Premierul Ciolacu are consultări cu sindicatele din Educație, vineri la ora 14:00, în a doua zi de mandat

Foto: gov.ro

Premierul Marcel Ciolacu a programat pentru vineri la ora 14:00 consultări cu sindicatele din Educație, conform agendei anunțate de Guvern. La discuții participă și ministrul Educației, Ligia Deca.

În Parlament, la discursul susținut cu ocazia cererii votului de încredere, premierul Marcel Ciolacu a vorbit despre promisiunile făcute profesorilor și angajaților din Învățământ. „Ca premier, voi livra la milimetru ce am promis. Acest guvern va face dreptate dascălilor. Este nevoie de criterii – profesorii care muncesc din greu trebuie răsplătiți, trebuie să câștige mai mult, pentru că așa este normal”, a spus Ciolacu.

Conform Ordonanței de urgență nr 57/2023, Guvernul trebuie să creacă salariile de bază din Înățământ cu 1.300 de lei brut din luna iunie pentru cadrele didactice și didactice auxiliare și cu 400 de lei brut pentru personalul nedidactic. În plus, de la 1 ianuarie grilele salariale noi ar trebui aplicate, lucru care ar înseamna o creștere cu 65% față de nivelul de luna trecută, mai arată sindicatele într-o serie de explicații despre suspendarea grevei până în septembrie când ar trebui să fie deja cunoscute noile grile din noua lege a salarizării. Măsurile au fost luate în ultimele ore ale Guvernului Ciucă, după cel mai amplu conflict de muncă din Educație, din ultimii 18 ani.

În urma grevei generale din școli, două dintre cele mai importante revendicări s-au realizat, au anunțat sindicatele: majorarea salarială, care ar fi între 21 și 31% potrivit sindicatelor, precum și includerea în ordonanța de urgență a principiului ca salariul debutantului să fie egal cu salariul mediu brut pe economie în noua grilă de salarizare.

Exit mobile version