DOCUMENT Bugetul alocat Ministerului Educației pentru 2022 va fi de 2,28% din PIB, cea mai mică alocare din ultimii 3 ani – proiect

8.720 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Bugetul Ministerului Educației va fi de 29,98 miliarde de lei, potrivit proiectului de buget pentru anul 2022, publicat de Ministerul Finanțelor. Suma reprezintă 2,28% din Produsul Intern Brut prognozat pentru anul viitor de Comisia Națională de Prognoză, PIB pe baza căruia este construit bugetul.

Raportat la alocările din ultimii 4 ani, ca procent în PIB, cea de acum este cea mai mică, arată calculele făcute de Edupedu.ro pe baza datelor publicate de Ministerul Finanțelor și Institutul Național de Statistică.

Fișa bugetară a Ministerului Educației are 503 pagini, iar cheltuielile din bugetul de stat ale instituției sunt la pagina 17.

Aceste cheltuieli alocate vor fi de 29,98 miliarde lei, credite bugetare, în 2022, în creștere cu 7,25% față de cât a reușit Ministerul Educației să cheltuiască în anul 2021, adică față de execuția bugetară preliminată (provizorie). Aceasta este însă o comparație contabilă folosită în permanență de autorități pentru a puncta o oarecare creștere. În majoritatea anilor, însă, (cu excepția perioadei de criză 2009-2010), alocarea (bugetul acordat) a fost mai mare decât execuția (bugetul cheltuit anul anterior), așa că este mult mai relevantă comparația alocărilor bugetare și nu a alocărilor cu execuțiile.

Am comparat alocarea din prezent cu alocările pe care Ministerul Educației le-a avut în ultimii 5 ani. Atât în 2019 cât și în 2020 alocările bugetare au fost mai mari în sumă nominală și în procent raportat la PIB, depășind 30 de miliarde de lei. Raportată la PIB, chiar și alocarea de anul acesta a fost mai mare, potrivit datelor oficiale de la Ministerul Finanțelor și Comisia Națională de Prognoză. În sumă nominală, alocarea pentru 2022 este mai mare cu circa 1,4 miliarde de lei față de cea pentru 2021.

Datele mai arată că execuția bugetară din anul în curs a fost a doua cea mai bună din ultimii 4 ani, fiind vorba acum doar de date provizorii.

Cheltuielile cu salariile în bugetul din anul 2022 sunt propuse să fie de fix 21,5 miliarde de lei, adică 71,7% din totalul bugetului. Asta în condițiile în care pentru anul 2021 alocarea a fost de 20,031 miliarde și execuția preliminată, adică suma cheltuită pentru salarii, a fost de 20,098 miliarde lei. Creșterea este cea despre care vorbea ministrul Finanțelor vineri seara, de până în 7%.

Fișa bugetară poate fi descărcată de aici:

Articol în curs de actualizare


5 comments
  1. Ce plată există pe o notă mare și cât valorează bastoanele pt a rezolva un raport sau o evaluare, care îți dau ție banii ca draft, da?, și după în estomparea al unui necaz sau o problemă gravă când ai fost mic, da?, sau o nesimțire, o aiureală făcută de dvs/cineva, da?, adică cu scandal și cu reclamații, da?, eu nu mai sunt un student a, prim, din ce-i mai grozavi din școală vreo dată, sau un director bun sau ceva, că acu, doare rău în suflet, că, nu mă pot înțelege cu nimeni ceva, și eu nu mai pot cu un lucru în sâni, sau, ajutor!.

  2. Miclea a fost singurul ministru al educatiei care si-a dat demisia cand la buget nu a primit alocarea necesara. Actualul ministru stie sa faca din negru alb. Parca il aud ca zice ca s-au alocat mai multi bani! Un politruc care isi dispretuieste oamenii, le amana drepturile cuvenite prin lege si scoate din joben zile libere! Parca am fi la circ, nu la educatie!

  3. Ia sa vedem cum ministrul va bate campii, spunand ca negrul e alb si mai putin e mai mult! Politicienii au distrus, Pas Cu Pas, scoala românească!
    România Educata este o lozincă goala, in care nu mai crede nimeni! Cand investesti din ce in ce mai putin, nu poti sa vrei din ce in ce mai mult! Realitatea este ca se vrea o societate slab educata, deoarece politicienii si papusarii lor nu ne vor educati, ne vor prosti si manipulabili! Cine nu e de acord, e liber sa plece! Parca un fost presedinte chiar ii indemna pe români să plece, sper sa nu ma insel!

  4. Scriem cu creta in scoli..sunt clase supraaglomerate..nu avem materiale didactice decat cele confectionate de noi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Pandemia a favorizat accentuarea problemelor emoţionale în rândul copiilor, cu efecte pe termen lung asupra sănătăţii mintale / 46,8% dintre minorii care au apelat la Telefonul Copilului au raportat abuz și violență în familie

Pandemia a exacerbat problemele psihologice şi abuzul în rândul copiilor, în contextul măsurilor de izolare impuse, se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei Telefonul Copilului, care a raportat că…
Vezi articolul

HARTĂ Tinerii de 15-29 de ani reprezentau 16,3% din populația Uniunii Europene, la 1 ianuarie 2021. Ponderea lor va scădea la sub 15% până în 2050 / Regiunile care vor întineri și cele unde îmbătrânirea se va accentua

La 1 ianuarie 2021, tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani reprezentau 16,3% din populația totală a Uniunii Europene. Până în 2050, tinerii vor reprezenta 14,9% din populația…
Vezi articolul