Prefectul Capitalei: Mâine se întrunește Comitetul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul Școlar va decide închiderea școlilor / Medicii și asistenții de la școlile în scenariu roșu vor fi detașați la spitalele care tratează pacienți COVID

Prefectul Capitalei / Foto: Captură Digi 24

“Mâine se întrunește Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență”, a anunțat duminică seară prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu. În cadrul ședinței Comitetului, școlile din București vor schimba scenariul, dar decizia de închidere a școlilor și grădinițelor va fi luată de Inspectoratul Școlar al Municipiului București, susține prefectul, în cadrul unei intervenții la Digi 24.

Cojanu a anunțat că “medicii și asistenții școlari de la școlile care vor trece în scenariu roșu vor fi detașați la spitalele care tratează pacienți COVID”.

Declarațiile au fost făcute după ce Grupul de Comunicare Strategică al Guvernului a anunțat astăzi, 18 octombrie, că rata de infectare pentru București este de 3,02 la mia de locuitori. Potrivit ordinului de ministru după care sunt organizate școlile, la această valoare a indicelui pentru cazurile noi de îmbolnăvire toate școlile dintr-o localitate trec în scenariul 100% online. Prefectul Bucureștiului a declarat, însă, pentru Edupedu.ro că nu convoacă duminică acest Comitet.

Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu – cele mai importante declarații:
Informații de background

Grupul de Comunicare Strategică al Guvernului a anunțat astăzi, 18 octombrie, că rata de infectare cu noul coronavirus este, pentru București, de 3,02 la mia de locuitori.

Potrivit ordinului de ministru după care sunt organizate școlile, la această valoare a indicelui pentru cazurile noi de îmbolnăvire toate școlile și grădinițele dintr-o localitate trec în scenariul 100% online.

Însă Hotărârea de Guvern care prelungește starea de alertă prevede că Comitetul Județean sau Municipal pentru Situații de Urgență trebuie să se întrunească în maximum 48 de ore: “Constatarea încadrării în limitele de incidență cumulată a cazurilor pe ultimele 14 zile în vederea punerii în aplicare a măsurilor stabilite în prezenta hotărâre se realizează în maximum 48 de ore de la atingerea acestora prin hotărâre a comitetului județean/al municipiului București pentru situații de urgență pe baza analizelor prezentate de direcțiile de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București, iar măsurile se aplică pentru o perioadă de 14 zile, urmând a fi reevaluate la finalul acesteia“.

Contactat de Edupedu.ro, prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a declarat că nu are în vedere convocarea astăzi, duminică 18 octombrie, a Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență. “Mâine vom lua o decizie [cu privire la modul în care vor funcționa școlile și grădinițele din Capitală – N.Red.], dar astăzi nu”, a precizat Cojanu, invocând chiar Ordonanța care îi acordă 48 de ore pentru o decizie.

În urma anunțului făcut de prefect, ministrul Educației a declarat că, “cel mai probabil, de marți vor fi suspendate cursurile față în față în București”.

Și premierul Ludovic Orban a precizat că legislația acordă acest răstimp de 48 de ore între depășirea indicelui și închiderea școlilor și a precizat că se suspendă cursurile școlare, iar orele trec online în București, după ce Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență va constata depășirea pragului de infectări. “După părerea mea, odată ce DSP [Direcția de Sănătate Publică – N.Red.] a transmis către centrul de comandă și către Prefectură indicele de 3,02, nu se mai poate întoarce situația. Nu văd un motiv prin care s-ar întoarce”, a precizat Orban, în cursul zilei de duminică.

Citește și:
Se vor închide și after school-urile și școlile private, după intrarea Bucureștiului în roșu? Ministrul Educației: Toate școlile și grădinițele vor rămâne închise pentru 14 zile, cu ore în online, indiferent dacă sunt de stat sau private
Ludovic Orban: Se suspendă cursurile școlare, iar orele trec online în București, după ce Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență va constata depășirea pragului de infectări / Odată ce DSP a transmis indicele de 3,02, nu se mai poate întoarce situația
Ministrul Educației: Cel mai probabil, de marți vor fi suspendate cursurile față în față în București
BREAKING Luni, elevii din București se duc la școală și grădiniță. Monica Anisie, după depășirea ratei de infectări de 3 la mie: Mâine la 8:00 am convocat inspectorii școlari pentru a realiza planul de măsuri privind desfășurarea activităților didactice online
BREAKING Prefectul Capitalei: Mâine vom lua o decizie cu privire la școli, dar astăzi nu. Rata de 3,02 înseamnă foarte puțin depășit ca să panicăm lumea
BREAKING București are o rată de infectare oficială de 3,02 la mia de locuitori / A fost depășit pragul în care toate școlile trec la predarea 100% online

Exit mobile version