Noul pachet legislativ european pentru guvernanța datelor: atenție aparte pentru inovație, cercetare, potențialul inteligenței artificiale

127 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Parlamentul European și Consiliul European au ajuns, săptămâna aceasta, la un acord asupra unui nou set de reguli care să permită accesul mai rapid și mai ușor al companiilor la date, cu scopul de a stimula inovația. Noul pachet legislativ pentru guvernanța datelor acordă o atenție aparte cercetării științifice ca obiectiv de interes general, alături de sănătate, combaterea schimbărilor climatice și creșterea mobilității.

Potrivit unui comunicat PE, regulile agreate acum au scopul să crească nivelul de încredere în împărtășirea datelor, creează un nou cadru pentru neutralitatea piețelor de date și facilitează refolosirea anumitor date ale instituțiilor din sectorul public, precum anumite date privind mediul, agricultura sau sănătatea. În plus, stabilesc spații comune europene pentru utilizarea datelor în domenii strategice precum sănătatea, mediul, energia, agricultura, mobilitatea, finanțele, producția, administrația publică.

Instituțiile europene apreciază, totodată, că fără accesul la date nu poate fi exploatat în mod adecvat potențialul inteligenței artificiale.

Parlamentul European a consolidat, totodată, așa-numitul Data Innovation Board, for ce va oferi expertiză pentru deciziile legate de guvernanța datelor, va oferi Comisiei Europene consiliere pe tema securității piețelor de date și a instrumentelor de stocare și va presa pentru standardizarea internațională și pentru portabilitatea datelor.

Acordul trebuie să obțină sprijinul formal al celor două instituții europene – Parlamentul și Consiliul – înainte de a intra în vigoare.

  • Documentul și procedurile asociate pot fi consultate aici.

—————————

Proiectul ”The European Parliament: leadership during historical change” este finanțat de Parlamentul European prin DG Communication. Edupedu.ro este singura responsabilă de conținutul acestui material și în niciun context acesta nu poate reprezenta poziția Parlamentului European.

Foto: © ChormailDreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Pentru schimbare reală în societate “e nevoie să intrați în politică” / După ce șocul inițial al luptei împotriva corupției în educație a trecut, “educația sinceră și câștigată a început să devină mai apreciată” în Republica Moldova – președintele Maia Sandu, discurs la Școala Kennedy a Universității Harvard

“La Harvard, cu toții suntem pregătiți să muncim din greu și să avem visuri mărețe. Așa că nu vă fie frică, Implicați-vă în politică, în numele unor schimbări superioare de…
Vezi articolul