UPDATE Peste 90.000 de semnături pentru petiția ce susține greva generală din Educație și majorarea salariilor din învățământ

Foto: FSLI România - Facebook

UPDATE Peste 90.000 de oameni au semnat în două săptămâni petiția online prin care Declic susține greva cadrelor didactice și cere Guvernului mărirea salariilor din învățământ, precum și investiții în modernizarea infrastructurii școlare.

Știrea inițială din 24 mai:

Peste 43.000 de oameni au semnat în două zile petiția online prin care Declic susține greva cadrelor didactice și cere Guvernului mărirea salariilor din învățământ, precum și investiții în modernizarea infrastructurii școlare. Marți seară erau 20.000 de semnături, iar miercuri la ora redactării acestei știri, numărul susținătorilor s-a dublat.

Inițiatorii petiției online în sprijinul grevei generale a profesorilor remarcă un “record de solidaritate cu greva din învățământ”, miercuri la ora 17:30, fiind deja 43.000 de semnături.

Membrii Comunității Declic se declară solidari cu greva profesorilor, “în condițiile în care peste 230.000 de cadre didactice din țara noastră trăiesc la limita subzistenței. Un dascăl debutant câștigă mai puțin de 2.500 de lei și, înainte de pensionare, poate ajunge la un salariu de cel mult 4.500 de lei”, potrivit comunicatului de presă al Declic.

“Un sistem care se bazează pe dascăli slab pregătiți sau chiar necalificați este și explicația pentru gradul uriaș de analfabetism funcțional din România. Aproape 45% dintre elevi nu au competențe de bază: de a citi, scrie și de a calcula. Sau pur și simplu nu înțeleg un text pe care-l citesc. În acest context, semnatarii petiției cred că o creștere reală a salariilor profesorilor ar aduce tineri bine pregătiți la catedră. 

Salariile profesorilor sunt derizorii, mai ales de când prețurile la alimente și energie au explodat. Dascălii nu pot asigura un trai decent pentru ei și familiile lor. De aceea, dar și pentru că învățământul este considerat prioritate națională, ne declarăm solidari cu profesorii, a adăugat Antoniu Bumb, coordonatorul campaniei Declic. 

În textul petiției se mai arată că, din cauza salariilor infime, tineri absolvenți foarte bine pregătiți refuză să intre în sistem și preferă să opteze pentru alte domenii în care pot obține remunerații mai ridicate. “Așa s-a ajuns să avem 4.000 de profesori necalificați în școli, pe lângă 6.000 de pensionari care au fost rechemați la catedre”, subliniază inițiatorii.

Citește și:
Campanie Declic cu aproape 20.000 de semnături în câteva ore, pentru majorarea salariilor profesorilor
Premierul Ciucă nu va fi prezent la întâlnirea cu sindicatele din Educație din această după-amiază / La discuții participă secretarul general al Guvernului, Marcel Ciolacu și miniștrii Educației, Muncii, Finanțelor și Fondurilor Europene
Exit mobile version