VIDEO Noua Lege a Educației, bazată pe “România Educată”, amânată pentru anul viitor. Cîmpeanu: Proiectul va fi adoptat de Guvern până pe 31 decembrie 2021, iar până pe 31 mai 2022 vor fi consultări

3.926 de vizualizări
Sorin Cîmpeanu, Florin Cîțu și Ioana Mihăilă / Sursă foto: Captură Youtube – Guvernul României
Noua lege a Educației, bazată pe proiectul prezidențial „România Educată”, a fost amânată pentru anul viitor, a anunțat vineri seară ministrul Sorin Cîmpeanu. Inițial, proiectul legislativ era anunțat pentru această toamnă. Declarațiile au fost făcute la finalul unei ședințe de Guvern dedicată Educației, care a avut loc vineri seară de la ora 18:30, în format online. Pe agenda ședinței de guvern au figurat patru proiecte normative pe educație, dintre care trei sunt abia în primă lectură.

Ministrul Educației a spus că termenul până la care Guvernul trebuie să prezinte un proiect de lege este 31 decembrie 2021, potrivit proiectului de hotărâre de Guvern prezentat azi în primă lectură în ședința Executivului. În Memorandumul aprobat de Guvern pe 14 iulie, în prezența președintelui Klaus Iohannis, prin care Cabinetul Cîțu și-a asumat implementarea conform planului a proiectului România educată, termenul pentru pachetul legislativ era 1 octombrie. (Detalii în articol)

De asemenea, ministrul a mai anunțat că în loc de termenul actual de consultări, care s-ar încheia în luna noiembrie, noul termen pentru această nouă rundă de consultări pe viitoarea lege a Educației ar fi 31 mai.

  • Până la data de 10 decembrie 2021, Ministerul Educației va realiza consultări cu toți factorii implicați în vederea elaborării proiectului pachetului legislativ care să asigure implementarea Proiectului „România Educată”. În acest scop, prin decizia Premierului, se va constitui un grup de experți care vor avea calitatea de invitați permanenți la lucrările Comitetului interministerial. Ministerul Educației va prezenta rapoarte săptămânale de progres Comitetului Interministerial pentru monitorizarea implementării Proiectului „România Educată”.
  • Până la data de 31 decembrie 2021, după validarea conținutului proiectului pachetului legislativ, acesta va fi propus spre adoptare Guvernului.
  • Până la data de 31 mai 2022, Ministerul Educației va derula consultări cu toți factorii implicați în vederea elaborării cadrului normativ secundar care să asigure punerea în aplicare a pachetului legislativ, a precizat ministerul într-un comunicat.

Cele mai importante declarații făcute de Sorin Cîmpeanu:

“Astăzi, 10 septembrie, chiar înainte de începerea anului școlar în data de 13 septembrie, ședința de Guvern a fost dedicată Educației. Au fost incluse pe ordinea de zi cinci acte normative esențiale pentru educație, trei proiecte de ordonanță de urgență și două de hotărâre de guvern. Au fost adoptate două proiecte de ordonanță de urgență, restul fiind prezentate în primă lectură, urmând a fi adoptate în ședința de Guvern de săptămâna viitoare.

Ordonanța de urgență adoptată, prin care se instituie măsuri în anul școlar 2021- 2022. Vor putea fi organizate concursuri pentru ocuparea posturilor didactice, didactice auxiliare și nedidactice precum și posturile de conducere din cadrul unităților de învățământ preuniversitar. În acest fel, concursurile vor putea fi demarate pentru ocuparea posturilor de directori în toate școlile din România începând cu data de 14 septembrie, marți 14 septembrie. Luni, 13 septembrie începe școala, vor fi festivități în toate școlile, marți 14 septembrie va începe concursul.

O altă modificare a fost aceea prin care, dacă universitățile vor fi obligate să apeleze la predarea online din cauza situației epidemiologice, aceste cursuri se vor recunoaște. Nu mai există o reglementare pentru acest an universitar pentru a putea desfășura cursurile online. Situația a fost rezolvată.

