Raluca Bălan, educatoarea de 19 ani cu cea mai mare notă la definitivat din județul Brăila: Nu mă simt mai profesionistă decât o educatoare cu 9,20 sau decât una cu 7,30. Dăruirea și talentul pedagogic nu sunt măsurabile în note, ci în progresele copiilor

6.755 de vizualizări
Foto: © Lordn7 | Dreamstime.com
Raluca Bălan, absolventă a Colegiului Național Pedagogic „Dumitru Panaitescu Perpessicius” și olimpică la pedagogie, a obținut cea mai mare notă la Definitivat, 9,79, din județul Brăila. „Am îmbătrânit într-un an de învățământ, cât îmbătrânesc alții în 10. Nu mă plâng însă! E o carieră frumoasă, care mi se potrivește și nu mă văd profesând în alt domeniu. Nu mă simt mai profesionistă decât o educatoare cu 9,20 sau decât una cu 7,30. Dăruirea și talentul pedagogic nu sunt măsurabile în note, ci în progresele copiilor de la grupă”, a declarat educatoarea pentru obiectivbr.ro.  

Raluca spune că performanța unui profesor nu stă în notele de la examene, ci în ceea ce reușește să îi învețe pe cei mici, potrivit sursei citate.  

„Cred că sunt mândră de mine pentru că știu că am depus un efort permanent în direcția perfecționării mele și roadele sunt vizibile. Altfel, nu mă simt mai profesionistă decât o educatoare cu 9,20 sau decât una cu 7,30. Dăruirea și talentul pedagogic nu sunt măsurabile în note, ci în progresele copiilor de la grupă,” a declarat Raluca Bălan.

„Primul an de învățământ a fost solicitant din toate punctele de vedere. Am mai spus-o și o mai zic: am îmbătrânit într-un an de învățământ, cât îmbătrânesc alții în 10. A fost o dublă acomodare, a mea, pentru că eram debutantă și a copiilor mei, pentru că erau grupa mică. Acomodarea mea a însemnat să mă obișnuiesc cu statutul de educatoare, cu colegele, cu părinții, cu toate responsabilitățile care vin odată cu această profesie. Nu mă plâng însă! E o carieră frumoasă, care îmi place, care mi se potrivește și nu mă văd profesând în alt domeniu decât învățământul”, a adăugat Raluca.

Raluca nu a obținut o notă mare doar la Definitivat, ci și la Titularizare, examen pe care l-a susținut anul trecut. 

„Cel puțin anul acesta, din punct de vedere al dificultății, mi s-a părut mai simplu la Definitivat decât la Titularizare. La Titularizare e și o presiune psihică, că trebuie să iei cea mai mare notă. La Definitivat ai o notă minimă pe care dacă ai luat-o, ai trecut examenul cu bine. Da, la educatori, în plus față de Titularizare, este partea de literatură pentru copii pe care trebuie să o abordezi la fel cum ai aborda un eseu de bac. Plus subiectele de metodică, pedagogie și gramatică… care sunt aproximativ aceleași ca la Titularizare, doar că la gramatică se mai adaugă și alte exerciții, care complică viața multora din câte am văzut”, a declarat educatoarea pentru Obiectiv Vocea Brăilei.

Foto: © Lordn7 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


4 comments
 1. Este impresionant să văd cum această tânără absolventă a Colegiului Național Pedagogic „Dumitru Panaitescu Perpessicius” și olimpică la pedagogie își manifestă pasiunea și dedicarea pentru meseria ei. Desigur, nota obținută este o recunoaștere a abilităților și cunoștințelor sale, însă Raluca înțelege că ceea ce contează cu adevărat este impactul pozitiv pe care-l are asupra progresului copiilor din grupă.

