Reformarea sau eliminarea Bacalaureatului? – întrebarea la care profesorii și elevii pot răspunde în consultarea online lansată de Consiliul Național al Elevilor

4.718 vizualizări
Foto: CNE

CNE își exprimă susțierea pentru examenul de Bac, pe care îl consideră „un pilon esențial în parcursul educațional, fiind un indicator al pregătirii pentru studiile superioare și integrarea în societate”. Organizația mai scrie că „este necesar ca acesta să fie aliniat cu standardele educaționale contemporane și să servească intereselor elevilor”.

Chestionarele pentru Elevi și Profesori pot fi compeltate online.

Mesajul integral al CNE:

„Având în vedere discuțiile provocate în spațiul public legate de “desființarea” examenului de bacalaureat, Consiliul Național al Elevilor invită comunitatea educațională să se exprime în cadrul unei consultări.

Examenul de Bacalaureat este un pilon esențial în parcursul educațional, fiind un indicator al pregătirii pentru studiile superioare și integrarea în societate. Astfel, este necesar ca acesta să fie aliniat cu standardele educaționale contemporane și să servească intereselor elevilor.

Vă îndemnăm să vă împărtășiți gândurile și ideile prin completarea chestionarului nostru pe link-ul de mai jos”

Chestionarul pentru elevi cuprinde 10 întrebări:

Pentru profesori, chestionarul are 7 întrebări, iar aceștia nu sunt întrebați dacă văd vreo soluție care să înlocuiască bacalaureatul, cum sunt întrebați elevii:

Săptămâna trecută, CNE scria un mesaj de susținere pentru examenul de Bac actual: „Rămâne un element esențial în procesul de selecție și în verificarea cunoștințelor și competențelor elevilor, conforme cu cerințele programei și planurilor-cadru aflate în vigoare”.

Reamintim, în poziția lor de miercuri, Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) a criticat modul în care sunt evaluaţi elevii la finalul învățământului preuniversitar. „Săptămâna trecută, în perioada 4-6 martie au avut loc simulările naţionale ale examenului de Bacalaureat. Elevii au fost dezamăgiţi de subiecte, spunând că sunt ineficiente”, susține organizația într-un comunicat remis Edupedu.ro.

„În timpul liceului, elevii sunt învăţaţi să tocească, nu să şi înţeleagă ce li se predă, iar după examen tot ce au memorat va fi uitat, acesta nefiind folositor pentru viitorul lor. Elevii ajung să înveţe doar ca să ia examenul şi să scape de o grijă, nu ca să îşi testeze cunoştinţele, deoarece acesta nu face asta”, potrivit AEC.

„Solicităm crearea unei comisii de experţi care să regândească parcursul liceal, astfel încât cunoştinţele elevilor să fie cu adevărat testate, nu capacitatea de a memora! Solicităm eliminarea examenului de Bacalaureat, care nu verifică adevăratele competenţe ale elevilor!”, se arată în comunicatul AEC.


17 comments
  1. Să se desființeze! Să fie mai lipsiți de stres și profesorii care predau disciplinele de bac. Ce atâtea activități remediale!

  2. Soluția e simplă!
    La maternitate in loc de certificat de naștere direct decizia de pensionare însoțită de diploma de bac, licență, doctorat si docență!

    Este incredibil ce discutăm aici.
    Să ne reamintim un pic!
    Examenul de bacalaureat in perioada antebelică si interbelică era un reper important in traseul educațional.
    In perioada contemporană a fost considerat suficient de greu încât să înlocuiască admiterea in învățământul superior.
    Examenul era notat la toate disciplinele (4 discipline si 5 probe scrise sau oral) iar o singură disciplină picată presupunea reluarea întregului examen în altă sesiune .

    Ce avem acum?
    3 probe inutile promovate doar prin prezentare dar răsplătite cu certificat.
    3 probe scrise dintre care una la alegere.
    Posibilitatea să alegi oricând la care disciplină reiei examenul sau să reiei doar pt disciplina picată.

    Soluția e simplă!
    Cine NU vrea să dea BAC ul nu e obligat.
    Primești frumușel adeverință de 12 clase si drum bun la sparanghel.

    Școala NU e pt oricine. Dacă e grea este pt ca munca intelectuala presupune efort, implicare, sacrificiu, timp, răbdare, studiu etc

  3. Obligatoriu examen de Bacalaureat! Deja s-au inmultit analfabetii (de orice fel) si pitiponceala prin scoli. Burta pe carte, ca nu stiti nici sa va exprimati corect gramatical, nemaivorbind de intelegerea unui text! Nu sunteti in stare sa invatati, dar sa va apucati de prostii prin scoli, sa va imbracati ca niste papitoi de bani gata sunteti, sa tutungiti sau sa va drogati etc, sunteti in stare!
    Majoritatea sunteti niste incompetenti si puturosi!

