Profesorul Marian Popescu: Am decis să nu mai susțin cursuri la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București, în semn de protest față de angajarea fostului șef de resurse umane al SRI. Senatul a votat, fără rușine, o impostură academică. La vedere

Foto: INUQAM Photos / George Călin

Senatul Universității din București “a votat, fără rușine, o impostură academică. La vedere“, scrie profesorul universitar Marian Popescu pe pagina sa de Facebook, unde anunță că „în semn de protest față de carențele de integritate academică, manifeste în modul în care conducerea FJSC și Comisia de validare a Senatului UB au acceptat ca valid un dosar pe post didactic la FJSC al unui candidat care nu are nicio legătură evidentă cu postul respectiv, nu voi mai susține cursul de Etică și Integritate Academică la FJSC în anul universitar următor“.

Profesorul Marian Popescu reacționează astfel, alături de alte două cadre didactice din aceeași facultate – Emilia Șercan și Raluca Radu – față de angajarea pe postul de asistent universitar la FJSC a lui Antonio Amuza, fost șef de resurse umane la Serviciul Român de Informații. Asociația Studenților la Comunicare a cerut joi Facultății de Jurnalism a Universității din București să revizuiască decizia de ocupare a postului de asistent universitar în instituție de către fostul șef de resurse umane al SRI

Marian Popescu denunță astfel faptul că respectivul candidat are un „CV academic irelevant pentru postul pe care îl ocupă acum pentru o perioadă nedeterminată“ și trage un semnat de alarmă pentru faptul că „problema scandalului Amuza (…) nu este atât că a ascuns că a fost un șef la SRI, ci că filtre academice de la facultate și de la universitate au închis ochii în fața unei imposturi evidente“.

„Problema “scandalului” Amuza, recent consfințit asistent universitar la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, în ciuda unui CV academic irelevant pentru postul pe care îl ocupă acum pentru o perioadă nedeterminată, nu este atât că a ascuns că a fost un șef la SRI, ci că filtre academice de la facultate și de la universitate au închis ochii în fața unei imposturi evidente. Mobilizarea în cazul acestui domn a fost supercazonă: șeful comisiei de la facultate pentru validarea dosarului a fost celebrul deja d. prof. Petcu, venit și el la această facultate de la o altă instituție mai puțin…academică iar în comisia de concurs a fost chiar …decanul facultății, d. conf. Momoc. Motivația UB că dacă facultatea a decis că omul e ok pentru post e ridicolă: așa sunt scuzate deraieri etice prin faptul că regulamentele au fost respectate, omul a obținut punctajul necesar etc. Cu publicații științifice din domeniul agricol, postul fiind unul cu discipline cu care omul n-are legătură.

Anul 1976 a fost acela în care “academiciana” Ceaușescu bloca concursurile pe post didactic la universități. Am fost una dintre victime-căci viața mi s-a schimbat brusc – alături de colegi de generație sau de profii noștri care nu au mai putut avansa. Abia după 1989 am putut să fac ce voiam și îmi fusese refuzat. Azi, vedem, nu mai e nevoie de o asemenea decizie: universitatea este autonomă, Senatul ei a votat, fără rușine, o impostură academică. La vedere.

Am decis să nu mai susțin cursuri la această facultate de unde m-am pensionat. În ciuda faptului că sunt aici colegi și colege cu performanțe academice notabile. Dar mediul e viciat, corupt chiar de la nivelul conducerii. Încă o dată, FJSC își confirmă statutul de facultate…cu probleme, în UB“, a scris Marian Popescu, joi.

Profesorul Marian Popescu este director al Centrului de Acțiune, Resurse, Formare pentru Integritate Academică al Universității din București (CARFIA) și membru al board-ului Institutului Internațional de Cercetare și Acțiune împotriva Fraudei Academica și Plagiatului din Geneva (IRAFPA). A fost, între 2012-2016, președintele Comisiei de etică a Universității din București.

Exit mobile version