Profesorii își pot crea de acum lecții digitale direct pe tablele interactive din clase: parteneriat strategic pentru modernizarea și digitalizarea școlilor din România (P)

Centrul educațional SEED Oadea - elevii învață folosind tablete și table inteligente Samsung

Samsung, lider global în domeniul tehnologiei, și Ascendia, lider al soluțiilor educaționale digitale din România, anunță încheierea unui parteneriat strategic, cu scopul de a contribui la modernizarea și digitalizarea școlilor din România. Editorul LIVRESQ va fi disponibil pe tablele interactive Samsung Flip. În prezent, există aproximativ 7.000 de table interactive Samsung în ecosistemul de clase inteligente conectate, în cadrul cărora comunitățile pot beneficia de resurse educaționale partajate. Potrivit celui mai recent studiu realizat de Eurostat pe acest subiect, România ocupă ultimul loc din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene la nivel de competențe digitale, conform Indicelui economiei și societății digitale – DESI.

Parteneriatul face parte din programul SEED (Samsung Ecosystem for Education Development), dezvoltat de Samsung, și vizează aducerea funcționalităților avansate de creare de conținut educațional din platforma LIVRESQ, un instrument pentru crearea proiectelor digitale interactive, direct pe tablele interactive Samsung Flip. Prin utilizarea LIVRESQ, profesorii pot să adapteze conținutul în funcție de nevoile specifice ale elevilor, să creeze lecții interdisciplinare, să integreze diferite resurse multimedia și să interacționeze cu elevii și studenții într-un mod personalizat, dinamic și eficient.

Samsung și-a propus ca prin programul SEED să contribuie activ la un viitor mai bun al educației din România. Dincolo de dotarea centrelor educaționale cu cele mai noi tehnologii Samsung, inclusiv cu soluții pentru predare la distanță, compania sprijină un program de formare dedicat profesorilor, astfel încât aceștia să își dezvolte competențe digitale adecvate unui sistem modern de educație, sprijinit de tehnologiile digitale, care are ca obiectiv creșterea implicării elevilor și studenților în actul de învățare. Informații despre programul Samsung SEED regăsiți aici și pe pagina de Facebook a SEED Educatie Digitala pentru Romania.

Samsung SEED – workshop pentru profesori la SMARTEdu 2023

România ocupă ultimul lor în Europa în ceea ce privește competențele digitale. Potrivit celui mai recent studiu realizat de Eurostat pe acest subiect (Studiul ,,How many citizens had basic digital skills in 2021?”, realizat de Eurostat și publicat în martie 2022), România ocupă ultimul loc în ceea ce privește procentul de oameni cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani care au competențe digitale de bază, cu 28%, comparativ cu Olanda sau Finlanda (ambele având un procent de 79%). În același timp, România ocupă ultimul loc din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene la nivel de competențe digitale, conform Indicelui economiei și societății digitale (Digital Economy and Society Index- DESI). Alfabetizarea digitală, însă, este esențială pentru generațiile viitoare. După Gen Z, nativii digitali, sunt Gen Alpha, o generație care cere redefinirea metodelor educaționale tradiționale și trecerea către învățarea activă și interactivă.

Educație Digitală – tablă inteligentă Samsung Flip – centrul educațional SEED Oradea

Mariana Stan, directoare școlii gimnaziale din Dor Mărunt: „O reală problemă a învățământului românesc rural este abandonul școlar. Și un astfel de proiect de digitalizare vine în întâmpinarea nevoilor unității școlare, ajută profesorul și nu numai, ajută și elevul să parcurgă, în demersul didactic, secvențe mult mai atractive. Copilul abia așteaptă să descopere ceva nou. Știți că ei sunt acum în perioada aceea în care noutatea îi provoacă și pe ei și sunt foarte curioși și inventivi. Și sigur că aceste echipamente și platforme educaționale ajută“. 

Foto: Edupedu.ro / Scoala Avram Iancu, Bihor

Profesoară de Geografie la Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, Oradea, județul Bihor, Dora Anderson, participant la cursul de formare pentru cadrele didactice din Programul SEED: „Nu văd predarea unei discipline, implicit cea pe care o predau eu, geografia, dar și altele, fără device-uri, nu cred că se poate în secolul 21. Mi-aș dori ca în fiecare sală de clasă, indiferent unde este aceasta, să existe o asemenea tablă interactivă și bineînțeles, tablete”.