Se prelungesc mandatele membrilor conducerii Agenției Române de Asigurarea Calității În Învățământul Superior până cel mai târziu la 31 decembrie 2021 pentru finalizarea procesului de evaluare a tuturor domeniilor de doctorat din toate școlile doctorale. Acesta a fost primul proiect de ordonanță de urgență adoptată astăzi.

Cel de-al doilea proiect de ordonanță de urgență adoptată astăzi are în vedere reluarea tuturor creșelor în sistemul de educație. Există o serie de prevederi prin care acest lucru este posibil, la solicitarea autorităților locale, prin decizia instituțiilor școlare. Autoritățile inspectoratelor școlare vor finaliza preluarea până la sfârșitul acestui an. A fost calculat și stabilit costul standard per elev în creșă la 15.000 RON, este mai mult decât dublu față de costul standard per copil în grădiniță.

În cazul în care autoritățile administrației publice locale nu solicită arondarea în sistemul de învățământ, creșele rămân instituții publice cu subordonare locală, cu personalitate juridică, dar finanțarea va fi asigurată tot de la bugetul de stat de Ministerul Educației conform standardului per an școlar.

Este o schimbare importantă care pregătește integrarea învățământului la nivelul educației timpurii.

A fost prezentată în primă lectură și va fi adoptată în ședința de Guvern de săptămâna viitoare ordonanța de urgență privind adoptarea și aprobarea programului de suport pentru copii în contextul pandemiei de Covid-19, numele acestui program național este Din grijă pentru copii și, prin intermediul acestui act normativ, este asigurat cadrul legal în vederea protejării integrității psiho-emoționale a acestora.

Am prezentat în primă lectură proiectul de hotărâre de guvern pentru aprobarea programului de implementare a proiectului România Educată. Așa cum ne-am asumat la nivel de guvern, premierul și ministrul Educației, până în data de 10 septembrie. Acest proiect de hotărâre de guvern a primit toate cele 12 avize de la ministerele avizatoare. A primit aviz de la Consiliul legislativ, pentru a avea un proces complex de avizare este nevoie de avizare la nivelul Comitetului Consiliului Economic și Social, acest lucru se va întâmpla în prima parte a săptămânii viitoare, astfel încât acest proiect de hotărâre de guvern prezentat astăzi în primă lectură să poată fi adoptat în prima ședință de Guvern de săptămâna viitoare.

Acest proiect este extrem de important pentru că stabilește toate cele 86 de obiective strategice în concordanță cu rezultatele proiectului România Educată. Stabilește de asemenea și măsurile aferente fiecărui obiectiv strategic.

Tot în acest proiect, de hotărâre de guvern, există un articol care prevede că pe parcursul consultărilor se pot elabora și introduce măsuri noi care se sprijină realizarea obiectivelor strategice. Măsuri care vor rezulta din dezbateri la nivelul Comitetului interministerial din dezbaterea cu experții care vor fi cooptați la nivelul acestui comitet interministerial, prin decizia prim-ministrului, și din dezbaterea cu întreaga societate.

Având obiectivele strategice și măsurile definite, următorul pas va fi acela de definire a acțiunilor concrete pentru adoptarea acestor măsuri, de definire a indicatorilor, definirea bugetelor estimate, definirea responsabilităților în conformitate cu specificul fiecărui minister.

Toate aceste lucruri vor trebui să se întâmple până la data de 10 decembrie, dată până la care Ministerul Educației va trebui să prezinte un proiect legislativ care să fie adoptat la nivel de guvern până în data de 31 decembrie 2021. Până la data de 31 mai vor fi consultări.

Proiectul care va fi adoptat în guvern până la 31 decembrie 2021 va putea să intre în consultarea Parlamentului României.

Al cincilea proiect de hotărâre de guvern se referă la aprobarea cuantumului minim pentru bursele elevilor.

Cuantumul minim era aprobat de către Guvern la 100 RON, acest cuantum nu a fost diferențiat între burse, acest pas a fost unul foarte important pentru că bursele au fost plătite pentru prima dată de la bugetul de stat

Vom avea de acum diferența pentru cuantumul minim între bursele de performanță destinate olimpicilor, de la 100 RON la 500 lei.

