Puterea profesorilor în fața președintelui Iohannis, care le-a comandat muzică veselă, patronând scufundarea Titanicului

Raluca Pantazi / Foto: Arhiva personală

Puterea profesorilor nu a fost nicicând mai evidentă decât în ziua în care președintele Iohannis le-a cerut să pună muzică veselă la proteste și să-i susțină legea toxică, în schimbul promisiunii că le va da un pumn de-arginți abia de anul viitor. O scenă de necrezut. „Nu încetăm greva!”, i-au răspuns impostorului de la Cotroceni, care de 23 de ani se branduiește în toate funcțiile politice ocupate ca „profesor”. „Profesorul” impostor de la Cotroceni a încercat ieri să-i strivească pe toți cei 200.000 de profesori din preuniversitar care de 7 zile au intrat în cea mai mare grevă din ultimii 18 ani. Ce n-a putut vedea căpitanul care ieri a comandat muzică bună crezând că asistă la scufundarea Titanicului educației, în timp ce el este protejat cu toate colacele de salvare europene și internaționale, este că profesorii au ei înșiși toată puterea să ridice corabia învățământului și să-l prăbușească în văzul întregii Europe pe președintele impostor care se revendică din meseria lor. Profesorii au puterea, pentru prima dată în istorie, să amâne examenele.

„Nu renunțăm”, i-au răspuns profesorii care au reușit, printr-o mișcare de protest fără precedent în istoria recentă, să blocheze rocada guvernamentală, să paralizeze planurile politice a trei partide politice, să-l facă pe Ciolacu să nu fie astăzi premier, să-l oblige pe președinte să se răzgândească și să-și încalce cuvântul „rocadei sticlă”, să-l blocheze în funcția de premier până la finalizarea crizei pe generalul de armată care de 7 zile le transmite constant ce năpastă i-au adus pe cap chiar când era pregătit să părăsească funcția.

Cel care-a câștigat jilțul de la Cotroceni făcându-și PR cu toate valorile profesiei de profesor a arătat ieri, în Palatul de președinte unde i-a invitat pe profesori la negocieri, că este un mare impostor. Președintele Klaus Iohannis s-a prezentat pentru prima dată la discuții cu reprezentanții unei profesii care cer majorări salariale fără a-l avea alături pe consilierul prezidențial pe Politici Economice și Sociale, Cosmin Ștefan Marinescu.

Singurii specialiști cu care Iohannis s-a „înarmat” ieri pentru a discuta serios cu sindicatele din educație au fost consilierul prezidențial pe Comunicare Publică, Daniela Bârsan, și consilierul prezidențial pe Relaţiile cu Societatea Civilă, Cătălina Galer. Niciun consilier pe problemele de fond ridicate de profesori: nici consilier economic, nici consilier pe educație. Deci nicio secundă impostorul de la Cotroceni nu s-a întrebat „Cum aș putea ajuta la majorarea salariilor profesorilor?”, ci doar „Cum le spun eu că nu le dau nimic”.

Rugat de două ori de cei peste 200.000 de profesori intrați în grevă să intervină în conflictul lor cu Guvernul și să-i ajute în obținerea unui salariu mai mare de 2.400 de lei cât are un debutant, președintele Klaus Iohannis i-a așteptat tocmai pe profesori, la discuții, pregătit numai cu specialiști în discuții, fără nicio specializare economică sau educațională.

Ce nu înțelege impostorul de la Cotroceni este că întreaga Europă află astăzi cine i-a fost partener în discuțiile strategice, din partea României. Vestea protestelor masive din școala românească a ajuns în toate cancelariile străine. În a treia zi de grevă fără precedent în istoria românească recentă, Comisia Europeană a făcut public un document de lucru pentru Raportul de țară 2023 pentru România. Ce transmite Cotroceniului și Palatului Victoria actul Executivului european? Salariile scăzute ale profesorilor din România au redus atractivitatea profesiei și reprezintă unul dintre factorii care au dus la provocările semnificative cu care se confruntă meseria de cadru didactic. Munca de profesor în România se confruntă cu provocări semnificative, iar salariile scăzute au redus atractivitatea profesiei – a avertizat Comisia Europeană, în timp ce în România s-a ridicat cel mai mare val de nemulțumire a profesorilor, în ultimii 18 ani.

Puterea profesorilor este mai evidentă decât oricând, după ce președintele a încercat să umilească breasla din care face atâtea eforturi să se revendice. Impostorul de la Cotroceni le-a cerut „muzică veselă”, pe fondul anunțului repetat al propriului Guvern că le oferă vouchere din fonduri europene ca să revină la catedră, ajutoare pe care profesorii le-au respins vehement în fiecare din cele 7 zile de grevă care s-au scurs până acum.

Strategia evidentă a Guvernului și-a președintelui? Să tărăgăneze orice discuție pe creșterile salariale cerute de profesori, pentru ca părinții să facă presiune pentru reluarea cursurilor și susținerea examenelor. Pe 12 iunie este prima probă din examenul de Bacalaureat, iar pe 19 iunie primul examen din Evaluarea Națională.

Președintele impostor și tot guvernul lui cred că timpul curge în favoarea lor. Profesorii au pentru prima dată puterea să arate Europei întregi că timpul nu este al politicienilor. Amânarea examenelor nu o poate decide nimeni, în afara profesorilor. A venit timpul ca Educația din România să înceapă să se desprindă de ultimul loc din Uniunea Europeană, soluția adevărată pentru ca țara să părăsească ultimele locuri în toate celelalte domenii.

P.S.: Probabil motivul pentru care președintele Iohannis le-a cerut ieri sindicatelor să pună „o muzică veselă în fundal” la proteste ca să-i liniștească pe profesori a fost reprezentația la care a asistat la ultimul său protest petrecut la Sibiu. „O lume minunată” i-a fost cântată președintelui de un grup de copii aduși pentru vizita sa în comuna Cristian, județul Sibiu, săptămâna trecută, în ziua primului mare marș al profesorilor în Capitală.

Ce efect liniștitor pare să fi avut „O lume minunată” asupra președintelui impostor, care a ajuns să creadă că dacă melodia l-a liniștit pe el, întâiul profesor al țării, atunci va funcționa „sticlă” pentru toți profesorii pe care el și guvernul său i-au scos în stradă.

Exit mobile version