  4. sa dea bac cine vrea și poate să facă studii superioare. restul , la hârleț sau sparanghel.
    iar selecția la facultate sa se facă cu examen admitere .
    iar trecerea dintre un an în altul să se facă fără restante. cine nu ia un examen repeta anul. cine pica un examen în anul 1 repeta examenul de admitere
    astfel diploma de facultate își va recăpăta valoarea și locul corect
    orice relaxare produce loaze pe nivelul respectiv . cui i se pare greu bacul , sa nu l dea . cui i se pare grea o facultate descrisă mai sus , sa nu o facă.
    cartea nu e pentru toată lumea.
    p.s. trezirea , băieți !!

    1. @Arabela ! Pe cine faci tu ,,loaze ,, ? Nu îți este rușine cu acest limbaj golănesc? Nu mai bine te duci tu la sparanghel, nu de alta dar deja exagerezi și nu cunoști absolut deloc modul de organizare al școlilor, liceelor și facultăților . Dumneata puteai să rămâi repetentă de mult timp , având în vedere comentariul violent !Stai jos , nota 1 la purtare și învățare ! Dumneata ar trebui să dai examen din lună în lună la tine la locul de muncă , iar dacă pici examenul lunar să fi dată afară pentru incompetență gravă . Poate așa scapă sistemul de persoane care stau degeaba și freacă menta . Ar fi bine să nu mai treacă niciun student pe la facultate și să se depopuleze masiv facultățile, iar dacă se depopulează instituțiile de învățământ vine instituția ARACIP și emite aviz de desființare și amendează facultatea pentru incapacitatea de a aduce studenți. Ar fi bine să rămână țara fără niciun student și elev, deoarece și voi veți face foamea dacă va exista un altfel de scenariu. Ar fi grozav să vă văd după dacă mai aveți curajul să vorbiți așa urât.

  5. O reforma a ciclurilor scolare si a examenului de bacalaureat este necesara, cred. O idee ar fi urmatoarea:

    1. Instituirea obligativitatii invatamantului obligatoriu pana in clasa a X-a inclusiv, fara specializari. Ar insemna 11 ani de scoala, nu 13 (!), ca pana acum. La sfarsitul acestui ciclu, la varsta de 17 ani, s-ar putea da un examen de dificultate medie din mai multe materii (numarul total al materiilor ar fi de revizuit, de asemenea , dat fiind ca la unele specializari sunt acum chiar si 20!….ce competente poti sa formezi intr-o ora pe saptamana, de pilda?). Examenul ar trebui sa ateste un nivel de competenta sau alfabetizare rezonabil, care sa permita o insertie buna in societate si in piata muncii (cu cursuri de calificare sau ucenicie, ulterior). Se poate organiza si dupa clasa a IX-a, la implinirea a 16 ani, varsta la care se poate angaja legal. Bineinteles, nu ar mai fi necesara Evaluarea Nationala, cum nu e necesara sau logica nici acum, fiind in mijlocul invatamantului obligatoriu.

    2. Reinstituirea a ceea ce pe vremuri se numea treapta a II-a, la care sa se poata studia 3 sau 5 materii in mod serios, la alegere, in functie de de optiunea ulterioara pentru cariera. La sfarsitul acestui ciclu sa se dea din TOATE materiile studiate, 3 sau 5, un bacalaureat exigent, cu un nivel de dificultate crescut, extrem de corect, a carui promovare sa ateste competente exprimate in note, care sa permita studiul in continuare la nivelul invatamantului superior. Pe baza lui se va face admiterea de catre universitati, nu pe baza admiterii organizate de respectivele institutii de stat. In cazul admiterii organizate la nivel de universitati pot aparea “distorsiuni” nedorite, in cazul celor care nu au suficienti candidati.

    Este o reteta aplicata de multe tari, nu reprezinta vreo noutate. Si, mai ales, functioneaza!

    1. @Mariana ! Ce gândire comunistă și pervertită ai ! Du-te dumneata și dă câte trepte comuniste de admitere dorești ! Susții corupția, pilele și șpăgile! Poți împărtăși aceste idei comuniste cu tovarășii tăi ideologici ! Noi nu digerăm propaganda ta comunistă ! Nu avem nevoie de altfel de idei deviate și radicale care încalcă logica firească a învățării ! Examenul este doar unul singur , dar dumneata nu cunoști nimic din psihologia, pedagogia și metodica învățării. Dumneata parafrazezi ca un papagal citate și paragrafe din manifestul partidului comunist pe care îl susții în mod abuziv. Vorbele tale sunt alea pe care le-ai învățat pe vremea lui ceașcă și cu care ați fost îndoctrinați cu toții ! Ai rămas tot o persoană cu mentalități comuniste și cu înclinații rigide și urâcioase ! Noi dorim un sistem de învățământ democratic , occidental și imparțial care respectă drepturile fundamentale ! Așa că poți să pleci și să te duci oriunde altundeva!

