Proiectele legilor educației nu îi sprijină pe olimpicii internaționali care vor să meargă la facultate în România, atrag atenția reprezentanți ai inspectoratelor din Botoșani și Suceava: “Prin mâna mea au trecut 70 de olimpici internaționali. În țară au rămas doar doi”

Consultări PSD la Iași / Foto: Captură Facebook - Iași TV Life

Proiectele de legi ale educației ar trebui să ofere mai mult sprijin olimpicilor internaționali pentru a-i determina să continue studiile în țară, în loc să plece în străinătate, au atras atenția doi reprezentanți ai inspectoratelor școlare din Suceava și Botoșani, în cadrul unei consultări publice pe proiectele de legi, organizată de PSD, joi, la Iași. Ei au apreciat că e nevoie, pe de o parte, de burse și alte forme de sprijin material pentru acești elevi, iar, pe de altă parte, de ridicarea unor bariere precum obligația de a plăti studiile la o a doua universitate.

Unul dintre cei doi, Petru Crăciun, inspector general adjunct la ISJ Suceava, a contestat, totodată, și introducerea unui examen de admitere pentru 60% dintre locuri la licee – “De unde apar procentele acestea scoase din burtă?”. El a apreciat că e suficientă Evaluarea Națională, pe când asemenea examene pot să creeze suspiciuni.

În privința olimpicilor, Petru Crăciun a spus: “Coordonez lotul olimpic internațional de astronomie și astrofizică de 15 ani. Am participat la 14 olimpiade internaționale. Prin mâna mea au trecut 70 de olimpici internaționali. Dacă mă întrebați câți au rămas în țară, vă spun că au rămas doar doi”. Referindu-se la legile educației, el a spus că “nu văd în acest proiect de lege, pentru olimpicii internaționali care vor să meargă la facultăți în țară, să fie sprijiniți de Ministerul Educației prin burse atractive la nivel internațional și cu avantaje materiale, cu condiția că ei să performeze”.

La rândul ei, Cristina Bălăucă, inspector general adjunct Botoșani, a spus că olimpicii internaționali ar trebui sprijiniți atunci când doresc să frecventeze mai multe universități în același timp, ei acum lovindu-se de obstacolul plății pentru a doua universitate. “Chiar dacă termină cu media zece, nu poate lua bursă, pentru că bursa o poate lua doar dacă este la fără taxă. Iar el este la cu taxă pentru că trebuie”, a spus ea.

Petru Crăciun, în dezbaterea organizată de PSD pe tema legilor educației:

Cristina Bălăucă, inspector general adjunct Botoșani, în dezbaterea de la Iași:

Citește și:
Tudorel Toader, fost judecător CCR, rectorul Universității din Iași: Cineva, probabil, va critica legile educației la Curtea Constituțională, cu toată graba care va fi în Parlament
Exit mobile version