Profesorii stagiari care vor avea norma de predare înjumătățită urmează să beneficieze de același salariu, propus a fi cel mediu pe economie, în urma viitoarei legi a educației, susține ministrul Cîmpeanu

8.729 de vizualizări
Foto: Alex Micsik – Agerpres Foto
Deoarece în concluziile proiectului România educată, ce vor fi transpuse în noua lege a educației, “se prevede profesionalizarea și susținerea carierei didactice, printr-un an de stagiatură imediat după absolvirea facultății, acei profesori stagiari care vor avea norma de predare înjumătățită vor beneficia de același salariu, conform propunerii pe care o susțin, egal cu salariul mediu pe economie”, a spus ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în declarațiile susținute luni în Parlament, cu ocazia dezbaterii moțiunii simple depuse de USR împotriva sa.

El a reluat afirmațiile din ultima lună, potrivit cărora el dorește ca salariul unui profesor debutant să fie cât salariul mediu net pe economie. Ministrul a legat această propunere de proiectul de Lege a educației ce va fi bazat pe proiectul România educată.

Câștigul mediu net în luna aprilie 2022, era de 3.967 lei, potrivit Institutului Național de Statistică.

Potrivit lui Sorin Cîmpeanu, profesorii stagiari urmează “să fie îndrumați de mentori, mentorii să aibă norma de predare redusă la 14 ore, pentru ca celelalte ore pe care le folosesc pentru a-i îndruma pe colegii mai tineri să le fie plătite în plus”.

Declarațiile lui Sorin Cîmpeanu referitoare la salarizarea profesorilor debutanți:

 • “Dacă vorbim la modul general de salarizare, mă simt obligat să reamintesc cu plăcere faptul că susțin ca, odată cu intrarea în vigoare a Legii educației, urmare a proiectului România educată, pentru că toate aceste lucruri trebuie să fie integrate, salariul profesorului debutant să fie salariul mediu pe economie din anul fiscal încheiat. Mai mult decât atât, deoarece în concluziile pe care fără doar și poate le cunoașteți se prevede profesionalizarea și susținerea carierei didactice, printr-un an de stagiatură imediat după absolvirea facultății, acei profesori stagiari care vor avea norma de predare înjumătățită vor beneficia de același salariu, conform propunerii pe care o susțin, egal cu salariul mediu pe economie. După anul de stagiatură, urmează să urmeze un examen de licențiere, în anul de stagiatură să fie îndrumați de mentori, mentorii să aibă norma de predare redusă la 14 ore, pentru ca celelalte ore pe care le folosesc pentru a-i îndruma pe colegii mai tineri să le fie plătite în plus – apropo de salarizare.”

Cîmpeanu a vorbit despre această stagiatură într-un eveniment, vineri. A spus că după absolvirea studiilor universitare cine vrea să devină profesor „nu mai intră direct la clasă”, ci „faci un an de stagiatură”. În acest an beneficiază de sprijinul unui mentor – mentorul este un profesor cu experiență care va fi degrevar parțial de norma didactică pentru aceste activitați. În plus, profesorii mentori vor fi plătiți pentru orele suplimentare pe care le fac peste norma redusă stabilită, a mai spus ministrul.„La finalul stagiaturii să dai un examen de licențiere pentru intrarea în corpul profesorilor”, a declarat ministrul Educației.

Dezbaterea din Parlament pe tema moțiunii simple împotriva ministrului Cîmpeanu:


11 comments
 1. Profii, la fel ca oricare alt om al muncii cu norma intreaga, lucreaza 40 ore / saptamana.

  In aceste ore intra:
  – ore la clasa
  – activitati de pregatire
  – alte activitati: de ex. mentorat

  Orele la clasa difera. Pot fi 24, 20, 18, 16. Restul timpului este pentru celelalte activitati: pregatirea lectiilor, mentorat etc.

  Atat stagiarul cat si mentorul au timp destul sa se mentorizeze. Un mentor ar putea asista la 2-4 ore / saptamana, ar putea avea 2 intalniri individuale / saptamana si ar putea avea o intalnire de grup / saptamana. In total nu ar trebui sa se ocupe de stagiar mai mult de 8-10 ore / saptamana. Ii raman 30 – 32 de ore pentru altele.

