MIT întrerupe legăturile cu o universitate rusă de cercetare avansată aflată în legătură cu regimul Putin, în urma invaziei din Ucraina

358 de vizualizări
Campusul Skoltech – Skolkovo, Moscova / Foto: © Avrezn | Dreamstime.com
Reputata universitate americana Massachusetts Institute of Technology (MIT) a anunțat că întrerupe legăturile cu o universitate rusă de cercetare avansată, la înființarea căreia a contribuit și care în timp a stârnit temeri legate de posibile acțiuni de spionaj, relatează Associated Press. Potrivit sursei citate, MIT a invocat pentru decizia sa “acțiunile militare inacceptabile” ale Rusiei, din momentul invadării Ucrainei.

MIT a informat Institutul Skolkovo de Știință și Tehnologie din Moscova că își exercită dreptul de a pune capăt Programului MIT Skoltech, prin care se manifestă acest parteneriat. AP citează o altă publicație potrivit căreia oficialitățile federale din SUA și experți de politică externă și-au manifestat de multă vreme preocuparea față de riscurile de spionaj și furt de tehnologie ce rezultă din parteneriatul menționat, având în vedere faptul că școala moscovită are legături strânse cu guvernul rus.

MIT a declarat că a luat această decizie “cu profund regret, având în vedere respectul nostru față de poporul rus și aprecierea noastră profundă față de contribuția multor colegi ruși extraordinari alături de care am lucrat”.

Institutul rus a precizat la rândul său că are nouă proiecte în desfășurare cu MIT și că rămâne în strânsă legătură cu MIT. Institutul Skolkovo a fost realizat de Fundația Skolkovo, în parteneriat cu MIT, în 2011, ca parte a unui efort al guvernului rus de a realiza un centru tehnologic, un “Silicon Valley” propriu al Rusiei.

Foto © Avrezn | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE Premierul Ciucă anunță o întâlnire duminică, la guvern, cu sindicatele din Educație, în contextul grevei generale din școli, anunțată pentru luni, după ce șeful PSD, Marcel Ciolacu, ar fi suspendat negocierile pentru noul guvern până la „rezolvarea solicitărilor sindicatelor”

Întâlnire duminică, la Palatul Victoria, anunțată de Nicolae Ciucă pentru ora 14:00, cu sindicatele din Educație, după ce inițial era anunțată pentru ora 12:00 „Am convocat o întâlnire cu sindicatele,…
Vezi articolul

FOTO Fără mască și fără distanțare în sala de ședințe cu zeci de profesori-inspectori, un secretar de stat din Ministerul Educației sfidează pandemia și regulile oficiale într-o vizită de lucru la Iași

Secretarul de stat de la Ministerul Educației, Sorin Ion, apare fără mască alături de șefa Inspectoratului Școlar Iași, Luciana Antoci, în mai multe ședințe care au loc în săli închise,…
Vezi articolul