Președintele Klaus Iohannis a dat informații false când a argumentat decizia ca școlile să rămână închise. Marți, a încercat să dreagă situaţia. Cazul “exemplului din Franța”

Klaus Iohannis / Foto: Captura Facebook

Când a anunțat, luni, decizia ca majoritatea elevilor să nu se mai întoarcă la clasă în acest an școlar, președintele Klaus Iohannis a apelat la o informație falsă. Marți seară, când a susținut o nouă conferință de presă, el a încercat să dreagă situația, susținând că ceea ce a spus luni ar fi avut alt sens – lucru care nu se susține, după o scurtă verificare a declarațiilor. Este vorba despre singura informație de context internațional referitoare la procesul de redeschidere a școlilor, de altfel singura informație cu putere de exemplu dintre cele oferite luni de președinte. În rest, argumentația lui a apelat la cazuistica generală a epidemiei (numărul mare de cazuri înregistrate zilnic în continuare) și riscuri potențiale luate în considerare în privința redeschiderii școlilor.

Când a ținut luni declarațiile publice, președintele României a argumentat astfel nevoia ca școlile să nu se redeschidă în acest an școlar:

Singura informație precisă oferită, cu privire la impactul redeschiderii, a vizat un caz din Franța. Informația a fost fals prezentată, după cum reiese din lămuririle oferite marți de Președinție.

Ce a spus luni președintele:

Întrucât informația referitoare la cazul francez era surprinzătoare și de mare impact – deschiderea “experimentală” a unor școli franceze, cu riscurile asociate, înaintea redeschiderii oficiale anunțate pentru luna viitoare – , EduPedu.ro a considerat că aceasta ar fi trebuit să fie pe larg reflectată în presa franceză și internațională.

Întrucât nu am găsit nici o urmă de informație care să facă referire la un astfel de experiment, EduPedu.ro a solicitat detalii Administrației Prezidențiale, dar și Ministerului francez al Educației.

A răspuns, marți, Președinția:

“Răspuns solicitare

Ca urmare a solicitării dumneavoastră, vă comunicăm faptul că referirea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, la contextul epidemiologic francez se bazează pe informațiile primite de la Ministerul Educației și Cercetării, care au inclus și următoarele elemente:

Un studiu realizat, în intervalul 30 martie-4 aprilie 2020, de Institutul Pasteur, Universitatea Paris și Autoritatea de Sănătate Publică din Republica Franceză asupra elevilor și profesorilor din Departamentul Oise, o zonă în care au fost înregistrate îmbolnăviri și spitalizări cu COVID-19 în rândul elevilor și profesorilor. Conform acestui studiu, „formarea imunității de masă se realizează într-o perioadă lungă de timp și că ridicarea măsurilor restrictive este un proces complex și de durată”.

O situație întâlnită în unitățile de terapie intensivă din Marea Britanie, unde sunt tratați copii cu reacții severe care pot fi datorate infecției cu coronavirus.

Departamentul Comunicare Publică”

Ce a declarat în această seară preşedintele, întrebat în conferinţa de presă despre acest subiect:

Întrebare: Ați dat ieri un exemplu din Franța, ați spus că s-a redeschis experimental o școală. Oficialii francezi vă contazic.

Or, niciunul dintre cele două cazuri menționate în răspunsul scris al Președinției sau cel reluat în conferinţă de Klaus Iohannis nu face referire la redeschiderea școlilor.

În primul caz, cel la care a făcut trimitere președintele Iohannis în declarația sa de luni, nu este vorba despre copii care s-au infectat după ce școala s-ar fi deschis experimental. Nu era “școala”, ci o școală, nu s-a “deschis”, ci era deschisă la începutul epidemiei în Franța și nu s-a întâmplat nimic experimental acolo, care să reiasă din studiul citat.

Mai precis, este vorba despre un studiu efectuat pe o comunitate restrânsă asociată unui liceu din departamentul frances Oise, grav afectat de la începutul epidemiei. În cadrul studiului efectuat între 30 martie-4 aprilie, elevii acelui liceu, părinții și personalul școlii au trebuit să completeze un chestionar ce a acoperit istoricul simptomelor începând cu mijlocul lunii ianuarie. Participanților li s-au făcut și teste de sânge pentru a verifica existența anticorpilor anti-SARS-CoV-2, teste efectuate și la centre de donare de sânge din zonă. Zece dintre participanți fuseseră spitalizați de la mijlocul lunii ianuarie.

Informații similare celor vehiculate în declarația publică de președinte fuseseră folosite și de ministrul Nelu Tătaru, într-un interviu acordat duminică publicației Libertatea. Nelu Tătaru spunea, atunci:

“Am vorbit chiar sâmbătă în Franța, care a redeschis parțial școlile (informație falsă – n.red.), și au apărut deja cazuri de infectare și în rândul copiilor, și în cel al cadrelor didactice. Primele semne după redeschidere nu sunt încurajatoare. Vom vedea. Toată Europa gândește acum pe termene de două săptămâni. Haideți să vedem ce se întâmplă.”

Exit mobile version