Reformarea sau eliminarea Bacalaureatului? – întrebarea la care profesorii și elevii pot răspunde în consultarea online lansată de Consiliul Național al Elevilor

Foto: CNE

CNE își exprimă susțierea pentru examenul de Bac, pe care îl consideră „un pilon esențial în parcursul educațional, fiind un indicator al pregătirii pentru studiile superioare și integrarea în societate”. Organizația mai scrie că „este necesar ca acesta să fie aliniat cu standardele educaționale contemporane și să servească intereselor elevilor”.

Chestionarele pentru Elevi și Profesori pot fi compeltate online.

Mesajul integral al CNE:

„Având în vedere discuțiile provocate în spațiul public legate de “desființarea” examenului de bacalaureat, Consiliul Național al Elevilor invită comunitatea educațională să se exprime în cadrul unei consultări.

Examenul de Bacalaureat este un pilon esențial în parcursul educațional, fiind un indicator al pregătirii pentru studiile superioare și integrarea în societate. Astfel, este necesar ca acesta să fie aliniat cu standardele educaționale contemporane și să servească intereselor elevilor.

Vă îndemnăm să vă împărtășiți gândurile și ideile prin completarea chestionarului nostru pe link-ul de mai jos”

Chestionarul pentru elevi cuprinde 10 întrebări:

Pentru profesori, chestionarul are 7 întrebări, iar aceștia nu sunt întrebați dacă văd vreo soluție care să înlocuiască bacalaureatul, cum sunt întrebați elevii:

Săptămâna trecută, CNE scria un mesaj de susținere pentru examenul de Bac actual: „Rămâne un element esențial în procesul de selecție și în verificarea cunoștințelor și competențelor elevilor, conforme cu cerințele programei și planurilor-cadru aflate în vigoare”.

Reamintim, în poziția lor de miercuri, Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) a criticat modul în care sunt evaluaţi elevii la finalul învățământului preuniversitar. „Săptămâna trecută, în perioada 4-6 martie au avut loc simulările naţionale ale examenului de Bacalaureat. Elevii au fost dezamăgiţi de subiecte, spunând că sunt ineficiente”, susține organizația într-un comunicat remis Edupedu.ro.

„În timpul liceului, elevii sunt învăţaţi să tocească, nu să şi înţeleagă ce li se predă, iar după examen tot ce au memorat va fi uitat, acesta nefiind folositor pentru viitorul lor. Elevii ajung să înveţe doar ca să ia examenul şi să scape de o grijă, nu ca să îşi testeze cunoştinţele, deoarece acesta nu face asta”, potrivit AEC.

„Solicităm crearea unei comisii de experţi care să regândească parcursul liceal, astfel încât cunoştinţele elevilor să fie cu adevărat testate, nu capacitatea de a memora! Solicităm eliminarea examenului de Bacalaureat, care nu verifică adevăratele competenţe ale elevilor!”, se arată în comunicatul AEC.

Exit mobile version