Prime de instalare sau posibilitatea de creștere a salariului pentru cadrele didactice care merg în comunitățile dezavantajate, anunțate de Ligia Deca: „Ne dorim ca profesorii care merg în zonele dezavantajate să aibă sprijin suplimentar”

Foto: Grigore Popescu - Agerpres Foto

„În ceea ce privește profesorii din zonele dezavantajate, ne propunem, pe de o parte, sa avem un coeficient suplimentar de finanțare al acelor școli și, în plus, avem o serie de beneficii care vizează prime de instalare sau posibilitatea de creștere a salariului”, a precizat ministrul Educației, Ligia Deca, în cadrul unei declarații de presă. Declarația face referire la prevederile din proiectul Legii învățământului preuniversitar.

Aceasta a mai spus că salarizarea profesorilor va fi prevăzută într-o lege „specială”:„Înțelegerea în coaliție este că tot ceea ce ține de grila de salarizare va fi prevăzut în legea specială”.

Întrebare: Cum vor fi ajutați profesorii și învățătorii să performeze, mai ales în zonele rurale, pentru că aici este o problemă, mai ales în cazul profesorilor debutanți?

Ligia Deca: Într-adevăr, înțelegerea în coaliție este că tot ceea ce ține de grila de salarizare va fi prevăzut în legea specială, însă, ca principiu, noi plecăm de la ideea unei salarizări mult mai bune, în acord cu rolul pe care profesorii îl au, profesorii și educatorii îl au în ansamblul social. În ceea ce privește profesorii din zonele dezavantajate, ne propunem, pe de o parte, sa avem un coeficient suplimentar de finanțare al acelor școli și, în plus, avem o serie de beneficii care vizează prime de instalare sau posibilitatea de creștere a salariului pentru cei care merg în comunitățile unde, într-adevăr, este mai greu din punct de vedere al inegalităților de achiziții între copii, din punct de vedere al distanței față de centrele mari. Ne propunem chiar și identificarea unor zone prioritare de investiții în educație, avem o astfel de formulare, în așa fel încât să putem direcționa finanțarea necesară acolo unde este nevoie de ea.

Întrebare: Mai exact, ce înseamnă această mărire a salarizării pentru profesori?

Ligia Deca: Așa cum spuneam, ne dorim ca profesorii care merg în zonele dezavantajate să aibă sprijin suplimentar. Atunci când o să facem public pachetul legislativ, o să vedeți și detaliile”.

Proiectul Legii învățământului preuniversitar, obținut pe surse de Edupedu.ro, prevede că profesorii care se vor titulariza în mediul rural ar putea primi o primă de instalare în valoare de 5 salarii medii brute pe economie.

Art. 185 – „(6) Personalul didactic repartizat cu statut de cadru didactic titular în unităţi de învăţământ aflate în zone defavorizate, stabilite, cu consultarea partenerilor de dialog social prin ordin al ministrului educaţiei, beneficiază de o primă de instalare neimpozabilă egal cu 5 salarii minime brute pe ţară cu condiţia asumării unei perioade minime de 5 ani şcolari. Sporul se asigură din bugetul Ministerului Educaţiei şi se acordă o singură dată, indiferent de numărul de repartizări/ transferuri/ pretransfer.”

În luna august, fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, declara că o propunere agreată de minister, la finalul consultărilor publice pe proiectele legii Educației, se referă la o primă de instalare pentru profesorii care se titularizează în școli din mediul rural, în valoare de 3 salarii medii brute pe economie.

Informații de context

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) a anunțat că a stabilit un calendar de proteste dacă, până cel mai târziu la data de 01.03.2023, Guvernul României nu va prezenta soluțiile concrete pentru rezolvarea problemelor salariale ale angajaților din educație, potrivit unei informări postate pe pagina de Facebook.

Vineri, 17 februarie, Guvernul ar fi trebuit să vină cu soluții pe tema salarizării personalului nedidactic, potrivit lui Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.

La sfârșitul anului trecut, Ligia Deca a anunțat că, pentru anul 2023, creșterile salariale ale profesorilor sunt moderate. De asemenea, Deca a mai anunțat creșteri salariale de până la 24% pentru personalul din școli. Nu e clar dacă aceste creșteri sunt prinse deja în bugetul pentru 2023 sau sunt planuri pentru următoarea lege a salarizării.

Potrivit Hotărârii de Guvern privind majorarea costului standard per elev în anul 2023, salariile în învățământ vor crește, în medie, cu 7% anul acesta. – Detalii aici

În luna decembrie, sindicatele au ieșit în stradă. Premierul Ciucă spunea că analizează o formulă de „abordare salarială unitară și echitabilă pentru sectorul educației”. – Detalii aici

Citește și:
Sindicatele FSLI trag de timp pentru Guvern. Anunță că vor protesta dacă Executivul nu vine cu soluții la problemele salariale ale angajaților din Educație până la 1 martie, deși termenul a fost depășit săptămâna aceasta
Exit mobile version