Protest inedit al studenților față de bugetul primit de Educație în 2022: le duc cozonac cu rahat ministrului Cîmpeanu și premierului Ciucă

Foto: © Sebalos | Dreamstime.com

Liderii studenților anunță că merg miercuri la Ministerul Educației și la Guvern pentru a le transmite guvernanților „cozonac cu rahat și cacao”, ca să-și exprime nemulțumirea pentru bugetul acordat Educației în 2022 și „ca răspuns la ignorarea solicitărilor studenților”, precizează ANOSR într-un comunicat. „Cozonacul cu rahat este simbol al atitudinii guvernanților – indolență îmbrăcată în vorbe goale, pe care studenții nu o acceptă”, mai scriu aceștia.

Protestul are loc în contextul în care bugetul alocat Ministerului Educației pentru 2022 va fi de 2,28% din PIB, cea mai mică alocare din ultimii 3 ani. De la publicarea documentului de către Ministerul Finanțelor și implicit de la declanșarea protestelor profesorilor, ministrul Educației nu a mai avut nicio ieșire publică. 

Studenții reclamă faptul că bugetul a fost adoptat într-un termen foarte scurt de la publicarea în dezbatere publică.

„În ciuda solicitărilor studenților trimise Guvernului României de a organiza dezbatere publică, conform legii, proiectul de buget a fost aprobat după nici o zi lucrătoare de la publicare. Mai mult decât atât, în cadrul întâlnirii din data de 20 decembrie de la Guvernul României, nu am primit niciun fel de asigurare de la guvernanți cum că ar exista vreun minim interes pentru revendicările noastre, chiar dacă acestea sunt asumate prin Programul de Guvernare”, potrivit comunicatului citat.

„Nu acceptăm ca angajamentele luate să reprezinte o simplă maculatură care să fie complet ignorată atunci când Guvernul este chiar în momentul de a le pune în practică. Procentul de 2,28% din PIB alocat educației este rușinos și reprezintă un mesaj privind importanța educației pentru decidenți”, scriu reprezentanții Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești.

Cu privire la fondul pentru burse, studenții solicită o creștere cu 121.741.904 lei, reprezentând 0,009% din PIB. „Acesta este singurul mod prin care prevederile Legii educației naționale pot fi respectate, iar studenții să primească burse în cuantumul minim calculat conform legii – cel puțin 700 de lei/lună (de la 580 lei/lună). Considerăm această creștere imperioasă, peste jumătate din creștere fiind exclusiv ajustarea cu inflația, astfel încât bursa să își păstreze valoarea reală din 2017, ultimul an în care subvenția a fost modificată”, potrivit studenților.

„Este de-a dreptul aberant cum în fila de buget dedicată Ministerului Educației se prevede drept obiectiv corelarea nivelului burselor cu nevoile studenților, pentru a nu se realiza, de fapt, nicio modificare.

Impactul decisiv al burselor asupra accesului, parcursului și finalizării studiilor de către studenți este evident, iar modul de calcul actual, care exclude până și mic-dejunul (ignorând complet alte cheltuieli de bază precum cele de igienă, îmbrăcăminte etc) nu poate fi menținut”, reclamă ANOSR.

„În cazul subvenției cămine-cantine, am cerut o creștere cu 84.963.712 lei, reprezentând 0,006% din PIB. În ultimii ani, instituțiile de învățământ superior au fost nevoite să crească substanțial ponderea veniturilor proprii pentru a asigura menținerea, chiar dacă la un nivel de calitate scăzut, a acestor facilități. Veniturile proprii presupun, corelativ, creșterea taxelor suportate de studenți. În contextul creșterii prețurilor la energie și gaze naturale, creșterea subvenției cămine-cantine este cu atât mai importantă, reprezentând necesarul pentru acoperirea funcționării normale a acestor servicii studențești de bază”, încheie liderii ANOSR.

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) este federația națională studențească, non-guvernamentală și non-partizană care, de peste 22 ani, are ca scop principal reprezentarea intereselor comune ale studenților din România, apărarea și promovarea drepturilor și obligațiilor acestora, cât și stimularea participării lor la actul educațional și la viața socială, economică și culturală.

ANOSR reunește studenți din 19 centre universitare din întreaga țară, din 30 de universități, atingând un număr de 112 de organizații membre, care luptă împreună pentru menținerea în funcțiune a mecanismului mișcării studențești. La nivel național, ANOSR este parte a Alianței pentru o Românie Curată și membră în Consiliul Tineretului din România. De asemenea, federația este reprezentantul legitim al studenților din România la nivel european, prin statutul de membru cu drepturi depline al Organizației Europene a Studenților (ESU – European Students’ Union), singura structură europeană care reprezintă studenții.

Și bugetul propus pentru programele tinerilor este cel mai mic din ultimii cinci ani, deși 2022 este Anul European dedicat acestora, avertizează Consiliul Tineretului din România

Foto: © Sebalos | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version