Tudorel Toader, fost judecător CCR, rectorul Universității din Iași: Cineva, probabil, va critica legile educației la Curtea Constituțională, cu toată graba care va fi în Parlament

514 vizualizări
Foto: gov.ro
Este posibil ca „cineva să critice legile educației la Curtea Constituțională în termen de reflecție și Curtea Constituțională va decide dacă ceea ce s-a adoptat este sau nu conform cu exigențele legii fundamentale”, a declarat rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC), Tudorel Toader, fost judecător CCR, în cadrul consultării publice pe legile educației, organizată de PSD la UAIC, joi, 30 martie. 

„Am convingerea faptului că legiuitorul vrea să identifice cele mai bune soluții pentru mersul învățământului pentru evoluția socială. Dar, din păcate am și convingerea faptului ca mai pot rămâne încă unele soluții neconstituționale”, a precizat Tudorel Toader.

„Cu toată graba care va fi în Parlament, comisie comună, procedură specială și așa mai departe, cineva probabil va critica legile la Curtea Constituțională în termen de reflecție și Curtea Constituțională va decide, va valida dacă ceea ce s-a adoptat este sau nu conform cu exigențele legii fundamentale.

Cât am fost judecător la Curtea Constituțională, am fost raportor la majoritatea excepțiilor sau obiecțiilor de neconstituționalitate privind legea educației. Soluțiile pe care le-a dat Curtea Constituțională sunt repere peste care legiuitorul nu poate să treacă. Este un principiu care spune că o soluție legislativă dacă a fost declarată neconstituțională, nu poate fi reluată ulterior de către legiuitor, evident, prin alt act normativ. Din această perspectivă am participat la diferitele dezbateri publice sau mai puțin publice referitoare proiectele de lege ale educației”, a declarat Tudorel Toader, la Iași.

Context. Ministrul Educației, Ligia Deca, a spus în briefingul de presă de la Guvern, din urmă cu două zile, că proiectele legilor Educației adoptate azi de Guvern vor merge în Parlament, unde vor fi dezbătute în procedură de urgență, într-o comisie comună. “Există aprobată o solicitare de procedură de urgență, odată cu adoptarea legilor în Guvern și s-a discutat despre abordarea discuției legilor într-o comisie reunită a celor două comisii de educație din cele două camere ale Parlamentului”, a spus oficialul.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitatea Politehnică Timișoara propune o inițiativă în Cercetare şi Educaţie cu Ucraina la nivel național / Cercetătorii ucraineni să poată preda cursuri în domeniile lor de specialitate, în România

Solidaritate în Cercetare şi Educaţie cu Ucraina este o inițiativă propusă de Universitatea Politehnica Timişoara prin care cercetătorii ucraineni să aibă acces la echipamente și facilitățile universităților din România, iar…
Vezi articolul

Primele efecte ale ieșirii lui Klaus Iohannis: Ministrul Cîmpeanu anunță primul set de propuneri de modificare a proiectului legii Educației acceptate din partea principalilor critici – Consorțiul Universitaria / Niciuna nu vizează plagiatele

O serie de articole din propunerile legii Educației vor fi modificate la propunerea Consorțiului Universitaria, anunță într-un comunicat Ministerul Educației. Este vorba despre modificări punctuale solicitate de cele 9 universități,…
Vezi articolul

Etapele managementului cazurilor ușoare de violență între elevi. În ce situații se aplică, ce trebuie să facă părinții, profesorii și directorul școlii – proiect al ministerului Educației

Procedura privind managementul cazurilor de violență asupra antepreșcolarilor, preșcolarilor, elevilor și personalului școlii a fost pusă în dezbatere publică de Ministerul Educației. Aceasta contine responsabilitățile părinților, profesorilor, directorilor în sesizarea,…
Vezi articolul