Curs formare profesori SEED – educatie digitala

Ioana Pantor, profesoară de limba engleză de la Colegiul Național Eminescu, din Oradea și ambasador Samsung pentru educație digitală și formator în programul SEED: „Tehnologia trebuie să adauge valoare actului educațional. Nu trebuie să uităm de valorile noastre tradiționale din educație. Trebuie să îmbinăm pedagogia, metodica, conținuturile pe care noi le predăm la clasă, indiferent de materia pe care o avem, cu tehnologia, astfel încât nu tehnologia este vedeta, ci profesorul care știe să îmbine armonios toate aceste elemente“. 

Oana, elevă în clasa a IX-a la același Colegiu: „Tehnologia trebuie să fie prezentă viața unui elev, deoarece trăim într-o epoca în care nu putem fără tehnologie și chiar dacă este importantă, trebuie folosită cu măsură”. 

Gabriel, elev în clasa a VI-a la Școala Gimnazială Dor Mărunt, județ Călărași: „Îmi este mai simplu să înțeleg lecțiile cu ajutorul tablelor interactive și tabletelor pentru că putem învăța prin jocuri și multe alte aplicații interesante, putem folosi multitudinea de resurse educaționale deschise disponibile pe internet, pe platforme educaționale dedicate“. 

Foto: Edupedu.ro / Scoala Jegalia – eleva la tabla – Educație digitală
În prezent, există aproximativ 7.000 de table interactive Samsung în ecosistemul de clase inteligente conectate, în cadrul cărora comunitățile pot beneficia de resurse educaționale partajate

Colaborarea cu Ascendia completează seria de parteneriate strategice pe care le vizăm în cadrul programului SEED, un program menit să susțină mediul educațional din România. Prin acest program, ne propunem să asigurăm în școli tehnologia de ultimă oră necesară pentru dezvoltarea abilităților digitale în rândul elevilor și profesorilor. În prezent, există aproximativ 7.000 de table interactive Samsung în ecosistemul de clase inteligente conectate, în cadrul cărora comunitățile pot beneficia de resurse educaționale partajate, fie că vorbim de un profesor din Alba care susține o lecție interactivă în 3 județe, sau de o librărie digitală accesibilă tuturor. Aceasta nu este doar o statistică impresionantă, ci și o ilustrare a angajamentului nostru de a pune tehnologia la dispoziția educației. Cu fiecare tablă interactivă care ajunge în sala de clasă, deschidem noi posibilități de învățare și predare.

Astfel, nu numai că simplificăm accesul la resurse educaționale digitale de înaltă calitate, dar oferim și infrastructură de service și asistență la nivel național, inclusiv un call center dedicat. Integrarea editorului educațional LIVRESQ pe aceste table nu face decât să amplifice acest potențial, îmbunătățind experiența educațională pentru un număr semnificativ de instituții școlare.

Misiunea noastră este să construim un viitor mai luminos prin educație și inovație tehnologică, iar acest parteneriat cu Ascendia este un pas major în această direcție“, a adăugat Cristian Constantin, Head of Division Enterprise Business Team & Education Strategy Director-Central Eastern European Display Organisation.

Aici puteți vedea un tutorial pentru profesori, cu cele mai importante funcții ale tablelor interactive școlare, susținut de Daniela Berchez și Ioana Pantor, formatori SEED.

Pentru a afla mai multe informații despre ce înseamnă să deveniți formator SEED, cursant SEED sau cum puteți să implementați un centru educațional SEED într-o instituție de învățământ puteți să vă înregistrați completând formularul aici.

Foto: Edupedu.ro / Curs Samsung – SEED – Centrul educațional Oradea, 2023

Misiunea noastră la Ascendia a fost întotdeauna de a oferi acces la o educație de înaltă calitate pentru cât mai mulți elevi, studenți și profesori din România. Înțelegem că în era digitală în care trăim, accesul la tehnologie și resurse educaționale digitale poate face diferența în ceea ce privește succesul academic al unui student sau eficiența unui profesor. Prin integrarea LIVRESQ, editorul nostru digital interactiv, în tablele interactive Samsung Flip, facem un pas semnificativ spre atingerea acestui obiectiv. Vedem acest parteneriat ca pe o oportunitate extraordinară de a genera un impact pozitiv asupra educației din România”, a declarat Cosmin Mălureanu, CEO, Ascendia.

