Rectorul Viorel Scripcariu a câștigat al treilea mandat la conducerea Universității de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași

Viorel Scripcariu, rector UMF Iași - Sursa Inquam Photos / George Călin

Viorel Scripcariu, cu două mandate la activ în funcția de rector la Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași, a obținut un al treilea mandat la conducerea instituției de învățământ superior, în urma alegerilor academice de luni, potrivit datelor anunțate de UMF Iași. În vâstă de 66 de ani, el l-a învins pe contracandidatul Mihai Danciu cu 65% dintre voturile exprimate.

Astfel, Viorel Scripcariu a obținut 506 voturi, iar Mihai Danciu – 272. Potrivit anunțului făcut de instituție, rata de participare a fost de 96,17%.

Viorel Scripcariu este deja rector de opt ani, fiind ales inițial în această funcție în 2016. Noua Lege a învățământului superior permite rectorilor să aibă doar două mandate de 5 ani, dar nu ia în calcul și mandatele finalizate deja, fapt pentru care el a putut candida pentru al treilea mandat.

Viorel Scripcariu este chirurg, a fost șeful Clinicii I Chirurgie Oncologică a Institutului Regional de Oncologie Iași (2012-2016) și lucrează în cadrul UMF Iași din 1998, devenind profesor în 2008, potrivit CV-ului său.

Alegerile au fost precedate cu o serie de acuzații formulate de Scripcariu și publicații locale care îl susțineau sau îl contestau pe Viorel Scripcariu, acuzații ce atingeau mediul economic și academic din Iași – vezi între altele aici și aici.

Citește și:
CALENDAR Începe sezonul pentru alegerea rectorilor în universitățile românești, pentru următorii cinci ani / Anca Buzoianu deschide calea – realeasă pentru un nou mandat la conducerea UMF Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca
OFICIAL Prevederea ca rectorii să poată rămâne în funcție până la 10 ani după vârsta de pensionare a fost eliminată din Metodologia alegerilor universitare. Nicio limitare explicită nu a fost pusă în loc
Exit mobile version