  1. Idealismul și aprecierea fata de ea vor tine cât este tânără apoi va fi considerata dinozaur sau ca are metode învechite. Ea va vedea ce salarii mici sunt în învățământ, va întâlni adulți frustrați și invidioși pe cadru didactic (care cică nu face nimic) și își vor manifesta resentimentele și proasta creștere fata de ea.
   Eu nu mai fac fata stresului din învățământ. Sunt la alta facultate și tot ce îmi doresc este ca după 15 ani în învățământ sa nu mai am de a face cu mizeria din sistem,cu corupția, bătaia de joc și salariile de milogi și tratamentul de milogi pe care îl primim.Am dreptul la un trai decent și la demnitate umană. Nu am de ce sa fiu hartuita de niște mucosi care nu vor sa învețe și transforma ora în circ și trebuie sa fac pe polițaiul, nu am de ce sa fiu supusa la hartuire din partea directiunii și colegilor ca nu pun note fără sa vad elevul ( un fost coleg îmi zicea “tu nu vezi cine e cu noi?” persoana care era cu noi colega era de la inspectorat și avea aceleași practici de a pune note elevilor care nu veneau tot anul),nu am de ce sa ma lupt cu părinții care știu ce nivel are copilul lor dar sunt mai analfabeți decât propria odrasla, nu am de ce sa suport minciunile și calomnia din presa și televiziune proliferate chiar de către angajator,adică ministerul.Sa continui?Am fost optimista și am sperat la mai bine dar în viata doar banul contează și la salariile pe care le avem nu se merita atâta munca și stres.Si vânzătoarele din piață sunt mai liniștite și mai bine plătite. Avem nivelul salarial al unui analfabet cu 8 clase și suntem tratați de toată lumea ca atare și stăteam și ma gândeam cât de greu este sa obții un post de profesor,sa înveți și la 50-60 de oameni sa fie 4-5 posturi.Asta nu se spune.Cati suntem pe un post.Apoi anul următor trebuie sa fii și la școală,sa ții și inspecție (desi ai ținut n inspecții și ai și grade),sa umbli cu dosare la inspectorat,sa alergi după aceleași hârtii an de an,sa aștepți rezultatele,sa iei nota de titularizare dar degeaba pentru ca sunt prea putine posturi,sa te duci la ședințe de repartizare toată vara și sa vezi cum ascund posturile sau cum le fac” din pix” și apoi toată lumea se așteaptă sa fii Zen și recunoscător ca ești profesor plătit prost caruia i se opreste la taxe si impozite 45% din salariu,trata ca ultimul om de toți și care nu se descurca cu facturile ,nu are bani de un trai decent sau daca(Doamne ferește!) se îmbolnăvește nu are bani de un doctor desi a cotizează an de an la sănătate. Sa zic și de sistemul medical jefuit de managerii puși politic tocmai pentru asta?
   Sunt mai liniștiți și mai bine trăiți asistații social.Am vecini care sunt asistati social si traiesc mai bine decat mine.Eu vin plina de nervi de la locul de munca iar ei stau liniștiți, cu cafeluta,daca vor fac o munca la negru sau nu,cer pentru instalarea unei masini de spalat sau pentru un zugravit suma ceruta de un medic pentru o operatie in strainatate.In tara asta ajungi sa nu mai ai nicio motivație sa muncești sau sa îți cumperi o casă.
   E totul pe hoție, țigănie,made in rromania.Asa s-a ajuns.

   1. Este foarte trist ce spuneti, dar greu este numai pentru cei onesti si care vor sa isi faca treaba, ca dumneavoastra. Adulții frustrați și (nu neaparat) invidioși pe cadru didactic exista pentru ca ceilalti profesori sunt cum spuneti chiar dumneavoastra in comentariu: corupti, lenesi, dau note din pix, au primit posturile din pix, etc.
    Si eu mi-as dori altfel de profesori. Sistemul de invatamant (si nu numai, evident) este corupt si asta e in detrimentul tuturor celor care vor sa se pastreze onesti, fie profesori, fie parinti, fie elevi. Mi se pare trist ca vrem aceleasi lucruri si totusi suntem invrajbiti unii impotriva altora (parinti si profesori).
    Eu de cand urmaresc acest site m-am lamurit ca mai exista si profesori decenti, pentru ca dupa ani in sir in care i-am vazut doar pe cei de la scoala copilului meu (o scoala de cartier, cu director corupt, care isi vede de invarteli si profesoarele par desprinse dintr-un reality show din ala cu pitipoance), chiar am ajuns un “adult frustrat care isi manifesta resentimentele” pe profesori.

    Succes cu noua cariera.

 2. Felicitări!
  Aceasta este poziția corectă pentru a accede o funcție în învățământ, indiferent dacă este educator, învățător, profesor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Material susținut de Platforma de management organizațional VIVA

Sute de schimbări vizează școlile în următoarea perioadă. Platforma instalată deja în 1.700 de școli, care dă acces instantaneu la toate modificările, documentele esențiale și procedurile de care directorii și profesorii au nevoie

Autoritățile au anunțat deja că următorii doi-trei ani urmează peste 380 de acte normative pentru aplicarea legilor Educației. Deja începutul acestui an școlar arată împânzit de schimbări și reguli noi…
Vezi articolul

A doua cea mai mare creștere salarială din 2019 a fost în învățământ, anunță INS / În 2020 un șofer la minister are brutul cât al unui profesor cu studii superioare, 20 ani vechime și grad didactic I

Salariile din Învățământ au crescut în 2019 cu peste 20% față de cele din 2018, potrivit Institutului Național de Statistică. Astfel acest domeniul este al doilea, după construcții, în privința…
Vezi articolul

USLIP Iași, despre viziunea Andronescu: De unde aceastǎ apetențǎ de a obliga o masǎ de aproximativ 160 mii de profesori sǎ participe la cursuri de perfecționare în universități

„Aceastǎ viziune a Ministerului poate fi interpretatǎ ca o teorie a formelor fǎrǎ fond”, se arată într-un comunicat primit la redacție, semnat de Uniunea Sindicatelor Libere din Învățământ, Iași. Sindicaliștii…
Vezi articolul

Unele inspectorate școlare au publicat notele profesorilor suplinitori de la testarea județeană. Repartizarea posturilor se face în perioada 31 august – 1 septembrie

Unele inspectorate școlare au publicat rezultatele profesorilor suplinitori la concursul de angajare. Concursul de ocupare a posturilor didactice sau a catedrelor rămase vacante/rezervate la nivelul județului/ municipiului București se desfășoară…
Vezi articolul