Iulian Cristache, președintele Federației Părinților: Nu susțin Religia ca disciplină la Bacalaureat / O să zăpăcim copiii, nici ei nu mai știu la ce să se aștepte

3.415 vizualizări
Foto: INQUAM Photos / Raul Ștef
„Nu concep” „cum ar putea fi evaluate obiectiv cunoștințele religioase ale elevilor și în ce măsură acestea ar fi relevante pentru examenul de Bacalaureat”, scrie președintele Federației Naționale a Părinților, Iulian Cristache, într-o opinie publicată pe pagina sa de Facebook. Acesta anunță astfel că nu susține includerea disciplinei Religie între materiile pentru Bacalaureat.

Reacția vine după ce, la inițiativa Patriarhiei Române, cele 13 culte recunoscute în România, prin reprezentanții lor, au trimis o adresă ministrei Educației, Ligia Deca, în care solicită tratament egal pentru disciplina Religie, prin introducerea acesteia în rândul materiilor pentru care elevii pot opta să susțină Bacalaureatul.

Cristache mai spune că „utilizarea religiei ca disciplină la examenul de Bacalaureat ar putea fi considerată discriminatoare față de elevii care nu urmează o anumită religie sau care sunt atei”. Președintele FNP – Edupart scrie în opinia citată că „religia ar trebui să fie învățată într-un mod critic și obiectiv, fără a fi folosită pentru a justifica prejudecăți sau discriminare”.

Redăm poziția președintelui Federației Părinților, Iulian Cristache:

„În opinia mea, utilizarea religiei ca disciplină la examenul de Bacalaureat ar ridica mai multe probleme și întrebări.

Una dintre acestea este cum ar putea fi evaluate obiectiv cunoștințele religioase ale elevilor și în ce măsură acestea ar fi relevante pentru examenul de Bacalaureat? Chiar nu concep!

De asemenea, utilizarea religiei ca disciplină la examenul de Bacalaureat ar putea fi considerată discriminatoare față de elevii care nu urmează o anumită religie sau care sunt atei.

În ceea ce privește rolul religiei în școală, acesta poate varia în funcție de sistemul educațional și de contextul cultural și social al fiecărei țări. În general, religia poate fi folosită ca o modalitate de a învăța valorile și etica, de a încuraja respectul și toleranța față de diferitele religii și culturi și de a promova înțelegerea și dialogul inter-religios, nu de a deveni probă de examen.

Cu toate acestea, este important să se asigure că învățarea religiei în școală nu încalcă drepturile elevilor de a alege să practice sau să nu practice o anumită religie și nu promovează o anumită religie în defavoarea altora.

În plus, religia ar trebui să fie învățată într-un mod critic și obiectiv, fără a fi folosită pentru a justifica prejudecăți sau discriminare.

Deci, nu susțin religia ca disciplină la Bacalaureat.

P.S. Sunt creștin ortodox, nu-și au rostul comentariile din acest punct de vedere.

O să zăpăcim copiii, nici ei nu mai știu la ce să se aștepte.”


20 comments
 1. Bena ziua
  Ar trebui să îi învețe pe copii cum patriarhia face bani negri prin intermediul bisericilor din înmormântări, nunti, lumânări, icoane……..!!!! Sai învețe câte zeci de mi de euro trebuie sa dai la patriarhie pentru a deveni preot într-o biserică și multe altele. De ce bisericile nu donează bani pentru renovări de scoli, creșe, grădinițe, spitale și aziluri de bătrâni….? Putem. Continua toată ziua cu lucrurile negativa în legătură cu biserica în România. Asa că să își vadă de mizeriile lor în continuare, copii nu au nevoie de biserica în viata lor asta este problema părinților pentru educația spirituală….!!!

 2. Dacă scoatem de tot religia din scoli (ca doar “nu” suntem stat democratic unde sa fie apreciata libertatea fiecăruia) atunci hai sa mutam toată scoala înapoi la Biserica, întrucât primele scoli au apărut in sânul Bisericii. Da – Biserica Ortodoxa a susținut și promovat știința întotdeauna, precum și egalitatea de șanse și de respect a femeii cu bărbatul. Înainte de anii comunismului, religia se studia in scoli, chiar dacă statul era laic, fiind monarhie.

  In privința unor preoți, exista Sfinți Părinți canonizați care au afirmat următoarele: întrucât intre cei 12 Apostoli a existat un Iuda trădătorul, asa va exista, din păcate, din cauza păcatului adamic și a tentațiilor acestei lumi trecătoare, și preoți sau oameni ai Bisericii care Îl vor trăda, practic, pe Mântuitorul. Dar noi, creștinii de rand, nu trebuie sa îi urmam, ci trebuie sa îi căutam pe acei preoți care sunt cu devotament, cu dedicatie fata de propovăduirea și împlinirea Cuvântului lui Dumnezeu.

  1. Egalitatea femeii cu bărbatul? Adică femeile au voie să între în altar alături de bărbații lor? Auzisem ca doar atunci când o biserică e inaugurată (sfințită), poate ma înșel.
   Analogia inspirată cu Iuda și apostolii vrea să spună că tot al 12 – lea preot este o iuda?

 3. Daca se poate, bagati si astrologia, alchimia si clarviziunea la BAC. Nu de alta, da e prea mare discriminarea in scoli. Nu aud copiii si alte pareri. 🙂

 4. Ce e, Dl. Cristescu, vă arde? Nu există explicație rezonabilă față de opoziția nejustificată de a le respecta elevilor dreptul de a opta pentru această disciplină. Este cert că ar alege religia la bac doar elevii care au fost interesați în mod real de acest domeniu si să nu uităm că religia se studiază continuu de la pregatitoare până la clasa a XII-a! Mii de elevi participă la olimpiadele de religie în fiecare an și poate ar dori să aibă această opțiune la examenul de bacalaureat! Ceilalți nu sunt obligați cu nimic prin această decizie. Deci care e de fapt, problema? Cum justificați această cerbicie anti-religie?

