Asociația Studenților la Comunicare cere Facultății de Jurnalism a Universității din București să revizuiască decizia de ocupare a postului de asistent universitar în instituție de către fostul șef de resurse umane al SRI

2.593 de vizualizări
Foto: captura Digi24
Reacție a studenților de la FJSC, după ce Facultatea l-a angajat miercuri pe Antonio Amuza, fostul șef al departamentului de resurse umane al Serviciului Român de Informații, ca asistent universitar la catedra de publicitate a instituției. ASC solicită consiliului Facultății revizuirea diciziei. „Solicităm Consiliului Facultății să revizuiască decizia privind ocuparea postului de asistent universitar la FJSC de către candidatul în cauză“, scriu studenții.

Libertatea a scris ieri că fostul șef al resurselor umane de la SRI a obținut un post de asistent universitar la Facultatea de Jurnalism a Universității din București.

„Asociația Studenților la Comunicare, asociație reprezentativă a studenților Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, dorește să-și exprime îngrijorarea cu privire la posibilele efecte negative pe care recenta angajare consemnată de validarea concursului pentru ocuparea postului de asistent universitar la FJSC de către Consiliul Facultății și Senatul UB le poate avea asupra calității învățământului şi, implicit, asupra prestigiului UB şi FJSC“, scrie organizația într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook.

„În primul rând, persoana în cauză nu are studii în domeniile publicității sau ale semioticii, din care fac parte disciplinele pe care ar urma să le predea în calitate de asistent universitar. Acest lucru ridică întrebări cu privire la calificările sale pentru predarea unor materii precum “Introducere în publicitate”, “Introducere în semiotică”, “Atelier în publicitate”, “Semiotica publicității”, “Publicitate politică”, “Practică”, “Noile media și comunicarea politică în advertising”, “Comunicarea de criză” și “Campanii în publicitate”.

De asemenea, prezența actualului angajat în cadrul facultății noastre, fost membru al Serviciului Român de Informații (SRI) ridică semne serioase de întrebare și reprezintă o incertitudine asupra mediului academic, care formează specialiști în domeniul presei, relațiilor publice și publicității. SRI-ul, prin natura sa, este o instituție care adesea este asociată cu aspecte de securitate națională și activități confidențiale, iar prezența unui fost angajat al acestei instituții în rândul profesorilor noștri poate produce îngrijorări cu privire la independența și imparțialitatea cunoașterii pe care o dobândim noi, studenții.

În calitate de reprezentanți ai studenților, considerăm că este important să menținem standardele academice ridicate și să oferim cel mai bun cadru de învățare pentru colegii noștri. Prin urmare, solicităm Consiliului Facultății să revizuiască decizia privind ocuparea postului de asistent universitar la FJSC de către candidatul în cauză.

Asociația Studenților la Comunicare este de părere că obținerea postului de asistent universitar ridică preocupări semnificative în ceea ce privește calitatea educației și formarea viitorilor specialiști în domeniul comunicării. Ne dorim o facultate puternică, care să ofere o pregătire solidă, în concordanță cu cerințele actuale ale industriei, și suntem încrezători în Consiliul FJSC că va reevalua această decizie, având în vedere nevoile studenților și ale comunității academice“, se arată în mesajul organizației.

Unic candidat, Antonio Amuza a fost validat în funcție, miercuri, de Senatul Universității din București. Cu prilejul candidaturii, Amuza a precizat în CV că a fost șef al Departamentului de Resurse Umane (HR) la SRI, scrie site-ul Libertatea.

În interiorul facultății a existat o contestație la această candidatură din partea unei membre a Consiliului Facultății de Jurnalism, profesoara universitară Raluca Radu, care este și directoarea Departamentului de Jurnalism. Aceasta acuză faptul că Antonio Amuza nu are legătură cu domeniul pe care urmează să-l predea – publicitatea, după cum a relatat pe Facebook jurnalista Emilia Șercan.

Tot Libertatea a publicat miercuri și reacția lui Amuza, alături de informații despre cum acesta, între 2017 și 2022, a predat studenților, a lucrat și ca sociolog la IRES, a publicat în presă fără să fie cunoscută apartenența la serviciul secret.

Antonio Amuza a declarat pentru Libertatea că, din punct de vedere legal, nu există niciun impediment să predea cursuri studenților și să fie și angajat al SRI: „Legea 81 privind statutul cadrelor militare nu doar că permitea activitatea didactică, ba chiar o încuraja. Am făcut asta inclusiv la Sociologie, unde repet, predau deja de nouă ani. Iar la Facultatea de Jurnalism am făcut-o în ultimul an și jumătate”.  Întrebat dacă sesizează, în schimb, o problemă de etică legată de faptul că a activat la SRI în timp ce preda, Amuza a invocat patriotismul. „Eu nu știu să fie ceva mai moral decât patriotismul, dacă ar fi să mergem până acolo cu discuția, dar nici nu vreau să o dau în patetisme“.


1 comment
  1. Doamne fereste!!!!!
    ce treaba are liga cu competentele cuiva??? Doar ca a lucrat la SRI???vanatori de vrajitoare gratuite. Nu ne facem bine!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Remus Pricopie, despre anchetarea lui Tudorel Toader pentru că a folosit biroul de rector pentru interviuri când era ministru: Pentru o persoană, considerată azi de unii „indezirabilă”, se studiază „cu lupa” standardele etice, în timp ce pentru cei care încalcă „de la o poștă” standardele etice și legale în vigoare se practică tăcerea

“Mă mir că „reclamantul” sau Consiliul de Etică și Management Universitar (CEMU) al Ministerului Educației nu sesizează şi alte elemente privind legalitatea și dimensiunea etică a situațiilor de conflict de…
Vezi articolul

Crește perioada de studii la doctorat de la 3 la 4 ani, universitățile vor răspunde pentru procesul de acordare a titlului de doctor, iar mandatul rectorului va fi de 5 ani, cu limita impusă de fiecare universitate / Propuneri din Legea învățământului superior, care va fi lansată în dezbatere publică pe 13 iulie

Ministrul Educației a prezentat azi în cadrul unei conferințe de presă noile legi ale Educației, una pentru învățământul preuniversitar și una pentru cel superior, care ar trebui să intre în…
Vezi articolul

Admitere la facultate 2020. Facultatea de Medicină Veterinară menține examen scris de admitere, organizat online. Universitatea de Agronomie din București începe înscrierile pe 6 iulie

Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București (USAMV) anunță că pe 6 iulie încep înscrierile pentru admiterea online la toate programele de studii universitare de licență și master…
Vezi articolul