Raluca Bălan, educatoarea de 19 ani cu cea mai mare notă la definitivat din județul Brăila: Nu mă simt mai profesionistă decât o educatoare cu 9,20 sau decât una cu 7,30. Dăruirea și talentul pedagogic nu sunt măsurabile în note, ci în progresele copiilor

Foto: © Lordn7 | Dreamstime.com

Raluca Bălan, absolventă a Colegiului Național Pedagogic „Dumitru Panaitescu Perpessicius” și olimpică la pedagogie, a obținut cea mai mare notă la Definitivat, 9,79, din județul Brăila. „Am îmbătrânit într-un an de învățământ, cât îmbătrânesc alții în 10. Nu mă plâng însă! E o carieră frumoasă, care mi se potrivește și nu mă văd profesând în alt domeniu. Nu mă simt mai profesionistă decât o educatoare cu 9,20 sau decât una cu 7,30. Dăruirea și talentul pedagogic nu sunt măsurabile în note, ci în progresele copiilor de la grupă”, a declarat educatoarea pentru obiectivbr.ro.  

Raluca spune că performanța unui profesor nu stă în notele de la examene, ci în ceea ce reușește să îi învețe pe cei mici, potrivit sursei citate.  

„Cred că sunt mândră de mine pentru că știu că am depus un efort permanent în direcția perfecționării mele și roadele sunt vizibile. Altfel, nu mă simt mai profesionistă decât o educatoare cu 9,20 sau decât una cu 7,30. Dăruirea și talentul pedagogic nu sunt măsurabile în note, ci în progresele copiilor de la grupă,” a declarat Raluca Bălan.

„Primul an de învățământ a fost solicitant din toate punctele de vedere. Am mai spus-o și o mai zic: am îmbătrânit într-un an de învățământ, cât îmbătrânesc alții în 10. A fost o dublă acomodare, a mea, pentru că eram debutantă și a copiilor mei, pentru că erau grupa mică. Acomodarea mea a însemnat să mă obișnuiesc cu statutul de educatoare, cu colegele, cu părinții, cu toate responsabilitățile care vin odată cu această profesie. Nu mă plâng însă! E o carieră frumoasă, care îmi place, care mi se potrivește și nu mă văd profesând în alt domeniu decât învățământul”, a adăugat Raluca.

Raluca nu a obținut o notă mare doar la Definitivat, ci și la Titularizare, examen pe care l-a susținut anul trecut. 

„Cel puțin anul acesta, din punct de vedere al dificultății, mi s-a părut mai simplu la Definitivat decât la Titularizare. La Titularizare e și o presiune psihică, că trebuie să iei cea mai mare notă. La Definitivat ai o notă minimă pe care dacă ai luat-o, ai trecut examenul cu bine. Da, la educatori, în plus față de Titularizare, este partea de literatură pentru copii pe care trebuie să o abordezi la fel cum ai aborda un eseu de bac. Plus subiectele de metodică, pedagogie și gramatică… care sunt aproximativ aceleași ca la Titularizare, doar că la gramatică se mai adaugă și alte exerciții, care complică viața multora din câte am văzut”, a declarat educatoarea pentru Obiectiv Vocea Brăilei.

Foto: © Lordn7 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version