  6. Personal consider că examenul de bacalaureat ar trebui desființat, deoarece este inutil, provoacă costuri financiare inutile ( materiale, plăți, organizare,etc.), provoacă stres inutil și nu este fezabil având în vedere că fie cu el sau fără el este același lucru. Bacalaureatul nici nu este luat în seamă de către angajatori, astfel că salariul va fi același. Angajatorii de multe ori nici nu se uită pe diplome, deoarece conștientizează faptul că în școli și licee se studiază doar filosofii și lucruri fantastice. Pur și simplu putem spune că nu își are rostul mai ales că este doar o formalitate organizatorică și educațională. Dacă totuși nu va fi desființat ar trebui totuși simplificat drastic și liberalizat, altfel încât să dea posibilitatea elevilor să își exprime opiniile cu propriile lor argumente. Ar trebui ca examenul să fie dat doar din 2 materii la alegere și nu din trei, iar de asemenea probele pentru competențe ar trebui eliminate, întrucât sunt inutile și nu sunt compatibile cu probele scrise de la bacalaureat.

    1. Pe bune? Atunci ce mai cauti la scoala? Stai acasa, daca nu te duce mintea si nu esti in stare sa inveti!
      Vai de tine, daca ai ajuns sa ai o asemenea gandire! Rusine pt parintii care te-au educat in acest fel!

      1. @Mimi ! Te rog ai grijă la limbaj ! Comportamentul tău deja este huligănesc ! Este o opinie personală ! Se vede că părinții tăi te-au învățat să te exprimi golănește și să vorbești vulgar ! Te rog să înveți să te exprimi civilizat ! Nu ai învățat nimic bun din școală și liceu, iar acest lucru se vede după limbajul de stradă . Nu suntem obligați să acceptăm opiniile tale ! Avem dreptul să gândim, deoarece de aceea avem un creier fiecare . Poți să pleci !

      1. @Gică ! Învață să te comporți civilizat ! Nu mă interesează de oile tale de câmp ! Poți să te duci pe câmp cu oile la păscut ! Ciobanii stau pe câmp cu oile și nu au ce căuta aici !

  7. Materia trebuie înnoită!! Am terminat liceul de ani de zile, generațiile sunt total diferite, dar școala e la fel! Este mult prea multă informație de învățat că “poate pică”, și mult prea multe materii care nu sunt la curent cu viitoarele slujbe. Teoria se învață în școala românească la maxim, practică fac cei de la tehnologic (eu am fost), și nici aia nu se face, că maistru este plictisit de viață. Apoi ne mirăm de ce copilul nu are nici un drag de a învăța sau de a lua în serios, când există alternative de a supraviețui lejer după școală, cu sau fără diplomă.
    Oricine poate spune orice ce vrea, realitatea este că diploma de bac, înafara de România și companiile strict românești, nu au nici o valoare pe piața muncii (nu vorbim de poziții de fizicieni aici). Copiii știu asta. Nu mai e cum era în anii ’90, când liceul la care ai fost avea o “greutate” în nume.
    Trebuie admitere la facultate! Așa se termină și cu toți care au diplome și lucrează în call center pentru că subiectul din facultate ales nu ajută la ceva în viață – obligă să se gândească de 2 ori.

  8. acum 30 de ani, bacul nu se dadea nici la istorie si nici la geografie. iar la interviu nu m a intrebat nimic… dupa atitea ani.. s a uitat totul fin liceu chisr si cartile citite.. apoi , din pacate de multe ori, bacucul si chiar scoala frineaza dezvoltarea copiilor.. daca la bac nu stiu sa scrie, nici dupa bac nu stiu sa scrie. scoala ie distruge….nu inseamna ca daca nu ai un rahat de bac, nu poti face o faculta care iti place daca in scoala esti bun la materiile pe care trebuie dezvoltate in facultate…
    mai bine desfiintat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Deschiderea școlilor

BREAKING DOCUMENT Modificări radicale în decizia Comitetului București pentru Situații de Urgență, care emite o a doua hotărâre ce o contrazice pe prima: Creșele și after school-urile pot funcționa, universitățile decid singure cum organizează cursurile

Modificări de ultimă oră în decizia Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență, care emite o a doua hotărâre, în cursul aceleiași seri. Creșele și after school-urile pot funcționa, universitățile…
Vezi articolul