Școala de Vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele își deschide luni porțile pentru participanții din acest an

782 de vizualizări
Foto: Facebook
Școala de Vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele își deschide luni, 26 august, porțile celei de-a doua ediții. Peste 50 de elevi sunt așteptați să treacă pragul institutelor de cercetare de pe platformă unde, timp de două săptămâni, vor desfășura activități de cercetare, sub coordonarea unor echipe numeroase de mentori – cercetători, cadre didactice din învățământul universitar din domeniile STEM,  specialiști și practicieni cu experiență în ariile de cercetare propuse, anunță Universitatea din București.

Alți 50 de profesori și consilieri școlari li se vor alătura în săptămâna 2-6 septembrie, când vor participa la ateliere, seminarii și dialoguri facilitate de specialiști în științele educației și consiliere școlară.

“Respiră – Învață – Măsoară – Împărtășește” este motto-ul sub care se vor desfășura, timp de două săptămâni, atelierele interdisciplinare ale școlii de vară dedicate elevilor de liceu din toată țara.

În perioada 24 august – 6 septembrie 2019, institutele de cercetare de pe Platforma Măgurele și facultățile Universității din București vor găzdui ateliere ce vor viza, în special, studiul mediului, impactul activităților umane asupra schimbărilor climatice și asupra biosferei, dar și alte teme conexe.

Temele propuse în acest an vor aborda subiecte din fizică, chimie, biologie, geografie, matematică, informatică, inginerie, comunicarea științei, arte plastice și vizează dezvoltarea abilităților în patru arii: creșterea cunoștințelor teoretice și a înțelegerii domeniilor științifice, dezvoltarea abilităților practice și de aplicare a noțiunilor din știință, folosirea tehnologiilor informatice în știință și transferul rezultatelor din știință către societate.

Temele de cercetare din acest an au ca subiect monitorizarea calității aerului, conversia energiei solare în energie electrică, metode de reprezentare a datelor științifice folosind realitatea virtuală, chimia computațională, automatizarea experimentelor științifice etc.

De altfel, tema centrală din acest an are ca obiectiv principal dezvoltarea unei capsule automatizate pentru monitorizarea calității aerului și a parametrilor meteorologici. Echipa de mentori, alături de liceenii pe care îi va coordona, va monitoriza în timp real cei mai importanți poluanți rezultați din activitatea umană, împreună cu factorii de mediu ce influențează dinamica acestora.

Nu în ultimul rând, ediția Școlii de Vară de Știință și Tehnologie din acest an integrează componenta umanistă, prin ateliere de comunicare a științei, de stimulare a gândirii antreprenoriale și arte vizuale.

Lista completă a celor 22 de teme de cercetare, precum și lista mentorilor, pot fi consultate pe site: http://events.theory.nipne.ro/msciteh/proiecte-de-cercetare/.

Deschiderea oficială a Școlii de Vară, secțiunea dedicată elevilor, va avea loc luni, 26 august 2019, în sala de festivități a IFIN-HH, începând cu ora 09:00. La eveniment sunt așteptați să participe acad. dr. Nicolae Victor Zamfir (director IFIN-HH), prof. univ. dr. Lucian Ion (decanul Facultății de Fizică, UB), Marian Petrache (președintele Consiliului Județean Ilfov), Narcis Constantin (primarul comunei Măgurele), elevi, reprezentanți ai comunităților științifice din Universitatea din București și institutele de cercetare de pe platforma Măgurele.

Pe 2 septembrie 2019 sunt așteptați la Școala de Vară profesorii și consilierii școlari.

Deschiderea oficială a secțiunii dedicată profesorilor de discipline STEM și consilierilor școlari va avea loc în sala de festivități a IFIN-HH, începând cu ora 15.00. La eveniment vor participa acad. dr. Nicolae Victor Zamfir (Director General IFIN-HH), prof. univ. dr. Mircea Dumitru (Rector, UB), prof. univ. dr. Marian Preda (Președintele Senatului, UB), Marian Petrache (președintele Consiliului Județean Ilfov), Constantin Ionescu (Director general INFP), Narcis Constantin (primarul comunei Măgurele), profesori și consilieri școlari, reprezentanți ai Universității din București și ai institutelor de cercetare de pe platforma Măgurele.

Timp de o săptămână, profesorii de discipline STEM și consilierii școlari se vor bucura de ateliere aplicative, dezbateri și laboratoare cu conținut științific și psiho-pedagogic reunite sub titlul de ,,Abilitățile și carierele viitorului”. 50 de profesori și consilieri școlari vor participa la dezbateri pe diverse teme, precum cea a automatizării și digitalizării, a evaluării rezultatelor în învățare în domeniile STEM, experiențe autentice de învățare, pedagogii inovative și alte subiecte de actualitate în domeniile STEM.

Școala de vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele este un proiect educațional organizat într-un parteneriat între  Universitatea din București, Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei (IFIN-HH) și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), sub egida Comunității Educație pentru Științe.

Ediția din acest an a Școlii de Vară se bucură de implicarea și suportul a numeroase instituții- parteneri, sponsori și parteneri media- care au acceptat invitația de a susține educația STEM și activitățile de cercetare ale elevilor, profesorilor și consilierilor școlari care vor fi prezenți în perioada 24 august- 6 septembrie 2019 pe platforma de cercetare de la Măgurele și în facultățile Universității din București.

Școala de Vară este realizată cu ajutorul următorilor parteneri: ELI-NP, INFLPR, INFM, INOE, ISS, ICUB, CINETic, Măgurele Science Park și Asociația pentru educație STEM și este sponsorizată de SCIENTIX, BRIO, pemeserie.ro, LEGO, Asociația SNK, Banca Comercială Română, Fundația Comunitară București și IKEA România.

Partenerii media ai acestei ediții sunt EduPedu.ro, Școala9, Educație Privată, Hotnews și Radio România Cultural.

Toate evenimentele din cadrul Școlii de Vară sunt deschise instituțiilor de presă interesate. Școala de Vară de Știință și Tehnologie oferă oportunități foto-video jurnaliștilor interesați iar reprezentanții mass-media sunt invitați să participe atât la evenimentele de deschidere ale Școlii de Vară, cât și la activitățile de cercetare care se vor desfășura pe durata celor două săptămâni.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

În primul rând la consultările cu Iohannis: Corina Dumitrescu, fondator al Universității private Dimitrie Cantemir, protagonista scandalului diplomei inexistente la „Standford” și soția celui care a inițiat proiectul de lege „Facultate fără Bacalaureat”

În primul rând al invitaților la Cotroceni s-a aflat miercuri seara Corina Dumitrescu, fondator și președintele Senatului Universității Creștine Dimitrie Cantemir, propunerea lui Ponta în 2012 pentru funcția de ministru…
Vezi articolul

Reprezentanții studenților: Ministerul să retragă propunerile de modificare a legislației de analiză a doctoratelor, „nu sunt oportune și ar crea dificultăți în sancționarea persoanelor vinovate”. Ministerul a cerut ca tezele să fie verificate integral la fiecare sesizare

Modificările propuse de ministrul Sorin Cîmpeanu la metodologia care reglementează soluționarea sesizărilor de plagiat în doctorate „nu sunt oportune și, finalmente, ar crea dificultăți în sancționarea persoanelor vinovate”, este punctul…
Vezi articolul