Platforma europeană de tehnologii educaționale puse la dispoziția elevilor ucraineni strămutați, ce include și resurse românești: New Ukrainian School Hub

Foto: New Ukrainian School Hub

Elevii și cadrele didactice din comunitățile de ucraineni refugiați din calea războiului au la dispoziție o colecție largă de resurse educaționale online, puse la dispoziție încă din vară pe o platformă inițiată de Comisia Europeană și Finlanda. Este vorba despre New Ukrainian School Hub, unde antreprenori, companii, centre de cercetare și alți actori de pe piața tehnologiei educației din multe țări europene, inclusiv din România, dar și din alte țări ale lumii, și-au pus la dispoziție resursele, în speranța că îi pot ajuta pe refugiați.

Este vorba despre programe de tot felul, de la joculețe educative la aplicații de management educațional, cele mai multe dintre ele puse la dispoziție gratuit refugiaților ucraineni. Ele pot fi selectate în funcție de limba de utilizare dorită, de țara de proveniență, după categoria de tehnologie dorită, materia de predare, sau segmentele de public țintă (de la școală primară la învățământul vocațional sau populația adultă).

Din România (ca țară de origine a autorilor sau ca parteneră în proiecte internaționale) figurează în acest moment 5 contribuții în biblioteca de resurse New Ukrainian Schools Hub. Printre acestea – o platformă de realizat materiale digitale interactive, o platformă de management educațional online, un joc de educație financiară pentru copii, o platformă de tip “piață” pentru elevii care caută meditatori. În lista apare, ca fiind disponibil în România, și un program educațional asociat jocului Minecraft.

Catalogul complet este accesibil din homepage-ul platformei, unde poate fi făcută și filtrarea rezultatelor în funcție de interes.

New Ukrainian School (NUS) este o inițiativă cofinanțată de ministerul de Externe al Finlandei și de Comisia Europeană, cu o contribuție substanțială a Alianței Europene pentru Tehnologia Educației (European EdTech Alliance), alianță formată în urmă cu un an și jumătate ca reacție a antreprenorilor și a altor actori din domeniu față de problemele produse de pandemie și trecerea multor sisteme la educația online / la distanță.

Într-un editorial semnat de Mariya Gabriel, comisarul european pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret, referitor la angajamentul CE de a susține maturizarea pieței EdTech în Europa, aceasta făcea trimitere la New Ukrainian School Hub, ca exemplu de soluție online de agregare a resurselor de învățare pentru elevii ucraineni strămutați:

“Sectorul EdTech a demonstrat că întreprinderile solidare și fondate pe valori reprezintă marca distinctivă a Europei. De la începutul anului 2020, pe durata pandemiei, societățile EdTech și-au furnizat serviciile în mod gratuit pentru cursanți, profesori și personalul didactic. Ele au făcut acest lucru din nou pentru refugiații ucraineni. Platforma educațională New Ukrainian School Hub, care oferă acces la resurse educaționale pentru cursanții strămutați, este o inițiativă cofinanțată de UE pe care o susțin cu fermitate”.

EduCare este un proiect al Fundației Bosch România în parteneriat cu Edupedu.ro care asigură informații și date corecte din domeniul educației, date obținute din surse oficiale, verificate. Acest hub informațional educațional pentru sprijinul refugiaților va cuprinde și informații despre activitățile sau inițiativele organizațiilor sau entităților care se adresează acestui grup țintă. Vocea comunității se va face și ea auzită, pentru că interacțiunea cu refugiații ucraineni trebuie să fie reală și firească.

EduCare este hubul de informații educaționale pentru refugiații ucraineni, lansat de Fundația Bosch România și Edupedu.ro, vă invită să vă faceți cunoscute aceste programe conturate special în jurul familiilor refugiate în România, pe care apoi le vom promova gratuit în cadrul EduCare, pe Edupedu.ro.

Completați formularul pentru câteva detalii despre proiectul pe care-l desfășurați. Este posibil ca, dacă sunt necesare clarificări sau completări, un redactor Edupedu.ro să vă contacteze. Vă mulțumim!

Exit mobile version