  Stagiarul ar putea avea o norma didactica mai mica, dar va lucra tot 40 de ore / saptamana in total. Ar putea avea norma didactica mai mica pentru ca o sa-i ia mai mult timp sa planifice activitatea didactica si scrie un proiect didactic sa faca planuri de interventie individualizate. In plus trebui sa citeasca si sa invete si sa mearga la cursuri in functie de nevoile descoperite impreuna cu mentorul. Prin urmare stagiarul nu trebuie sa fie platit in plus si nici in minus.

  Cum o sa fie cu norma redusa la prescolari si in invatamantul primar presupun ca inteligentul ministru are o solutie :).

  Cum se calculeaza un salariu pentru debutanti e o alta poveste. Genialul manager Campeanu ar trebui sa stie ca salariul nu se scoate din burta. Exista o metodologie pe care o aplica specialistii in resurse umane.

  Daca scoate salarii din burta o sa creeze haos. Dar poate de aia a fost pus acolo. Sa faca haos si sa distruga ce a mai ramas de distrus.

  1. Am 17 ani in invatamant si castig 2880 cu tot cu sporul de suprasolicitare, indemnizatia de hrana, sporul de dirigentie. Daca nu as avea dirigentie cat as avea? Atat.

   1. Nu cred că iei doar atât, fără supărare.
    Păi atunci,cât iei,pe concediul de vară când nu ai nici hrană si nici suprasolicitare?

  2. Viseaza cai verzi pe pereti, in toamna-iarna va fi prapad pentru toti angajatii, nu conteaza ca sunt bugetari sau lucreaza in privat. Momentan consumul este mare pentru ca nimeni nu a mai avut o vacanta normala de 2 ani de zile.

 2. Domnul ministru mănâncă borș!
  In prezent salariul unui profesor cu definitivat este de aproximativ 2400 lei, departe de salariul mediu pe economic, care îl ia un un profesor cu gradul 1, și peste 25 de ani vechime!
  Salarizarea e jenantă, niciodată nu vor veni oameni performanți într-un domeniu platit prost!
  Pa și pusi, România Educată, praf in ochi!

  1. Isi incearca norocul cu gogosi sa nu facem greva in toamna. El nu isi da seama ca trebuie sa dubleze salariile daca aplica ceea ce debiteaza?

  1. Chiar daca il creste il poate plafona, cum fac deobicei politicienii. Ar trebui sa fie lege sa fie plafonul aplicat cu un an in urma, nu sa plafoneze la venituri care au fost cu 5 ani in urma, de exemplu cum este plafonata norma de hrana iar salariul minim a crescut de 4 ori pana acum, nu se mai in calcul inflatia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Tabere studențești 2024. Cazare gratuită la munte timp de o săptămână în luna februarie, pentru studenții integraliști, cu bursă socială sau cu performanțe deosebite / Înscrierile, deschise deja la unele facultăți – condițiile de participare

Sesiunile de tabere studențești 2024 se deschid cu două săptămâni care pot fi petrecute în locații din zone de munte, în luna februarie, în premieră pentru ultimii ani, potrivit comunicatelor…
Vezi articolul

Bugetarii care au salariul brut peste 10.000 de lei nu vor mai primi vouchere de vacanță, indemnizație pentru vacanță sau pentru hrană, spune Ministrul Finanțelor, care invocă nevoia de “asigurare a unui salariu decent pentru profesori”

Ministrul de finanțe, Marcel Boloș, a anunțat că o măsură de reducere a cheltuielilor la buget este tăierea voucherelor de vacanță pentru salariații de la buget care au peste 10.000…
Vezi articolul

Prime pentru toți angajații din învățământ și cercetare din Republica Moldova, anunțate „în ajun de ziua Profesorului“ de ministrul Dan Perciun. Câte 5.000 de lei moldovenești, echivalentul a 1.200 de lei românești pentru profesori, iar pentru personalul auxiliar – câte 780 de lei

Toți angajații din Învățământ din Republica Moldova vor primi un spor de câte 5000 de lei (n. red. este vorba despre lei moldovenești, echivalentul a 1200 de lei românești), iar…
Vezi articolul

OFICIAL Elevii nu vor primi testele de salivă pentru testările de săptămâna viitoare. Raed Arafat a explicat graficul de livrare, iar cele 7 milioane de teste care mai sunt disponibile ar ajunge în școli abia în săptămâna Crăciunului

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență mai are de livrat 7 milioane de teste pe bază de salivă în școli, iar acestea sunt programate în perioada 17 (vineri) – 21…
Vezi articolul