Primar acuzat că i-a interzis unei eleve să urce în microbuzul școlar. Consiliul pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat

Primarul unei comune din Ilfov este acuzat că i-a interzis unei eleve de 13 ani să urce în microbuzul școlar. Profesoara de limba română Cristina Tunegaru a scris ieri că interdicția ar fi fost impusă după ce fata ar fi trântit ușa de la microbuz la urcare, iar șoferul primăriei ar fi decis să o dea jos și “să-i arunce injurii rasiale ca ‘cioară’, ‘țigancă jegoasă'”. Iulian Cristache, președintele Federației Părinților, a anunțat că a luat legătura cu Ministerul Educației și cu CNCD. Contactat de Edupedu.ro, președintele Consiliului pentru Combaterea Discriminării a declarat că s-a autosesizat în acest caz.

Profesoara de limba română Cristina Tunegaru a relatat ieri, pe pagina sa de Facebook, că “o fetiță din clasa mea nu mai are voie să se urce în microbuzul școlar, începând de astăzi. I-a interzis primarul. Atenție, o fetiță de 13 ani, din clasa a VII-a, vine la școală singură când toți ceilalți copii urcă în microbuze”.

Sursa foto: Facebook/ Cristina Tunegaru

“Joi, la urcarea în microbuzul școlar, fata a trântit ușa la închidere, iar șoferul primăriei a decis că cea mai bună lecție pe care i-o poate da e să-i arunce injurii rasiale ca ‘cioară’, ‘țigancă jegoasă’ și să o dea jos. Familia, pe bună dreptate, a apelat la ajutorul 112 pentru a se apăra de un evident abuz. Reacția părinților a supărat mult și, în loc să-și asume responsabilitatea pentru situația generată de angajatul său, primarul comunei, Mihai Dobre, a hotărât că fetița nu mai are voie să se urce în microbuzul școlar, plătit din bani publici”, a relatat profesoara Cristina Tunegaru.

Aceasta a acuzat că, “în ultimele zile, primăria a început o campanie de bullying agresiv împotriva micuței, care e acuzată în fața părinților și a școlii că prin gestul ei a distrus microbuzul. O fetiță de 13 ani a rupt ușa microbuzului”.

“Când copiii din comunități dezavantajate abandonează școala, când devin victime ale accidentelor și ale rețelelor de trafic, nu e doar fatalitatea. Există niște oameni, bine plătiți de stat, care sunt vinovați, o vină difuză, acte de discriminare și umilință, neglijență, toate se adună”, spune profesoara de limba și literatura română.

Csaba Asztalos: “S-a constituit dosar, care este în lucru”
Sursa foto: Facebook/ Csaba Asztalos

Contactat de Edupedu.ro, Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), a declarat pentru Edupedu.ro că instituția s-a autosesizat.

“Am discutat cu colegii de dimineață, s-a constituit dosar, care este în lucru. Se vor cita părțile, adică învățătoarea, școala, primarul și este posibil să dispunem o investigație”, a explicat Asztalos, pentru Edupedu.ro.

Președintele CNCD a declarat că în cadrul investigației “o să meargă colegii noștri să vorbească cu elevii, pentru că este vorba despre o minoră și vrem să vedem la fața locului ce s-a întâmplat”. “Procedural, este mai potrivit să se faca o investigație”, a precizat acesta.

Oficialul a adăugat că, în cazul în care se constată discriminare, primarul riscă amendă contravențională, care merge până la 30.000 de lei.

Sursa foto: Facebook/ Iulian Cristache

Contactat de Edupedu.ro, președintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar, Iulian Cristache, a declarat că a luat legătura cu Ministerul Educației, la nivelul căreia există o comisie împotriva segregării, “am vorbit la Inspectoratul Școlar Județean cu doamna general, care ne-a asigura că acest caz va fi soluționat, am vorbit cu familia fetei, și așteptăm un răspuns din partea unității școlare și a primăriei.”

 

 

Exit mobile version