Rectificare. Venitul pe membru de familie pentru acordarea tichetelor educaționale pentru preșcolari este de 556,50 de lei / Informarea transmisă de Federația Părinților “Edupart” preciza un prag greșit / Model de cerere

Foto: MIPE

Eroarea legată de valoarea venitului luată în considerare pentru a primi tichete educaționale pentru copiii preșcolari a fost semnalată de cititorii Edupedu.ro. Informația fusese preluată în mai multe articole pe site-ul nostru și de către întreaga presă, iar ea a fost transmisă de Federația Națională Părinților “Edupart” în data de 12 august printr-o notă care conținea o sumă greșită privind venitul minim pe membru de familie, în cazul preșcolarilor.
Condițiile pentru cei care au copii preșcolari pentru a primi tichetele educaționale în valoare de 500 de lei

(1) Acordarea stimulentelor educaţionale este condiţionată de frecvenţa regulată la grădiniţă a copiilor din familiile beneficiare ale stimulentului educaţional prevăzut de prezenta lege.

(2) În sensul prezentei legi, prin frecvenţă regulată se înţelege prezenţa zilnică a copilului la grădiniţă în luna monitorizată, cu excepţia absențelor motivate.

(3) Se consideră absenţe motivate, ce nu afectează acordarea tichetelor sociale, următoarele cazuri, cu condiţia ca acestea să nu depășească 50% din zilele de grădiniţă:
a) absenţe medicale: motivate, numai dacă părinţii aduc scutiri medicale corespunzătoare perioadelor în care au lipsit copiii, la revenirea acestora la grădiniţă. În caz excepţional, o singură dată pe an şcolar, copiii pot beneficia de tichete sociale şi dacă în luna monitorizată au lipsit mai mult de 50% din zilele de grădiniţă, din motive medicale;
b) învoiri: copiii pot fi învoiți de către părinţi în limita a 3 zile pe lună, cu condiţia anunțării cadrelor didactice.

Inspectoratul școlar Timiș a oferit Edupedu.ro un model de calcul pentru familiile cu preșcolari:

OUG 133/2020 – art. 2 alin. J, beneficiază de sprijin educațional pe bază de tichete sociale preșcolarii înscriși în învățământul de stat care îndeplinesc condițiile pentru obținerea sprijinului acordat copiilor din familii defavorizate conform Legii 248/2015.

Legea 248/2015 republicată – art. 2, Stimulentele educaționale (tichete sociale) se acordă copiilor din familiile care au stabilit dreptul la alocație pentru susținerea familiei acordată în baza Legii 277/2010 

Drept urmare, preșcolarii care pot primi alocația pentru susținerea familiei sunt eligibili și la primirea stimulentului educațional.

Legea 277/2010 republicată, stabilește condițiile pentru cei ce au dreptul și sunt eligibili pentru alocația pentru susținerea familiei, condiții care le luăm în considerare pentru acordarea stimulentului educațional.

Veniturile pe membru de familie (Conform art. 5 și 6) 

Art.13 La stabilirea veniturilor pe baza cărora se acordă stimulentul educațional se iau în considerare toate veniturile pe care membrii familiei le realizează sau, după caz, le-au realizat în ultima lună înainte de solicitarea dreptului

Conform art. 8 din L. 416/2001 se iau în considerare inclusiv veniturile care provin din drepturi de asigurări sociale de stat, asigurări de șomaj, indemnizații, alocații și ajutoare cu caracter permanent, indiferent de bugetul din care se suportă, obligații legale de întreținere și alte creanțe legale, cu excepția:

HG 15/2016 în Anexa 1 are Cererea tip ce trebuie depusă de către solicitant și cuprinde toate informațiile necesare și veniturile pentru care depuse documente justificative ce se iau în considerare. Este documentul tip care trebuie respectat”, precizează Inspectoratul școlar Timiș.

Model de calcul pentru stabilirea venitului minim în cazul elevilor din clasele primare și de la gimnaziu

Venitul mediu net lunar pe membru de familie se stabilește prin însumarea tuturor veniturilor nete realizate într-o lună de către membrii familiei împărțit la numărul total al acestora (media aritmetică) iar 50% din salariul de baza minim brut pe țară reprezintă un cuantum de 1275 lei (2550 lei * 50%).

Exemplu 1: O familie este formată din 3 membrii: Maria (mama), Darius (tata), Matei (copilul)

A. Determinarea venitului mediu net lunar pe membru de familie:
=> (Maria + Darius + Matei) / 3
=> (3000 + 3000 + 0)/ 3
=> 6000/ 3 = 2000 lei venit mediu net lunar pe membru de familie

B. 50% din salariul de baza minim brut pe țară în anul 2022 = 1275 lei

Concluzie: Matei nu va beneficia de tichete sociale în temeiul OUG nr. 133/2020 deoarece venitul mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie, este 2000 lei iar condiția pentru acordarea tichetelor sociale este ca venitul mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie, să fie de cel mult 1275 lei (maxim 50% din salariul de bază minim brut pe țară.

Exemplu 2: O familie este formată din 3 membrii: Maria (mama), Darius (tata), Matei (copilul)

A. Determinarea venitului mediu net lunar pe membru de familie:
=> (Maria + Darius + Matei) / 3
=> (500 + 3100 + 0)/ 3
=> 3600/ 3 = 1200 lei venit mediu net lunar pe membru de familie

B. 50% din salariul de baza minim brut pe țară în anul 2022 = 1275 lei

Concluzie: Matei va beneficia de tichete sociale în temeiul OUG nr. 133/2020 deoarece venitul mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie, este 1200 lei iar condiția pentru acordarea tichetelor sociale este ca venitul mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie, să fie de cel mult 1275 lei (maxim 50% din salariul de bază minim brut pe țară)”.

Până la 9 septembrie, inspectoratele au termen să verifice venitul mediu net lunar pe membru de familie realizat în luna iulie 2022 pentru elevii/copiii beneficiari ai sprijinului financiar în anul școlar 2021-2022 (cei care au primit carduri în cursul acestui an), fără a fi cuprinși absolvenții clasei a VIII-a din acest an școlar. Pentru acești beneficiari urmează a fi alimentate cardurile electronice deținute dacă îndeplinesc condiția de venit raportat la luna iulie 2022, conform OUG 133/2020;

Până la 20 septembrie inspectoratele trebuie să identifice elevii/copiii eligibili care nu au beneficiat de acest sprijin în anul școlar 2021-2022 și care îndeplinesc condițiile de eligibilitate privind venitul mediu net lunar pe membru de familie realizat în luna iulie 2022 și completarea acestor atribute în SIIIR. Pe baza cererii formulate de părinți/susținători legali și a documentelor justificative privind venitul mediu lunar aceștia vor beneficia de ajutorul financiar în anul școlar 2022-2023, urmând a le fi distribuite tichetele sociale pe suport electronic.

Model de cerere pentru tichete educaționale:
Citește și:
Banii de vouchere educaționale pentru elevi întârzie. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene evită să comunice data în care vor fi virate sumele pe carduri și susține că așteaptă o aprobare de la Comisia Europeană
Exit mobile version