Creșteri vor fi și pentru bursele de merit, pentru că bursa de merit trebuie să fie de merit, precum și bursele de studiu și sociale.

Am depășit astăzi pragul de 15 la sută elevi vaccinați. Este un progres important de 4.500 de elevi vaccinați în ultimele zile.”

Sesiunea de întrebări:

“În această dimineață am transmis proiectul de hotărâre de guvern, avizele au fost obținute ieri, nu puteam transmite proiectul fără avize. Tot astăzi am obținut și avizul Consiliului legislativ.”

Cine a blocat această hotărâre de guvern mai ales că ați asumat adoptarea ei prin Memorandum în prezența președintelui Iohannis?

“Nu a blocat-o nimeni, asta a fost capacitatea de elaborare a proiectului de hotărâre de guvern. Un proiect care presupune foarte multă responsabilitate pentru că este vorba de obiectivele strategice din domeniul educației pe toate aceste 10 domeniul din proiectul România Educată.

Tot acest proces a necesitat o munca desfășurată inclusiv pe parcursul nopților. Atât s-a putut. Era de preferat, era de dorit să fie transmisă din timp Consiliului Economic și Social. În numele echipei pe care o conduc, îmi asum eu această întârziere. E generată, doi, de volumul foarte mare. Oricum, am spus-o de la bun început obiectivele asumate au fost extrem de ambițioase. Nici timpul, nici societatea nu mai are răbdare cu noi. Facem tot posibilul să fie cat mai bine realizate și cat mai repede realizate. Oricum, așa cum ne-am asumat, am prezentat acest proiect de hotărâre astăzi 10 septembrie în ședința de Guvern.”

  • „Mâine [10 septembrie 2021 – N. Red.] vom adopta în şedinţă de guvern – care va fi o şedinţă de guvern dedicată educaţiei, înainte de luni, începerea şcolii – cinci acte normative. Vom avea programul de implementat “România Educată”, adoptat prin hotărâre de guvern”, declara joi seară ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, la Digi24.
Informații de context:

Amânarea aprobării astăzi, 10 septembrie, a HG-ului “România Educată” încalcă Memorandumul prin care același guvern și-a asumat aprobarea proiectului prezidențial România educată. Memorandumul adoptat pe 14 iulie 2021 prevedea termen 10 septembrie pentru adoptarea unei Hotărâri de Guvern pentru aprobarea planului de implementare a România Educată.

FOTO Memorandumul adoptat de Guvernul Cîțu prin care s-a angajat la următoarele termene de implementare a raportului prezidențial România educată / Sursa foto: edu.ro

Descarcă de aici textul Memorandumului privind implementarea Proiectului “România Educată”, adoptat pe 14 iulie de Guvernul Cîțu

Acest termen de 10 septembrie pentru aprobarea HG-ului România Educată a fost promis, pe rând, de premierul Florin Cîțu, de consilierul prezidențial Ligia Deca și de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la fiecare dintre cele 3 întâlniri ale Comitetului Interministerial pentru Monitorizarea Implementării Proiectului ”România Educată” (sursa).

Cîmpeanu, în ședința din 26 august a Comitetului interministerial: „S-ar putea să avem șansa să ne ținem de cuvânt și să adoptăm până pe 10 septembrie hotărârea de guvern” / Premierul Florin Cîțu: „Avem niște termene pe care le-am asumat, eu zic că este un proiect prea important ca să nu ne ținem noi de termene, deci clar pe 10 septembrie vom avea acel HG”

Amintim că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, declara în urmă cu 3 săptămâni, în cadrul ședinței din 26 august a Comitetului interministerial pentru monitorizarea implementării Proiectului ”România Educată”, că „s-ar putea să avem șansa să ne ținem de cuvânt și să adoptăm până pe 10 septembrie hotărârea de guvern”. Premierul Florin Cîțu i-a transmis atunci: „avem niște termene pe care le-am asumat, eu zic că este un proiect prea important ca să nu ne ținem noi de termene, deci clar pe 10 septembrie vom avea acel HG și după aceea la 1 octombrie” (sursa și detalii).

