Ministrul Educației anunță cu două săptămâni întârziere publicarea raportului de la testarea standardizată privată, făcută în iunie, fără să scoată în evidență niciun rezultat din acesta. Folosește prilejul pentru a promova din nou „propria Bancă de instrumente de evaluare standardizată” a ministerului, care ar fi gata peste doi ani

1.244 de vizualizări
Foto: gov.ro
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, anunță vineri seara publicarea raportului de la testarea standardizată privată, făcută în iunie, în peste 500 de școli și licee. Oficialul semnează un comunicat de presă în care nu evidențiază niciun rezultat din raportul publicat cu două săptămâni întârziere față de data comunicată inițial de minister pentru lansare. Cîmpeanu folosește prilejul pentru a promova din nou „propria Bancă de instrumente de evaluare standardizată”, care ar fi gata peste doi ani, dacă proiectul de lege pus în dezbatere publică ar intra în vigoare.

Este pentru prima dată când Ministerul Educației anunță publicarea rezultatelor unui program pilot fără să remarce, de fapt, niciun rezultat în comunicarea oficială. Instituția a publicat linkurile către rapoartele făcute după testarea privată care a avut loc pe platforma companiei partenere a Ministerului Educației, SC Brio Teste Educaționale SRL.

Ministrul exprimă o chestiune generală în comunicat, scriind că „testările standardizate pot produce date în măsură să ghideze deciziile la toate nivelurile, aceste date fiind esențiale pentru relevanța deciziilor la nivelul sistemului de educație: de la decizii ale elevului sau ale părintelui, la decizii la nivel de clasă, la nivel de școală și la nivel național”.

După care promovează din nou viitoarea platformă proprie „Ministerul Educației, prin Centrul Național pentru Curriculum și Evaluare, va realiza propria Bancă de instrumente de evaluare standardizată, în termen de doi ani de la intrarea în vigoare a Legii învățământului preuniversitar, lege al cărei proiect se află în consultare publică până la data de 24 august”.

De menționat faptul că Ministerul Educației nu a comunicat deloc, pe parcursul perioadei de testare standardizată, despre progresul acesteia, în afară de prima zi în care ministrul anunța numărul de teste administrate.

De asemenea, de precizat că în comunicatul de la finalul testării, emis de Ministerul Educației, nu era niciun citat din partea Ministrului Educației, ci doar unul din partea managerului general al companiei private care a făcut testarea. Conform analizei Edupedu.ro acela a fost primul comunicat din mandatul actualului ministru, despre o activitate a ministerului Educației, în care nu apărea numele său sau un citat din partea sa.

La fel ca în comunicatul de vineri seara, și în cel din 10 iunie anunța că „va analiza rezultatele procesului de pilotare și le va folosi pentru a realiza, în termen de doi ani, propria platformă de evaluare standardizată, ca parte a PNRR. Evaluarea standardizată va avea la bază standarde curriculare și standarde de evaluare care vor fi dezvoltate până în anul 2024, în cadrul unui proiect cu finanțare europeană”.

În comunicatul de la finalul testării mai scria că „raportul agregat la nivel național va fi disponibil în data de 15 iulie”, publicarea acestuia fiind făcută de fapt vineri seara, pe 29 iulie.

În comunicatul actual, ministrul enumeră 10 puncte despre beneficiile testării standardizate.

Amintim că Edupedu.ro a scris despre faptul că nu toate testele folosite în cadrul programului pilot au fost omologate, conform datelor de pe site-ul ministerului Educației, deși inițial ministrul Educației a declarat că „există omologare încă de anul trecut pentru aceste teste, din partea direcțiilor de specialitate”.

Sorin Cîmpeanu și-a schimbat apoi la 180 de grade declarația. Acesta a precizat că nici măcar nu ar trebui să fie omologate pentru că testele nu ar fi mijloace de învățare. Potrivit legislației, dacă nu sunt omologate ca mijloace de testare/auxiliare didactice, instrumentele nu pot fi folosite în învățământul preuniversitar.

Ba mai mult, chiar în contractul de parteneriat cu Ministerul Educației, compania Brio Teste Educaționale SRL se obligă să pună la dispoziția Ministerului teste omologate inclusiv pentru disciplina Istorie, potrivit documentului consultat de Edupedu.ro.

Ordinul de ministrul privind pilotarea evaluării standardizate a fost emis de ministrul Cîmpeanu în aceeași zi în care a declarat că vrea să facă acest lucru prin parteneriat public cu o firmă (n. red. în cadrul lansării unui raport pe literație) și publicat a doua zi în Monitorul Oficial.


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Bursele elevilor se calculează în funcție de numărul de zile de cursuri sau de zile libere, care nu sunt prevăzute în structura anului școlar? Precizări de la secretarul de stat Florian Lixandru

Mai mulți părinți și elevi au semnalat Edupedu.ro faptul că pe luna septembrie au primit sume sub cuantumul minim pentru bursele de merit, studiu sau performanță, deși nicăieri în legislație…
Vezi articolul

Nu închideți bibliotecile, ci deschideți altele noi cu activități care nu țin doar de a împrumuta cărți, ci de a dezvolta societatea – mesajul unei bibliotecare către politicieni și Președinte

“Nu închideți bibliotecile, ci deschideți altele noi. A dezvolta o bibliotecă din prisma unor activități care nu țin doar de a împrumuta cărți, ci de a dezvolta societatea, sunt un real câștig”,…
Vezi articolul