 5. “Didacticus” și cu “Dc” vă recomand să citiți câte ceva despre sofismul “omului de paie”, ca să vedeți cât de “verticală” este argumentarea voastră “anti”.

  1. Nea Boe, ți-e necaz că ți-a arătat cineva realitatea? Oamenii vorbesc în cunoștință de cauză. Am și eu un coleg, popă, care are parohie și e titularizat pe Art. 253. În fiecare an, după olimpiada de religie își face cruci și zice: “Pentru mine anul școlar e gata.” Nu mai zic că toți elevii au media 10 dar nici jumătate dinte ei nu cunosc “Crezul”. Ți se pare o atitudine verticală? Poate ca și tu ești că și el…

  2. Domnule, precizează ce fel de argumentare “anti” ai văzut în comentariul meu? Anti câștigat salariul de pomană? Că anti introdus religia ca disciplină de examen nu cred…

 6. Chiar nu înțeleg cum de ne supărăm pentru asemenea propunere, dar stam liniștiți atunci când aflam că elevii români vor fi învățați că își pot alege sexul?!?!
  Adică suntem de acord cu denaturarea… Naturii umane… 😁

 7. S-a propus religia ca disciplina OPTIONALA la Bacalaureat. Asa cum ar trebui sa fie si filosofia, artele sau educatia fizica. Fiind la alegere, nu poate fi discriminatorie.

 8. Din moment ce există programe pentru fiecare cult în parte e de bănuit că și subiectele vor fi diferite. În altă ordine de idei ar fi de dorit ca religia CONFESIONALĂ să fie înlocuită de un curs de istorie a religiilor (din antichitate până în prezent), care ar fi cu mult mai interesant chiar și pentru atei.

  1. Istoria religiilor face parte din programa de religie ortodoxa pentru liceu. Prin urmare, istoria religiilor se studiază in scoli, la cerere.

 9. Ba da!
  Să fie disciplină de examen obligatorie la Bacalaureat. Să simtă și cei ce predau aceasta disciplină ce înseamnă răspunderea pentru rezultate la examene. Nu de alta, dar tot anul școlar o lălăie din clasa 0 până în clasa a XII-a cu aceleași povești: în decembrie despre Crăciun în aprilie despre Paște în mai despre Înălțare și nu încercați să îmi spuneți că nu e adevărat pentru că aud și văd de 25 de ani ce face preotul care predă religia în școala noastră.
  Sunt aspecte frumoase, utile pentru suflet, nu zic nu, dar parcă locul lor e la slujba de duminică…

 10. Nu am nimic cu religia, te invata numai de bine, dar nu are ce cauta in scoli, sa fie acolo la ea acasa. Acasa si la biserica. Scoala este pentru acumulare de cunostinte generale care pot folosi mai tarziu oricui o practica.
  Discutia e cam inutila, iar daca vrei sa fii rau cauti pe net si gasesti cate nereguli sunt in manastiri, in scolile de facut preoti etc. Ce incredere sa ai si ce asteptari?
  Nu reprezinta popimea religia, sunt si ei “oameni”, nu?
  Sa faci ce zice popa, nu ce face! 😁

  1. Dacă scoatem de tot religia din scoli (ca doar “nu” suntem stat democratic unde sa fie apreciata libertatea fiecăruia) atunci hai sa mutam toată scoala înapoi la Biserica, întrucât primele scoli au apărut in sânul Bisericii. Da – Biserica Ortodoxa a susținut și privat știința întotdeauna, precum și egalitatea de șanse și de respect a femeii cu bărbatul. Înainte de anii comunismului, religia de studia in scoli, chiar dacă statul era laic, fiind monarhie.

   In privința unor preoți, exista Sfinți Părinți canonizați care au afirmat următoarele: întrucât intre cei 12 Apostoli a existat un Iuda trădătorul, asa va exista, din păcate, din cauza păcatului adamic și a tentațiilor acestei lumi trecătoare, și preoți sau oameni ai Bisericii care Îl vor trăda, practic, pe Mântuitorul. Dar noi, creștinii de rand, nu trebuie sa îi urmam, ci trebuie sa îi căutam pe acei preoți care sunt cu devotament, cu dedicatie fata de propovăduirea și împlinirea Cuvântului lui Dumnezeu.

 11. Fiecare isi vrea partea lui pe spinarea elevilor care vor avea de suferit. Este rusinos pentru parinti care accepta aceasta bataie de joc.

 12. Dumnezeu sa-l ierte! Prefera copii cu tenta către imoralitate, decât învățarea moralității, cu iubire, in Dumnezeu!

 13. Domnule Costache, nu mai dați atâtea explicații! Și amintiți-le elevilor și părinților lor că religia este opțională. Nu vrei să studiezi religia, faci cerere și ai încheiat subiectul.
  Patriarhia nu poate avea un cuvânt de spus în învățământ, suntem stat laic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Niciun elev din România nu mai primește mâncare la școală în programul „Masa caldă“, deși am intrat în a treia săptămână de școală. Guvernul a alocat bani doar până în iunie, iar secretarul de stat Florian Lixandru anunță că Ministerul Educației abia acum pregătește normele de aplicare, cu bani rămași din perioada grevei profesorilor, pentru septembrie-decembrie

Niciun elev din România nu a primit Masa caldă în școală de pe 11 septembrie de când au început cursurile acestui an școlar. Abia în aceste zile se lucrează la…
Vezi articolul