Premierul Ciolacu are consultări cu sindicatele din Educație, vineri la ora 14:00, în a doua zi de mandat

3.997 de vizualizări
Foto: gov.ro
Premierul Marcel Ciolacu a programat pentru vineri la ora 14:00 consultări cu sindicatele din Educație, conform agendei anunțate de Guvern. La discuții participă și ministrul Educației, Ligia Deca.

În Parlament, la discursul susținut cu ocazia cererii votului de încredere, premierul Marcel Ciolacu a vorbit despre promisiunile făcute profesorilor și angajaților din Învățământ. „Ca premier, voi livra la milimetru ce am promis. Acest guvern va face dreptate dascălilor. Este nevoie de criterii – profesorii care muncesc din greu trebuie răsplătiți, trebuie să câștige mai mult, pentru că așa este normal”, a spus Ciolacu.

Conform Ordonanței de urgență nr 57/2023, Guvernul trebuie să creacă salariile de bază din Înățământ cu 1.300 de lei brut din luna iunie pentru cadrele didactice și didactice auxiliare și cu 400 de lei brut pentru personalul nedidactic. În plus, de la 1 ianuarie grilele salariale noi ar trebui aplicate, lucru care ar înseamna o creștere cu 65% față de nivelul de luna trecută, mai arată sindicatele într-o serie de explicații despre suspendarea grevei până în septembrie când ar trebui să fie deja cunoscute noile grile din noua lege a salarizării. Măsurile au fost luate în ultimele ore ale Guvernului Ciucă, după cel mai amplu conflict de muncă din Educație, din ultimii 18 ani.

În urma grevei generale din școli, două dintre cele mai importante revendicări s-au realizat, au anunțat sindicatele: majorarea salarială, care ar fi între 21 și 31% potrivit sindicatelor, precum și includerea în ordonanța de urgență a principiului ca salariul debutantului să fie egal cu salariul mediu brut pe economie în noua grilă de salarizare.


7 comments
  1. Buna dimineata!
    Eu am fost fortata de imprejurari sa stau in greva.
    Fiind camin cu program prelungit depind de colege.
    Nu este corect sa imi retina din salariu?Una am semnat la liderul de sindicat alta au negociat?
    37 ani vechime sunt platita peste 25…nu este corect.
    Sa nu imi mai retina la CAS si Pensie
    Multumesc frumos!

  2. Oamenilor din educație li s-au tăiat deja banii pentru zilele nelucrate din luna Mai. Teoretic am zice că și-au asumat aceasta taiere făcând greva. Problema mare care văd că nu o sesizează nimeni este că plata concediului este media salariilor pe ultimele 3 luni, deci și banii pe lunile iulie și august vor fi la rândul lor tăiați.
    Materia nefăcută va fi oricum recuperata de profesori, anul acesta scolar sau la începutul anului următor, neputandu-se merge mai departe cu goluri, deci tăierea nu se justifică, iar efectele acesteia se vor extinde ai pe plățile aferente perioadei următoare.

    1. Am mai auzit de la cineva cum că ar conta media ultimelor 3 luni de salariu. Puteți să precizați, vă rog, despre ce lege e vorba, ce articol, exact? Eu nu am găsit așa ceva.

  3. Sindicatele sa-i comunice ca grila trebuie sa tina cont de salariul mediu care se va actualiza an de an. Nu ramane cel din 2023 si nu inghetam grila cum se intampla acum. In special daca il prinde pe dl Budai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Firea: Nu văd ca pe o soluţie bună redeschiderea grădiniţelor şi a şcolilor după 15 mai. Copiii, prin natura lor, nu vor putea respecta cu strictele măsurile sanitare şi de distanţare socială

Primarul Capitalei Gabriela Firea nu este de acord cu reînceperea cursurilor, considerând că se pot găsi soluţii pentru încheierea anului şcolar, inclusiv pentru clasele terminale, scrie news.ro. Copiii nu vor…
Vezi articolul

Salariul diminuat cu 15%, timp de 6 luni, pentru profesoara din Sighetu Marmației care a vorbit calomnios în faţa elevilor despre Ligia Deca, ministrul Educaţiei, potrivit ISJ Maramureș

Profesoara de latină de la Colegiul Național Pedagogic ”Regele Ferdinand”, din Sighetu Marmației, care a fost înregistrată de elevi adresând injurii ministrului Educației a fost sancționată cu diminuarea salariului cu…
Vezi articolul

VIDEO Jean Marie Lehn, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie: Educația științifică oferită în școlile, liceele și universitățile noastre, precum și publicului larg, trebuie să fie o prioritate

Jean Marie Lehn, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie, a declarat că „educația științifică oferită în școlile, liceele și universitățile noastre, precum și publicului larg trebuie să fie o prioritate”.…
Vezi articolul