri ale copiilor aflați în această situație, “pe motiv că nu fac față, nu s-au integrat bine”. În prezent, metodologia de înscriere la clasa pregătitoare lasă de înțeles că acești copii pot fi înscriși în clasa pregătitoare după cele două etape de înscriere, adică la școlile unde mai rămân locuri libere.

Aurelia Stanculescu / Foto: CMBRAE.ro

Contactată de Edupedu.ro, profesoara psihopedagog Aurelia Stănculescu, directoarea Centrului Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională (CMBRAE – instituția din Capitală care realizează evaluarea psihosomatică a copiilor) a declarat că “până miercuri aveam 180 de copii născuți după 1 ianuarie 2014 pe care i-am evaluat, dintre care 30 nu au primit recomandare să meargă la clasa pregătitoare. Dar mai avem o săptămână de evaluat”.

Aceasta a precizat că art. 98 din Regulamentul-cadru de organizare a școlilor (ROFUIP) prevede “pentru copiii care se află în clasa pregătitoare și clasa I posibilitatea să se retragă de la școală, după ce fac o evaluare la CMBRAE sau CJRAE care atestă că nu s-au integrat și pot să ceară reînscrierea imediată într-o clasă inferioară”.

Au fost câteva astfel de cazuri, dar nu foarte multe. Au fost până în 20 de cereri anul trecut”, a declarat pentru Edupedu.ro directorul CMBRAE.

Părinții au semnalat Edupedu.ro că există județe în care Centrele de Resurse Educaționale nu i-au primit la evaluarea psihosomatică pe copiii aflați în aceeași situație.

Ce spune legislația:

Părinții copiilor care fac 6 ani până pe 31 august 2019 sunt obligați să îi înscrie în clasa pregătitoare. Au posibilitatea de a merge la școală și micuții care împlinesc această vârstă în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2019, dar aici nu mai este vorba despre obligativitate; ei pot fi înscriși dacă primesc aviz după evaluarea psihosomatică.

Până anul acesta, în același calendar de înscrieri intrau și copiii care împlineau 6 ani după luna decembrie, dacă aveau avizul psihologului.

Anul acesta, toți copiii care au mai puțin de 5 ani și 8 luni când va începe școala au fost respinși de comisiile de înscriere la școală în București, deși au trecut evaluarea psihosomatică.

Metodologia de înscriere în clasa pregătitoare în anul școlar 2019-2020 prevede următoarele:

Ministerul Educației precizează și în comunicatul din 11 martie în care anunță numărul de copii înscriși până atunci, că “între 12 și 19 aprilie, inspectoratele școlare vor centraliza și soluționa cererile părinților/tutorilor legal instituiți/reprezentanților legali ai copiilor care nu au fost încă înscriși în vreo unitate de învățământ. De asemenea, va fi soluționată orice altă situație privind înscrierea în învățământul primar, având în vedere, cu prioritate, interesul educațional al copilului”.

Ce spun părinții în mesajele trimise Edupedu.ro:

Mesaje trimise de părinți pe pagina de Facebook Edupedu.ro:

Comentarii primite pe Edupedu.ro:

Nota Redacției: Comentariile au fost editate, pentru înlesnirea lizibilității

Citește și:

Exit mobile version