Profesorii stagiari care vor avea norma de predare înjumătățită urmează să beneficieze de același salariu, propus a fi cel mediu pe economie, în urma viitoarei legi a educației, susține ministrul Cîmpeanu

Foto: Alex Micsik - Agerpres Foto

Deoarece în concluziile proiectului România educată, ce vor fi transpuse în noua lege a educației, “se prevede profesionalizarea și susținerea carierei didactice, printr-un an de stagiatură imediat după absolvirea facultății, acei profesori stagiari care vor avea norma de predare înjumătățită vor beneficia de același salariu, conform propunerii pe care o susțin, egal cu salariul mediu pe economie”, a spus ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în declarațiile susținute luni în Parlament, cu ocazia dezbaterii moțiunii simple depuse de USR împotriva sa.

El a reluat afirmațiile din ultima lună, potrivit cărora el dorește ca salariul unui profesor debutant să fie cât salariul mediu net pe economie. Ministrul a legat această propunere de proiectul de Lege a educației ce va fi bazat pe proiectul România educată.

Câștigul mediu net în luna aprilie 2022, era de 3.967 lei, potrivit Institutului Național de Statistică.

Potrivit lui Sorin Cîmpeanu, profesorii stagiari urmează “să fie îndrumați de mentori, mentorii să aibă norma de predare redusă la 14 ore, pentru ca celelalte ore pe care le folosesc pentru a-i îndruma pe colegii mai tineri să le fie plătite în plus”.

Declarațiile lui Sorin Cîmpeanu referitoare la salarizarea profesorilor debutanți:

Cîmpeanu a vorbit despre această stagiatură într-un eveniment, vineri. A spus că după absolvirea studiilor universitare cine vrea să devină profesor „nu mai intră direct la clasă”, ci „faci un an de stagiatură”. În acest an beneficiază de sprijinul unui mentor – mentorul este un profesor cu experiență care va fi degrevar parțial de norma didactică pentru aceste activitați. În plus, profesorii mentori vor fi plătiți pentru orele suplimentare pe care le fac peste norma redusă stabilită, a mai spus ministrul.„La finalul stagiaturii să dai un examen de licențiere pentru intrarea în corpul profesorilor”, a declarat ministrul Educației.

Dezbaterea din Parlament pe tema moțiunii simple împotriva ministrului Cîmpeanu:

Exit mobile version