Ministrul Educației anunță cu două săptămâni întârziere publicarea raportului de la testarea standardizată privată, făcută în iunie, fără să scoată în evidență niciun rezultat din acesta. Folosește prilejul pentru a promova din nou „propria Bancă de instrumente de evaluare standardizată” a ministerului, care ar fi gata peste doi ani

1.193 de vizualizări
Foto: gov.ro
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, anunță vineri seara publicarea raportului de la testarea standardizată privată, făcută în iunie, în peste 500 de școli și licee. Oficialul semnează un comunicat de presă în care nu evidențiază niciun rezultat din raportul publicat cu două săptămâni întârziere față de data comunicată inițial de minister pentru lansare. Cîmpeanu folosește prilejul pentru a promova din nou „propria Bancă de instrumente de evaluare standardizată”, care ar fi gata peste doi ani, dacă proiectul de lege pus în dezbatere publică ar intra în vigoare.

Este pentru prima dată când Ministerul Educației anunță publicarea rezultatelor unui program pilot fără să remarce, de fapt, niciun rezultat în comunicarea oficială. Instituția a publicat linkurile către rapoartele făcute după testarea privată care a avut loc pe platforma companiei partenere a Ministerului Educației, SC Brio Teste Educaționale SRL.

Ministrul exprimă o chestiune generală în comunicat, scriind că „testările standardizate pot produce date în măsură să ghideze deciziile la toate nivelurile, aceste date fiind esențiale pentru relevanța deciziilor la nivelul sistemului de educație: de la decizii ale elevului sau ale părintelui, la decizii la nivel de clasă, la nivel de școală și la nivel național”.

După care promovează din nou viitoarea platformă proprie „Ministerul Educației, prin Centrul Național pentru Curriculum și Evaluare, va realiza propria Bancă de instrumente de evaluare standardizată, în termen de doi ani de la intrarea în vigoare a Legii învățământului preuniversitar, lege al cărei proiect se află în consultare publică până la data de 24 august”.

De menționat faptul că Ministerul Educației nu a comunicat deloc, pe parcursul perioadei de testare standardizată, despre progresul acesteia, în afară de prima zi în care ministrul anunța numărul de teste administrate.

De asemenea, de precizat că în comunicatul de la finalul testării, emis de Ministerul Educației, nu era niciun citat din partea Ministrului Educației, ci doar unul din partea managerului general al companiei private care a făcut testarea. Conform analizei Edupedu.ro acela a fost primul comunicat din mandatul actualului ministru, despre o activitate a ministerului Educației, în care nu apărea numele său sau un citat din partea sa.

La fel ca în comunicatul de vineri seara, și în cel din 10 iunie anunța că „va analiza rezultatele procesului de pilotare și le va folosi pentru a realiza, în termen de doi ani, propria platformă de evaluare standardizată, ca parte a PNRR. Evaluarea standardizată va avea la bază standarde curriculare și standarde de evaluare care vor fi dezvoltate până în anul 2024, în cadrul unui proiect cu finanțare europeană”.

În comunicatul de la finalul testării mai scria că „raportul agregat la nivel național va fi disponibil în data de 15 iulie”, publicarea acestuia fiind făcută de fapt vineri seara, pe 29 iulie.

În comunicatul actual, ministrul enumeră 10 puncte despre beneficiile testării standardizate.

Amintim că Edupedu.ro a scris despre faptul că nu toate testele folosite în cadrul programului pilot au fost omologate, conform datelor de pe site-ul ministerului Educației, deși inițial ministrul Educației a declarat că „există omologare încă de anul trecut pentru aceste teste, din partea direcțiilor de specialitate”.

Sorin Cîmpeanu și-a schimbat apoi la 180 de grade declarația. Acesta a precizat că nici măcar nu ar trebui să fie omologate pentru că testele nu ar fi mijloace de învățare. Potrivit legislației, dacă nu sunt omologate ca mijloace de testare/auxiliare didactice, instrumentele nu pot fi folosite în învățământul preuniversitar.

Ba mai mult, chiar în contractul de parteneriat cu Ministerul Educației, compania Brio Teste Educaționale SRL se obligă să pună la dispoziția Ministerului teste omologate inclusiv pentru disciplina Istorie, potrivit documentului consultat de Edupedu.ro.

Ordinul de ministrul privind pilotarea evaluării standardizate a fost emis de ministrul Cîmpeanu în aceeași zi în care a declarat că vrea să facă acest lucru prin parteneriat public cu o firmă (n. red. în cadrul lansării unui raport pe literație) și publicat a doua zi în Monitorul Oficial.


1 comentariu
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

VIDEO Profesorii vor da feedback despre școala în care lucrează, relația cu inspectoratul și despre sistemul de Educație, anunță Radu Szekely, secretar de stat în Ministerul Educației / Trebuie să mergem cumva înspre un model care să combine finanțarea per elev cu o finanțare bazată pe performanță

Profesorii vor da feedback despre școala în care lucrează, despre relația cu inspectoratul și despre sistemul de Educație, anunță Radu Szekely, secretar de stat în Ministerul Educației. Oficialul a vorbit…
Vezi articolul

LIVE VIDEO TEXT Monica Anisie: Putem începe anul școlar pe 14 septembrie, dacă situația epidemiologică nu este gravă. Dezbatere online World Vision România, cu ministrul Educației, vicepremierul, consilierul prezidențial pe educație și specialiști din domeniu. Ce urmează din toamnă?

În ultimii 30 de ani, numărul și ritmul schimbărilor din sistemul educațional au generat un sentiment constant de confuzie în rândul elevilor, profesorilor și părinților. Care au fost cele mai…
Vezi articolul

Pragul de închidere a școlilor la 6 la mie, rata de infectare, a fost desființat de Grupul de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, anunță ministrul Educației

Pragul de închidere a școlilor la 6 la mie rata de infectare a fost desființat de Grupul de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, potrivit unei…
Vezi articolul