Noul pachet legislativ european pentru guvernanța datelor: atenție aparte pentru inovație, cercetare, potențialul inteligenței artificiale

121 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Parlamentul European și Consiliul European au ajuns, săptămâna aceasta, la un acord asupra unui nou set de reguli care să permită accesul mai rapid și mai ușor al companiilor la date, cu scopul de a stimula inovația. Noul pachet legislativ pentru guvernanța datelor acordă o atenție aparte cercetării științifice ca obiectiv de interes general, alături de sănătate, combaterea schimbărilor climatice și creșterea mobilității.

Potrivit unui comunicat PE, regulile agreate acum au scopul să crească nivelul de încredere în împărtășirea datelor, creează un nou cadru pentru neutralitatea piețelor de date și facilitează refolosirea anumitor date ale instituțiilor din sectorul public, precum anumite date privind mediul, agricultura sau sănătatea. În plus, stabilesc spații comune europene pentru utilizarea datelor în domenii strategice precum sănătatea, mediul, energia, agricultura, mobilitatea, finanțele, producția, administrația publică.

Instituțiile europene apreciază, totodată, că fără accesul la date nu poate fi exploatat în mod adecvat potențialul inteligenței artificiale.

Parlamentul European a consolidat, totodată, așa-numitul Data Innovation Board, for ce va oferi expertiză pentru deciziile legate de guvernanța datelor, va oferi Comisiei Europene consiliere pe tema securității piețelor de date și a instrumentelor de stocare și va presa pentru standardizarea internațională și pentru portabilitatea datelor.

Acordul trebuie să obțină sprijinul formal al celor două instituții europene – Parlamentul și Consiliul – înainte de a intra în vigoare.

  • Documentul și procedurile asociate pot fi consultate aici.

—————————

Proiectul ”The European Parliament: leadership during historical change” este finanțat de Parlamentul European prin DG Communication. Edupedu.ro este singura responsabilă de conținutul acestui material și în niciun context acesta nu poate reprezenta poziția Parlamentului European.

Foto: © ChormailDreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Posibilitatea ca școala să decidă cursuri față în față pentru toate clasele, chiar dacă localitatea este în scenariul 2, precum și permiterea interacțiunii profesor-elev – cerute oficial de părinți. Propunerile de modificare a ordinului comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației

Posibilitatea interacţiunii profesor-elev prin deplasarea elevului la tablă şi a profesorului la banca elevului, acordarea către școală a puterii de a decide să cheme la cursuri față în față și…
Vezi articolul
Formatori pentru profesori de gimnaziu

Euronews: Învățământul de stat rămâne fără profesori în Ungaria. Lider sindical: “Venitul mediu al profesorilor din România este mai mare decât în Ungaria. Și muncesc mai puțin”

Învățământul de stat din Ungaria va rămâne fără 30.000 de profesori, scrie Euronews. Publicația notează că profesorii își părăsesc profesia din cauza salariilor mici, a condițiilor de lucru și a…
Vezi articolul

VIDEO O nouă lege a Educației până la începutul anului școlar viitor „e dorința noastră” spune ministrul Cîmpeanu, după amânarea implementării proiectului „România Educată” / Președintele Iohannis, pe 14 iulie: Nu avem timp să irosim potențialul tinerilor noștri. Trebuie să acționăm acum!

Ministrul Educației a declarat că „dorința noastră” este de a avea o nouă lege a Educației până la începutul anului școlar viitor, fără să precizeze dacă este vorba despre un…
Vezi articolul