Proiectul de lege care ar permite angajarea de noi cadre didactice și personal nedidactic în școli: concursurile pentru posturile vacante din instituțiile de învățământ, cercetare și academii sunt exceptate de la suspendarea concursurilor de angajare

Foto: Pexels.com

Posibilitatea ca în invățământ să fie angajate noi cadre didactice, pe durata stării de alertă, așa cum a menționat, luni, premierul Ludovic Orban, este prevăzută într-un proiect de lege care s-a aflat, vineri, pe agenda ședinței de guvern. Proiectul, consultat de EduPedu.ro, vizează modificarea Legii Nr. 55/2020 privind măsurile de prevenire și combatere a efectelor pandemiei, atît prin măsuri ce se referă atât la suspendarea cursurilor, în preuniversitar și universitar, după redeschiderea instituțiilor de învățământ, cât și la posibilitatea de a face angajări pentru posturi didactice și nedidactice.

Proiectul, în versiunea consultată de EduPedu.ro, după ședința de vineri a guvernului, modifică Legea nr.55/2020, publicată pe 15 mai, după cum urmează:

1. Art. 38 alin.(1) se modifică și va avea următorul cuprins: „Pe durata stării de alertă, activitățile didactice ce impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor și elevilor în unităţile de învăţământ se pot suspenda, la propunerea Consiliului de Administrație a unității de învățământ preuniversitar, cu avizul Inspectoratului Școlar Județean/Inspectoratul Școlar al Municipiului București și cu aprobarea prin hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență/ Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență.”

2. După art. 38 se introduce un nou articol, art. 381), care va avea următorul cuprins:
„ Pe durata stării de alertă, activitățile didactice ce impun prezența fizică a studenților în instituțiile de învățământ superior se pot suspenda prin hotărâre a Senatului universitar, cu respectarea măsurilor stabilite prin ordin comun al Ministrului Sănătății și Ministrului Educației și Cercetării.”

3. Art. 27 alin.(3) se modifică și se completează având următorul cuprins: ,, Pe durata stării de alertă, în instituțiile și autoritățile publice se suspendă orice tip de concurs pentru ocuparea posturilor sau funcțiilor vacante și temporar vacante, cu excepția celor prevăzute la alin. (1) şi (2), precum şi la art. 11 şi 12, precum şi a posturilor didactice și nedidactice, vacante din unităţile de învăţământ preuniversitar şi a posturilor şi funcţiilor vacante din instituţiile de învăţământ superior, institutele de cercetare, Academia Română şi academiile de ramură”.

Printre motivele explicate în proiectul de lege:

Foto: Pexels.com

Exit mobile version