Raportul național de evaluare de la testarea standardizată privată din iunie, pe 150 de mii de elevi din 500 de școli de stat, publicat de Ministerul Educației, are copyrightul companiei partenere a ministerului și nimic din el nu poate fi publicat fără acordul acesteia

Foto: Pixabay.com

Raportul național de evaluare în urma testării standardizate din mai-iunie 2022, publicat de Ministerul Educației pe site-ul propriu, este marcat pe fiecare pagină cu dreptul exclusiv al autorului „Copyright, toate drepturile rezervate”. Copyright-ul este al companiei care a făcut raportul, iar acest lucru înseamnă că nicio frază, extras, tabel, grafic sau pagină din raport nu pot fi publicate fără acordul titularului dreptului, în speță compania care a făcut respectivul raport și care l-a marcat astfel.

Asta face imposibilă analiza oricăror date din raport într-un articol jurnalistic, de exemplu, compania respectivă putând cere daune pe baza legislației dreptului de autor.

Foto: Fragment din protocolul de parteneriat semnat de cele două instituții, document consultat de Edupedu.ro

Raportul publicat de Ministerul Educației a fost însoțit de două comunicate de presă – unul din partea companiei și altul din partea Ministerului Educației, acesta din urmă sub forma unei declarații de presă a ministrului Sorin Cîmpeanu. În niciunul dintre aceste comunicate nu este menționat „copyrightul”. În plus, în niciunul dintre comunicatele date pe subiect nu este menționată nicio atenționare cu privire la copyright.

În legislația națională încălcarea drepturilor de autor presupune utilizarea unei opere protejate fără autorizarea necesară. În cazul de față, fiecare publicație sau instituție, ori persoană fizică interesată să publice raportul, sau pasaje din acesta, ar trebui să solicite și să obțină acordul expres al autorului pentru folosirea datelor din raport, a raportului integral sau a unor pasaje din acesta. Asta deși este un raport publicat de Ministerul Educației pe pagina proprie. Din analiza rapoartelor publice oficiale din ultimii 12 ani (din anul 2011 până în prezent) acesta este primul raport publicat de Ministerul Educației care nu poate fi atribuit ministerului și pentru analiza căruia ar trebui obținut acordul expres al autorului – în speță persoana juridică SC Brio Teste Educaționale SRL, firma parteneră a Ministerului Educației în „Programul-Pilot Național de Testare Standardizată a elevilor”.

Actele de utilizare a operei (fie că este vorba de preluarea pe un site a raportului sau a anexelor sale, de analiza pe conținut a raportului, de capturi sau citate din raport) pot fi considerate încălcări ale drepturilor de autor. O astfel încălcare are consecințe serioase, deoarece poate atrage atât răspunderea penală cât și răspunderea civilă, inclusiv obligația de a plăti daune importante titularilor de drepturi, potrivit EUIPO – Observatorul european al respectării drepturilor de proprietate intelectuală.

Copyrightul cu toate drepturile rezervate firmei partenere a ministerului este marcat pe toate rapoartele publicate de minister de la testarea aceasta standardizată, inclusiv pe anexele cu datele de la testare. În acest caz datele și rapoartele fiind exclusiv ale companiei.

Reamintim că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat vineri seara publicarea raportului de la testarea standardizată privată, făcută în iunie, în peste 500 de școli și licee. Oficialul a semnat un comunicat de presă în care nu a evidențiat niciun rezultat din raportul publicat cu două săptămâni întârziere față de data comunicată inițial de minister pentru lansare. Cîmpeanu a folosit prilejul pentru a promova din nou „propria Bancă de instrumente de evaluare standardizată” a ministerului, care ar fi gata peste doi ani, dacă proiectul de lege pus în dezbatere publică ar intra în vigoare.

Exit mobile version