EXCLUSIV Ministrul Cîmpeanu, încurcat în propriile-i argumente. Susține că testele Brio nu sunt mijloace de învățare și nu trebuie omologate, deși compania avea obligația, în contractul de colaborare cu Ministerul Educației, să pună la dispoziție teste omologate

3.347 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos – Liviu Chirica
Ministrul Educației a declarat luni la televiziunea publică că, de fapt, angajații din Ministerul Educației, „colegii mei”, „nu cunosc legea”, în privința omologării testelor standardizate pentru evaluarea elevilor și că testele Brio nu sunt „mijloace de învățare”, așa că acestea nu ar fi trebuit omologate din start. Justificarea vine după ce Edupedu.ro a scris că firma de testare standardizată a primit decizie de neomologare de la Ministerul Educației pentru testele la disciplina istorie, iar pentru cele de Matermatică nu există niciun aviz sau omologare din partea autorităților. Potrivit legislației actuale, neomologarea echivalează cu imposibilitatea de a folosi acele mijloace în școli.

În contractul de parteneriat cu Ministerul Educației, compania Brio Teste Educaționale SRL se obligă să pună la dispoziția Ministerului teste omologate inclusiv pentru disciplina Istorie, pentru care au decizie de neomologare din partea instituției oficiale și pentru Matematică, pentru care nu există această omologare, potrivit documentului consultat de Edupedu.ro.

Protocolul de colaborare este prevăzut în ordinul de ministru nr. 3835 din 13 mai 2022.

Declarația integrală a ministrului Sorin Cîmpeanu despre faptul că testele Brio și evaluările, în general, nu sunt mijloace de învățare: “Din păcate există și în rândul colegilor mei persoane care nu cunosc legea. Legea educației precizează foarte clar nevoia de omologare a mijloacelor de învățare, mijloacele de învățare sunt mijloace de învățare, evaluările nu sunt mijloace de învățare. Nu există obligativitate din acest punct de vedere legal, care este singurul care contează, pentru omologarea testelor. Ca să vă răspund și mai la obiect, vă aduc la cunoștință că în România s-au administrat testele PISA. Testele PISA, dacă mergem pe această idee pe care ați prezentat-o nu au fost omologate de ministerul Educației. Să înteleg că au fost administrate ilegal? Cred că nu. Deci interesul nostru este să putem administra aceste teste,” a explicat Sorin Cîmpeanu.

Săptămâna trecută același ministru al Educației, într-un interviu la Euronews, a declarat că „există omologare încă de anul trecut pentru aceste teste”.

„Testele sunt omologate. Deci există o omologare încă de anul trecut pentru aceste teste, din partea Ministerului Educației, din partea direcțiilor de specialitate,” a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Testele standardizate de la Brio au autorizare de la Ministerul Educației pentru ciclul primar (decizia de omologare 79.466/2.10.2019) și pentru Limba română (decizia de omologare nr 79.466/25.09.2019), gimnazial și liceal, autorizări obținute în anul 2019, nu în 2021, cum anunța ministrul Sorin Cîmpeanu. Cel puțin asta arată datele publicate de Ministerul Educației pe site-ul propriu.


1 comment
  1. Dragă redacție,

    Vă osteniți degeaba.
    Acest năimit, pseudoministru, are obiective clare și protecția politică necesară pt a le atinge.
    Unul dintre ele este clar : dinamitarea învățământului preuniversitar până nu mai rămâne nicio urmă din el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Noul ministru al Educației, Ligia Deca, a depus jurământul la Palatul Cotroceni / Klaus Iohannis: Sunt încredințat că proiectul România educată nu doar că va merge mai departe, ci va merge mai departe cu noi energii și cred, sper, cu noi susțineri atât din spațiul politic, cât și din spațiul învățământului și din spațiul public la modul general

Noul ministru al Educației, Ligia Deca, a depus jurământul luni seara, la Palatul Cotroceni. La încheierea ceremoniei, președintele Klaus Iohannis a avut un mesaj de circa două minute în care…
Vezi articolul

ISMB, în cazul conducerii de la Colegiul de Muzică Enescu: Până la comunicarea hotărârii instanţei şi a punerii în executare a acesteia, rămân în vigoare toate actele emise, inclusiv decizia de numire a directorului actual

Actele emise de conducerea Colegiului Național de Muzică George Enescu (CNMGE) din București de după eliberarea din funcție a directoarei Cristina Sebastian, în septembrie 2023, și decizia de numire a…
Vezi articolul