Profesorii de liceu vor fi convocați de inspectoratele școlare la ședințe pentru recomandări de aplicare a reperelor metodologice la clasa a X-a, anunță Ministerul Educației

Foto: © Wutthichai Luemuang | Dreamstime.com

În comunicatul în care se prezintă cele 83 de repere metodologice pentru aplicarea curriculumului la clasele de a X-a, în anul școlar 2022-2023, publicate astăzi de Ministerul Educației, apare mențiunea că inspectoratele școlare vor organiza ședințe în care profesorilor li se vor prezenta modalitățile de aplicare a acestor instrumente.

“În perioada următoare, la nivelul fiecărui inspectorat școlar județean/al Municipiului București, vor fi organizate întâlniri de lucru pe discipline școlare în vederea prezentării modului în care se recomandă utilizarea Reperelor metodologice pentru aplicarea curriculumului la clasa a X-a în anul școlar 2022 – 2023, publicate astăzi, 30.08.2022”, scrie pe edu.ro.

“Astfel, pentru toate cadrele didactice, pe discipline școlare, vor fi abordate teme ce vizează procesul de predare-învățare-evaluare în anul școlar 2022 – 2023, cu accent pe proiectare curriculară și evaluarea formativă a competențelor, care se va realiza in conformitate cu ROFUIP aprobat prin OME 4183/2022”, mai scrie pe același site.

Reperele publicate astăzi pot fi accesate aici. Ele vin în completarea celor de anul trecut, anunțate de Minister pentru elevii care, în anul școlar 2021-2022, erau clasa a IX-a, despre care EduPedu.ro a scris aici. Generația lor este prima care a traversat reforma curriculară începută în 2012 și pentru care nu există programe școlare noi sau planuri-cadru noi pliate pe reformă. Anul trecut nu au fost făcute precizări în acest sens, legat de eventuale întâlniri la inspectorate, pentru a le recomanda profesorilor cum să aplice aceste instrumente pedagogice.

Publicarea reperelor pentru clasa a X-a vine cu doar cinci zile înainte de începutul școlii. Aceste repere metodologice pentru clasa a X-a sunt necesare profesorilor pentru a le putea preda liceenilor, astfel încât disciplinele să fie corelate cu ceea ce au făcut în gimnaziu, unde au avut curriculum nou bazat pe crearea de competențe. Timp de 2 ani, Ministerul Educației a ratat elaborarea planurilor-cadru pentru liceu, întrerupând astfel brusc reforma curriculară începută de elevi în 2012, prevăzută de Legea 1/2011. Justificarea oferită de oficialii din minister a fost că planurile-cadru pentru clasele IX-XII (lista cu disciplinele din orarul elevilor și numărul de ore pe săptămână pentru aceste materii) au primit prea multe propuneri de modificare.

Mai amintim și că EduPedu.ro a scris pe 28 iulie 2022 despre elevii care intră în clasele a IX-a și a X-a, în septembrie, care nu vor avea manuale noi, ci vor învăța tot de pe cele aprobate în 2004, înainte să se fi născut. 

Foto: © Wutthichai Luemuang | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Vezi și:
Ce predau profesorii de liceu la clasa a X-a în acest an școlar: Reperele metodologice pentru aproape toate disciplinele au fost publicate cu 5 zile înaintea primei zile de școală / Descarcă și programele școlare în vigoare
2021 – Ce predau profesorii de liceu la clasa a IX-a în acest an școlar: Reperele metodologice pentru toate disciplinele au fost publicate cu 11 zile înaintea primei zile de școală / Descarcă și programele școlare în vigoare
Exit mobile version