Primar acuzat că i-a interzis unei eleve să urce în microbuzul școlar. Consiliul pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat

1.558 de vizualizări
Csaba Asztalos / Foto: Facebook.com
Primarul unei comune din Ilfov este acuzat că i-a interzis unei eleve de 13 ani să urce în microbuzul școlar. Profesoara de limba română Cristina Tunegaru a scris ieri că interdicția ar fi fost impusă după ce fata ar fi trântit ușa de la microbuz la urcare, iar șoferul primăriei ar fi decis să o dea jos și “să-i arunce injurii rasiale ca ‘cioară’, ‘țigancă jegoasă'”. Iulian Cristache, președintele Federației Părinților, a anunțat că a luat legătura cu Ministerul Educației și cu CNCD. Contactat de Edupedu.ro, președintele Consiliului pentru Combaterea Discriminării a declarat că s-a autosesizat în acest caz.
  • Edupedu.ro a solicitat punctul de vedere al primăriei comunei Petrachioaia din județul Ilfov, pe care îl vom publica atunci când îl vom primi

Profesoara de limba română Cristina Tunegaru a relatat ieri, pe pagina sa de Facebook, că “o fetiță din clasa mea nu mai are voie să se urce în microbuzul școlar, începând de astăzi. I-a interzis primarul. Atenție, o fetiță de 13 ani, din clasa a VII-a, vine la școală singură când toți ceilalți copii urcă în microbuze”.

Sursa foto: Facebook/ Cristina Tunegaru

“Joi, la urcarea în microbuzul școlar, fata a trântit ușa la închidere, iar șoferul primăriei a decis că cea mai bună lecție pe care i-o poate da e să-i arunce injurii rasiale ca ‘cioară’, ‘țigancă jegoasă’ și să o dea jos. Familia, pe bună dreptate, a apelat la ajutorul 112 pentru a se apăra de un evident abuz. Reacția părinților a supărat mult și, în loc să-și asume responsabilitatea pentru situația generată de angajatul său, primarul comunei, Mihai Dobre, a hotărât că fetița nu mai are voie să se urce în microbuzul școlar, plătit din bani publici”, a relatat profesoara Cristina Tunegaru.

Aceasta a acuzat că, “în ultimele zile, primăria a început o campanie de bullying agresiv împotriva micuței, care e acuzată în fața părinților și a școlii că prin gestul ei a distrus microbuzul. O fetiță de 13 ani a rupt ușa microbuzului”.

“Când copiii din comunități dezavantajate abandonează școala, când devin victime ale accidentelor și ale rețelelor de trafic, nu e doar fatalitatea. Există niște oameni, bine plătiți de stat, care sunt vinovați, o vină difuză, acte de discriminare și umilință, neglijență, toate se adună”, spune profesoara de limba și literatura română.

Csaba Asztalos: “S-a constituit dosar, care este în lucru”
Sursa foto: Facebook/ Csaba Asztalos

Contactat de Edupedu.ro, Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), a declarat pentru Edupedu.ro că instituția s-a autosesizat.

“Am discutat cu colegii de dimineață, s-a constituit dosar, care este în lucru. Se vor cita părțile, adică învățătoarea, școala, primarul și este posibil să dispunem o investigație”, a explicat Asztalos, pentru Edupedu.ro.

Președintele CNCD a declarat că în cadrul investigației “o să meargă colegii noștri să vorbească cu elevii, pentru că este vorba despre o minoră și vrem să vedem la fața locului ce s-a întâmplat”. “Procedural, este mai potrivit să se faca o investigație”, a precizat acesta.

Oficialul a adăugat că, în cazul în care se constată discriminare, primarul riscă amendă contravențională, care merge până la 30.000 de lei.

Iulian Cristache
Sursa foto: Facebook/ Iulian Cristache

Contactat de Edupedu.ro, președintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar, Iulian Cristache, a declarat că a luat legătura cu Ministerul Educației, la nivelul căreia există o comisie împotriva segregării, “am vorbit la Inspectoratul Școlar Județean cu doamna general, care ne-a asigura că acest caz va fi soluționat, am vorbit cu familia fetei, și așteptăm un răspuns din partea unității școlare și a primăriei.”

 

 


1 comment
  1. Dacă situatia este reala, sanctiunea aplicata elevei nu are niciun temei legal. Mai mult, primarul nu are calitate sa aplice sanctiuni elevilor sau sa impuna scolii sanctionarea elevilor. Mai exact, un primar nu are nici o calitate în procesul educational. Nici măcar cei care sunt profesori la baza. Am mai auzit de primari care isi dau cu parerea cum ar trebui condusa o scoala, cum trebuie predat la clasa etc. Daca in cele 30 de zile eleva este atacata pe strada de vreun dezaxat? Astia n-au invatat nimic. Totul se rezuma la o nenorocita de incuietare, pentru ei viata unui copil valoreaza mai putin de atat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Transportul gratuit al elevilor către şcoli este imposibil de asigurat de companiile de transport rutier, anunță operatorii din domeniu. Consiliul Județean Prahova susține că nu s-au alocat bani de la bugetul de stat pentru decontarea biletelor

Transportul gratuit al elevilor către şcoli este imposibil de asigurat de companiile de transport rutier, din cauza mai multor neclarităţi din prevederile legislative emise de Guvern, în urma cărora operatorii…
Vezi articolul

Noul ministru propus la digitalizare-cercetare în guvernul PSD-PNL-UDMR, Florin Roman – nicio legătură cu cercetarea: fost om de presă intrat în conducerea unor mari companii în care statul era acționar, apoi în politica locală și centrală

Florin Roman, parlamentarul propus de PNL să conducă Ministerul cercetării și digitalizării în viitorul guvern PNL-PSD-UDMR, nu are niciun fel de experiență în domeniul cercetării. De altfel, în ultimele zile…
Vezi articolul