Elevi ai claselor a II-a, a IV-a, a VII-a din cele 329 de școli alese de minister dau marți evaluarea standardizată la matematică, iar cei de clasa a IX-a, la alegere între matematică și istorie

1.858 de vizualizări
examen
Foto: Freepik.com
A doua serie de elevi va marți susține primul test de evaluare standardizată la matematică sau istorie. Este vorba despre elevii claselor a II-a, a IV-a, a VII-a și a IX-a. Luni, peste 40.000 de elevi de clasele a II-a, a V-a și a VI-a din cele 329 de școli alese de minister au dat primul test la matematică, pe un dispozitiv electronic, în cadrul proiectului pilot al evaluării standardizate.

Luni a fost prima zi în care peste 40 de mii de elevi au susținut evaluarea standardizată la matematică, un test de 30 de minute pentru elevii de clasa primară și 60 de minute pentru cei de gimnaziu și liceu. Evaluarea s-a dat pe dispozitive electronice, fie tabletă sau smartphone ale elevilor, aduse de acasă, sau pe calculatoarele școlii.

Ministrul Educației a spus într-un interviu la TVR, că “peste 40 de mii de teste de matematică la cls III-a, a V-a și a VI-a au fost administrate luni, în prima zi de testare standardizată. Dintre aceștia, 31.000 de copii au completat și un chestionar de satisfacție, iar 98% dintre ei apreciază faptul că au fost administrate digital și au putut să își folosească telefoanele. Atâta vreme cât copiii, singuri, îți răspund la acest chestionar de satisfacție, înseamnă că a fost un lucru bun, că dincolo de rezultatele care sunt foarte importante pentru profesori, ei recunosc că este foarte prietenoasă această evaluare”, a subliniat ministrul Educației.

Calendarul testării standardizate
  • Matematică/Istorie

30 Mai: Clasele a III-a, a V-a și a VI-a
31 Mai: Clasele a II-a, a IV-a, a VII-a și a IX-a
2 Iunie: Clasele I, a X-a și a XI-a

  • Limba română

3 Iunie: Clasele a III-a, a V-a și a VI-a
6 Iunie: Clasele a II-a, a IV-a, a VII-a și a IX-a
7 Iunie: Clasele I, a X-a și a XI-a
8 Iunie: Reprogramări pentru sesiunile de testare care nu s-au putut efectua.

Cum se desfășoară examenul

Testarea standardizată se ține în timpul orelor de curs, pe dispozitive electronice ce trebuie conectate la internet pentru a accesa platforma Brio. Vor fi teste grilă cu 4 răspunsuri prestabilite și 1 răspuns corect, iar elevii vor bifa doar rezultatul.

Elevii claselor primare vor avea la dispoziție 30 de minute pentru a rezolva testul, iar cei de gimnaziu și liceu, câte 60 de minute.

Accesarea sesiunii de testare se va face folosind pagina dedicată, accesibilă în orice browser web. Elevii vor fi îndrumați de un cadru didactic, care va acorda asistență tehnică, potrivit ordinului de ministru. Însă au fost cazuri semnalate pe adresa redacției Edupedu.ro, în care unii elevi au fost rugați să vină cu tablete și telefoane inteligente de acasă pentru a susține testarea standardizată pilot.

Interpretarea rezultatelor evaluării

Rezultatele testării sunt generate la finalul testului.

Raportul de evaluare este prezentat sub forma unui scor care poate varia între 0 (foarte slab) și 100 (foarte competent). Cu cât scorul este mai mare, cu atât el indică un nivel de cunoștințe și competențe mai ridicat.

Scorul este un „scor-centilă”: el arată cum se compară elevul testat cu toți ceilalți copii din România care parcurg aceeași clasă ca și el. De exemplu, pentru un elev care se află la centila 70 (a obținut scorul 70), înseamnă că 30% dintre elevii din România (de acea vârstă sau clasă) sunt mai buni decât el în timp ce 70% sunt mai slabi sau egali cu el. Totodată, un copil care are centila 90 (scorul 90) are în fața sa doar 10% din populația școlară comparabilă iar 90% dintre elevii de aceeași clasă sunt mai slabi decât el – acesta este un scor foarte bun – potrivit explicațiilor din document.

Citește și: EVALUARE STANDARDIZATĂ 2022 Începe prima evaluare privată, în masă, a elevilor din școlile de stat, cu subiecte care nu sunt făcute de Ministerul Educației și care, pentru Matematică și Istorie, nu sunt nici măcar omologate / Cum arată întrebările și raportul „narativ-descriptiv”
Ministrul Educației dă vina pe angajații din minister care „nu cunosc legea” în chestiunea testelor Brio neomologate, aplicate pilot în 329 de școli începând de luni. Acesta susține că testele nu ar fi trebuit omologate din start pentru că nu ar fi mijloace de învățare / Nici testele PISA nu sunt omologate, spune Sorin Cîmpeanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

LSRS: Reacțiile pe tema proiectului de burse pentru studenții din străinătate sunt premature și vin din partea unor colegi pentru care colaborarea în vederea ameliorării efectului de brain drain nu a fost până acum o prioritate

Liga Studenților Români în Străinătate (LSRS) a reacționat astăzi în legătură cu proiectul de finanțare a studiilor în străinătate pentru tinerii români, propus de consilierul premierului Mara Mareș. „Suntem surprinși…
Vezi articolul

DOCUMENT Consultarea pentru Strategia digitalizării educației din România, lansată de minister cu o lună înainte de alegerile în care ministrul candidează și la 8 luni de la declanșarea pandemiei

În pragul alegerilor parlamentare, Ministerul Educației a lansat procesul de consultare publică pentru elaborarea Strategiei privind Digitalizarea Educației din România 2021-2027. Potrivit calendarului, consultarea publică va avea loc în perioada…
Vezi articolul

Pilotarea testelor standardizate, de la finalul anului școlar trecut – o oportunitate ratată. Interviu cu cercetătorul Dacian Dolean: Volumul de muncă a fost imens, dar eforturile au fost inutile având în vedere că nu și-au atins scopul

Expertul în științele educației Dacian Dolean susține într-un interviu pentru Edupedu.ro că demersul de testare prin platforma privată a celor aproape 150.000 de elevi nu și-a atins scopul oficial, acela…
Vezi articolul

OFICIAL BAC 2025. Programele la Limba română pentru școlile și secțiile cu predare în limba maghiară, după ce la examenul din vară au fost acuzații de discriminare a elevilor de etnie maghiară din Cluj. Conținuturile pentru elevii de la filierele teoretică, tehnologică și vocațională

Programele la Limba și literatura rămână pentru școlile și secțiile cu predare în limba maghiară, BAC 2025, au fost publicate în Monitorul Oficial. Este vorba despre ordinul ministrului educației nr.…
Vezi articolul

Educația financiară, prin ochii elevilor din rural: Jumătate dintre participanții la un sondaj cred că o persoană educată financiar are bani pentru traiul zilnic, dar și pentru economii / 60% doresc să afle ce afacere să-și deschidă

O persoană educată din punct de vedere financiar are bani pentru viața de zi cu zi, dar face și economii, cred jumătate dintre elevii din mediul rural care au participat…
Vezi articolul