Mai jos, dialogul complet de pe 26 august dintre Sorin Cîmpeanu și Florin Cîțu legat de termenele pentru implementarea legislativă a proiectului prezidențial România Educată:

Sorin Cîmpeanu: Provocările sunt imense, dacă reușim să punem cap la cap ceea ce am prezentat doar în rezumat acum, cu fiecare dintre ministerele pe care le conduceți, lucrând zi de zi cu Administrația prezidențială pentru a face o propunere coerentă, s-ar putea să avem șansa să ne ținem de cuvânt și să adoptăm până pe 10 septembrie hotărârea de guvern, cu programul de implementare, care trebuie să fie o politică publică ce, în mod obligatoriu, conform unor legi pe care nu le menționez, dar desigur le cunoașteți, trebuie să stea la baza pachetului legislativ din Educație.

Vestea proastă este că, deși am propus, în speranța că domnul prim-ministru va accepta, frecvență săptămânală, îmi manifest cu onestitate poate excesivă îngrijorarea cu privire la încadrarea în termenul de 1 octombrie pentru a avea un pachet legislativ coerent într-un prim draft.

Florin Cîțu: Mulțumesc, domnule ministru, sunt sigur că veți reuși să faceți până pe 10 septembrie să avem totul pregătit, am mare încredere că se poate face, frecvența săptămânală… v-am spus… o să ne vedem ori de câte ori este nevoie, avem niște termene pe care le-am asumat, eu zic că este un  proiect prea important ca să nu ne ținem noi de termene, deci clar pe 10 septembrie vom avea acel HG și după aceea la 1 octombrie.”

Declarațiile, la minutul 26:45, în video-ul de mai jos:

Ministrul Sorin Cîmpeanu a anunţat că vineri va avea loc o şedinţă de guvern care va fi dedicată Educaţiei, chiar înainte de începerea noului an şcolar, ocazie cu care vor fi adoptate cinci acte normative din programul ”România Educată” promovat de președintele Klaus Iohannis, transmite Agerpres.

Mâine [10 septembrie 2021 – N.Red.] vom adopta în şedinţă de guvern – care va fi o şedinţă de guvern dedicată educaţiei, înainte de luni, începerea şcolii – cinci acte normative. Vom avea programul de implementat “România educată”, adoptat prin hotărâre de guvern. Avem acolo definite toate obiectivele strategice şi măsurile corespondente, urmând ca, prin consultare organizată de comitetul interministerial cu întreaga societate, să avem şi acţiuni pentru atingerea acestor obiective, acţiuni concrete, să avem şi termene de implementare să avem şi bugete alocate şi responsabilităţi”, a declarat ministrul Educaţiei joi seară la Digi24.

Știrea inițială:

Astăzi, 10 septembrie 2021, Guvernul a anunțat că ședința executivului se va desfășura la ora 18:30, în format online. Pe ordinea de zi sunt doar patru proiecte de acte normative, trei în primă lectură. Printre actele care nu vor fi adoptate azi e și proiectul de HG care trebuia să aprobe planul de implementare a programului România Educată, așa cum Edupedu.ro a scris pe larg. România Educată este așadar amânată, la ultima întrunire a guvernului dinaintea deschiderii anului școlar 2021-2022, încălcând chiar Memorandumul încheiat de Guvern în ședință prezidată de Klaus Iohannis.

Briefingul de la finalul ședinței de Guvern din această seară va fi susținut de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, potrivit Executivului.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat aseară la Digi24 că astăzi va avea loc o şedinţă de guvern care va fi dedicată Educaţiei, ocazie cu care vor fi adoptate cinci acte normative.