Această inițiativă va face ca tehnologia educațională de ultimă oră să fie mai accesibilă pentru instituțiile educaționale din România. Licențele LIVRESQ vor fi puse la dispoziție pentru toate tablele interactive Samsung Flip utilizate în instituții de învățământ variate: de la grădinițe, școli și licee, la universități și biblioteci. Acest lucru se va traduce printr-un acces sporit la resurse educaționale digitale de înaltă calitate pentru elevi, studenți, profesori și cercetători din România.

SEED – Samsung Ecosystem for Education Development

La sfârșitul anului 2022, Samsung Electronics România a inaugurat un centru educațional în cadrul Colegiului Național “Școala Centrală”, București, gestionat în colaborare cu Asociația InfinitEdu, specializată în dezvoltarea profesională continuă a profesorilor din învățământul preuniversitar și dezvoltarea de resurse educaționale.

Centrul educațional din cadrul Colegiului Național “Școala Centrală”, București, a fost cea de-a patra clasă inteligentă Samsung inaugurată în 2022, după cele deschise la Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), Colegiul Național ”Emanuil Gojdu” din Oradea și Colegiul Național ”Ferdinand I” din Bacău.

Centrele educaționale Samsung Smart Classroom din București, Timișoara, Bacău și Oradea sunt dotate cu tehnologie și produse Samsung, fiecare dintre ele dispunând de două ecrane interactive, 16 scaune cu design inovativ pentru educație, 16 tablete, o soluție pentru videoconferințe, Smart Monitor, dulap încărcare tablete etc. Acestea vor putea fi folosite inclusiv pentru a găzdui evenimente dedicate educației și conferințe.

Workshop SEED susținut de formator Ioana Pantor la SmartEdu Oradea 2023
Despre Samsung Electronics Co., Ltd.

Samsung Electronics inspiră oamenii și creează viitorul prin tehnologii și idei. Compania redefinește lumea televizoarelor, pe cea a smartphone-urilor, a dispozitivelor wearables, a tabletelor, a electrocasnicelor digitale, a sistemelor de rețea și memorie și a ecranelor profesionale. Pentru cele mai recente știri, vă rugăm să vizitați Samsung Newsroom la news.samsung.com.

Despre Ascendia S.A.

Ascendia dezvoltă soluții e-learning inovatoare pentru diverse domenii, cum ar fi educație, formare corporativă, asistență medicală și divertisment. Produsele Ascendia includ LIVRESQ, un editor de conținut e-learning și CoffeeLMS, un Learning Management System (LMS) pentru companii; Ascendia este listată la Bursa de Valori București din 2016 (simbol „ASC”).

Citește și:

Sute de profesori și directori de școli au interacționat cu cele mai noi tehnologii utilizate în educație și au descoperit concepte eficiente de pedagogie digitală în cadrul SMARTEdu 2023 Oradea

VIDEO Elevii sunt foarte atenți, iar la sfârșitul orei văd pe chipurile lor că sunt încântați. Cel din ultima bancă își dorește să iasă acum la tablă, spun profesorii de la Școala Gimnazială Dor Mărunt, din județul Călărași, care folosesc table interactive – dotări posibile prin Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar

VIDEO Trebuie să schimbăm un pic metodele prin care ajungem la elevi, spune Anca Mile, directorul Colegiului Național „Emanuil Gojdu” din Oradea: Dacă nu formăm resursa umană și dacă profesorul nu se simte confortabil folosind tehnologia, ora de curs nu va câștiga / Primul centru SEED din zona de Nord-Vest a țării găzduiește, la „Gojdu”, cursuri de formare pentru toți profesorii

VIDEO Tutorial pentru profesori – funcțiile principale ale tablei interactive, de care avem nevoie la clasă, prezentate în cursul SEED, cel mai nou curs pentru cadrele didactice / Înregistrările sunt deschise

VIDEO Cel mai nou curs pentru profesori. Programul SEED este singurul de acest fel, din România, care aplică metode de pedagogie bazate pe modul de învățare al adulților și care integrează soluțiile digitale în toate acestea, crescând autonomia cadrelor didactice

Exit mobile version