Florin Cîțu: Prin România Educată, vom digitaliza întreg sistemul de învățământ

4.803 vizualizări
Klaus Iohannis, Florin Cîțu, Ursula von der Leyen
Foto: Gov.ro
„Prin România Educată, vom digitaliza întreg sistemul de învățământ”, a declarat premierul Florin Cîțu despre proiectul prezidențial „România Educată”, în cadrul conferinței de presă, luni seara, pentru aprobarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). La conferința comună au fost prezenți președintele Klaus Iohannis și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Întâlnirea a avut loc după aprobarea formală a PNRR al României, un proiect cu fonduri europene pentru reforme în valoare de 29.2 miliarde de euro.

Florin Cîțu a mai spus că prin acest proiect „vom îmbunătăți educația timpurie, vom reduce abandonul școlar”. De asemenea, premierul a subliniat că „vom îmbunătăți învățământul dual”.

  • Potrivit Comisiei Europene, România va primi pentru digitalizarea educației 881 de milioane de euro. Acest lucru înseamnă îmbunătățirea abilităților pedagogice digitale, conținut educațional, echipamente și resurse, inclusiv în universități.
Declarația premierului Florin Cîțu în conferința de presă comună:

“‘România Educată’, un proiect la care atât președintele, cât și eu, ținem foarte mult – va beneficia de finanțare prin PNRR. Este un proiect prin care vom îmbunătăți educația timpurie, vom reduce abandonul școlar, vom îmbunătăți învățământul dual și, foarte important, vom digitaliza întreg sistemul de învățământ”.

Deja termenul asumat prin Memorandum de către Guvern, de adoptare până pe 10 septembrie a unei hotărâri de guvern cu privire la programul de implementare „Romania Educata”, a fost încălcat cu cel puțin 17 zile. Peste 150 de ONG-uri au solicitat dezbatere reală pentru programul prezidențial, așa că ministrul Educației a anunțat că termenul va fi prelungit.

  • Vezi mai jos, în articol, ce prevede PNRR pe digitalizarea educației

Florin Cîțu a mai declarat astăzi, în legătură cu lipsa avizului de la Consiliul Economic și Social pentru aprobarea proiectului România Educată următoarele: „Ministerul Educației se va asigura că va veni cat mai repede, știu că vă era nevoie de avizul CES. Sunt sigur că va rezolva Ministerul Educației ca să se respecte termenul. Mâine la Consiliul tripartit sper să avem și varianta finală”.

Despre școli, prim-ministrul a precizat că „avem deja toate măsurile care să iau de la șase la mie, deja se știu măsurile, nu avem ce să implementăm până la șase la mine”.

Ministrul Educației a mai anunțat că noua lege a Educației, bazată pe proiectul prezidențial „România Educată”, a fost amânată pentru anul viitor. Acesta a spus, la data de 10 septembrie, că termenul până la care Guvernul trebuie să prezinte un proiect de lege este 31 decembrie 2021, iar până pe 31 mai 2022 vor fi consultări.

Proiectul de strategie pentru digitalizarea educației, a fost redus de la aproape 100 de pagini la un subcapitol de 4 pagini și jumătate în proiectul “România Educată”. Principalele prevederi sunt dezvoltarea competențelor digitale ale elevilor și profesorilor, includerea educației digitale în formarea inițială și continuă a cadrelor didactice, consolidarea infrastructurii și elemente precum securitatea cibernetică.

Lipsa unei reforme a carierei didactice și a formării profesionale continue din PNRR, a fost remarcată de Camera de Comerț Americană în România, AmCham. În viziunea AmCham, prioritățile de reformă și investiții în sistemul de educație sunt: 

  1. Investițiile în infrastructura școlară
  2. Investițiile în formarea profesională a cadrelor didactice 
  3. Investițiile în digitalizarea sistemului de educație
  4. Adecvarea intervențiilor în educație la specificul și nevoile comunităților locale
  5. Profesionalizarea managementului școlar
  6. Investiții în sistemul de educație timpurie.

4 comments
  1. Câți ani de acum înainte va mai trebui să îmi cumpăr Laptop sau computer din salariul meu personal pentru a putea să îmi țin cursurile cu material digital? Câți ani de acum înainte va mai trebui să îmi public cursurile din salariul meu personal? Câți ani de acum înainte v-a mai trebui să mai fac expoziții de artă din banii mei personali, (care înseamnă cheltuieli consistente de exemplu un tub de culori ulei un tub costă 80 de lei, o singură pânză costă 100 de lei, taxe de participare la expoziții și cataloage care costa pentru o expoziție în medie 200 de lei, Costurile ramelor care depășesc 200 de lei per tablou, taxe de postale pentru transportul lucrărilor dus întors de la expozițiile din țară sau străinătate, costuri care depășesc 100 de RON în România și 50 de euro în străinătate plus cheltuieli atelier, întreținere atelier lunar care este spațiu unde să fac toată această cercetare, etc). Câți ani de acum înainte aceste activități de cercetare în domeniul artelor ce sunt finanțate de către mine și de colegi mei sunt raportate de către Universitatea la care sunt titular ca cercetare? Câți ani de acum înainte v-a mai trebui să fac doua meserii în paralel ca să pot trăi decent? Am 23 de ani vechime în învățământul universitar și după toți acești ani am cheltuit minim 30 la sută din salariul lunar și acesta mic pentru a face această cercetare din domeniul Artelor Vizuale. Acum după tot acest efort financiar mai trebuie să îmi plătesc și abilitarea, bineînțeles de aceasta profită iar Universitatea că eu personal nimeni nu îmi cere abilitarea. Vi se pare drept ce se întâmplă?

    .

  2. Daca nu faceti o platforma pe care profesorii insisi sa isi puna lectiile ( dupa modelul didactic.ro) aruncati iarasi banii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Horia Iovu, consilier al premierului Ciolacu și profesor la Politehnica București, printre câștigătorii Galei Cercetării Românești, în care au fost acordate premii în bani mai multor cercetători cu rezultate notabile / Premii speciale pentru rectorii Mihnea Costoiu și Daniel David

Horia Iovu, consilier al premierului Marcel Ciolacu și profesor la Politehnica București este printre câștigătorii Galei Cercetării Românești, ce a avut loc marți, 27 februarie. El a primit premiul pentru…
Vezi articolul

Niciun elev din România nu mai primește mâncare la școală în programul „Masa caldă“, deși am intrat în a treia săptămână de școală. Guvernul a alocat bani doar până în iunie, iar secretarul de stat Florian Lixandru anunță că Ministerul Educației abia acum pregătește normele de aplicare, cu bani rămași din perioada grevei profesorilor, pentru septembrie-decembrie

Niciun elev din România nu a primit Masa caldă în școală de pe 11 septembrie de când au început cursurile acestui an școlar. Abia în aceste zile se lucrează la…
Vezi articolul
Noul program Erasmus+ pentru 2021-2027

Comisia Europeană a lansat Consiliul European pentru Inovare, cu 10 miliarde de euro disponibili pentru dezvoltarea și extinderea “inovațiilor revoluționare” / Oportunități de finanțare în 2021

Comisia Europeană a lansat, joi, Consiliul European pentru Inovare (CEI), instituție ce beneficiază de un buget de peste 10 miliarde de euro în perioada 2021-2027 și destinat “dezvoltării și extinderii inovațiilor…
Vezi articolul