Proiect legislativ: Marile platforme digitale nu trebuie să prelucreze în scopuri comerciale datele personale ale minorilor, conform parlamentarilor europeni

Foto: © Monkey Business Images - Dreamstime.com

Datele personale ale minorilor din Uniunea Europeană nu vor putea fi prelucrate în scopuri comerciale precum marketingul direct, realizarea de profile de consumator sau publicitate comportamentală, de către mari platforme online precum Google, Facebook sau Amazon, potrivit unui proiect legislativ elaborat în prezent de Parlamentul European. Legislația pentru piețe digitale (Digital Markets Act) urmărește să pună capăt “practicilor incorecte” ale platformelor de acest fel, care funcționează drept “gatekeepers”, iar proiectul stabilește noi obligații și interdicții și abilitează Comisia Europeană să desfășoare investigații de piață și să sancționeze anumite comportamente.

Proiectul a fost adoptat săptămâna aceasta de Comisia pentru Piață Internă și Protecția Consumatorului. Legislația vizează acele companii care oferă servicii de platformă esențială, cele mai înclinate să apeleze la practici incorecte, precum servicii de intermediere online, rețele sociale, motoare de căutare, sisteme de operare, sisteme de publicitate etc.

Pe lângă interdicția de a folosi datele personale ale minorilor pentru anumite procese comerciale, noua legislație mai prevede:

Comisia este abilitată să impună “remedii structurale și comportamentale” acolo unde platformele nu respectă regulile.

Parlamentarii europeni propun crearea unui grup de experți la nivel comunitar pentru a facilita cooperarea și coordonarea între Comisie și statele membre în deciziile de aplicare a regulilor. Comisia va putea, totodată, să impună amenzi echivalând cu 4-20% din veniturile globale anuale ale unei platforme, pentru nerespectarea regulilor, potrivit proiectului de legislație.

Mai mult pe această temă – aici.

Proiectul ”The European Parliament: leadership during historical change” este finanțat de Parlamentul European prin DG Communication. Edupedu.ro este singura responsabilă de conținutul acestui material și în niciun context acesta nu poate reprezenta poziția Parlamentului European.

Foto: © Monkey Business ImagesDreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version