“Mâine vom adopta în şedinţă de guvern – care va fi o şedinţă de guvern dedicată educaţiei, înainte de luni, începerea şcolii – cinci acte normative. Vom avea programul de implementat România educată, adoptat prin hotărâre de guvern. Avem acolo definite toate obiectivele strategice şi măsurile corespondente, urmând ca, prin consultare organizată de comitetul interministerial cu întreaga societate, să avem şi acţiuni pentru atingerea acestor obiective, acţiuni concrete, să avem şi termene de implementare să avem şi bugete alocate şi responsabilităţi”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Potrivit surselor Edupedu.ro, motivul amânării adoptării astăzi a proiectului de Hotărâre de Guvern (HG) privind aprobarea Programului de Implementare a Proiectului „România Educată” îl reprezintă lipsa avizului de la Consiliul Economic și Social. Conform surselor Edupedu.ro, Ministerul Educației condus de Sorin Cîmpeanu nu ar fi cerut Consiliului Economic și Social (CES), până vineri dimineață, să-și dea avizul pe acest proiect de HG, solicitare obligatorie.

Amânarea adoptării HG-ului astăzi, 10 septembrie, încalcă Memorandumul adoptat de același Guvern pe 14 iulie 2021, în prezența președintelui Klaus Iohannis. 

De precizat că nici în Nota de fundamentare de proiectului de HG care urma să fie aprobat astăzi și publicat aseară de Ministerul Educației în transparență decizională nu este specificat că Ministerul va cere pentru acest proiect avizul CES, fiind menționat doar avizul Consiliului Legislativ.

Nota de fundamentare a HG de implementare a Romania educata / Foto: edu.ro

Amânarea aprobării astăzi, 10 septembrie, a HG-ului “România Educată” încalcă Memorandumul prin care același guvern și-a asumat aprobarea proiectului prezidențial România educată. Memorandumul adoptat pe 14 iulie 2021 prevedea termen 10 septembrie pentru adoptarea unei Hotărâri de Guvern pentru aprobarea planului de implementare a România Educată.

FOTO Memorandumul adoptat de Guvernul Cîțu prin care s-a angajat la următoarele termene de implementare a raportului prezidențial România Educată:
Foto: edu.ro

Descarcă de aici textul Memorandumului privind implementarea Proiectului “România Educată”, adoptat pe 14 iulie de Guvernul Cîțu

Acest termen de 10 septembrie pentru aprobarea HG-ului România educată a fost promis, pe rând, de premierul Florin Cîțu, de consilierul prezidențial Ligia Deca și de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la fiecare dintre cele 3 întâlniri ale Comitetului Interministerial pentru Monitorizarea Implementării Proiectului ”România Educată” (sursa).

Cîmpeanu, în ședința din 26 august a Comitetului interministerial: „S-ar putea să avem șansa să ne ținem de cuvânt și să adoptăm până pe 10 septembrie hotărârea de guvern” / Premierul Florin Cîțu: „Avem niște termene pe care le-am asumat, eu zic că este un proiect prea important ca să nu ne ținem noi de termene, deci clar pe 10 septembrie vom avea acel HG”

Amintim că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, declara în urmă cu 3 săptămâni, în cadrul ședinței din 26 august a Comitetului interministerial pentru monitorizarea implementării Proiectului ”România Educată”, că „s-ar putea să avem șansa să ne ținem de cuvânt și să adoptăm până pe 10 septembrie hotărârea de guvern”. Premierul Florin Cîțu i-a transmis atunci: „avem niște termene pe care le-am asumat, eu zic că este un proiect prea important ca să nu ne ținem noi de termene, deci clar pe 10 septembrie vom avea acel HG și după aceea la 1 octombrie” (sursa și detalii).

Mai jos, dialogul complet de pe 26 august dintre Sorin Cîmpeanu și Florin Cîțu legat de termenele pentru implementarea legislativă a proiectului prezidențial România Educată:

Sorin Cîmpeanu: Provocările sunt imense, dacă reușim să punem cap la cap ceea ce am prezentat doar în rezumat acum, cu fiecare dintre ministerele pe care le conduceți, lucrând zi de zi cu Administrația prezidențială pentru a face o propunere coerentă, s-ar putea să avem șansa să ne ținem de cuvânt și să adoptăm până pe 10 septembrie hotărârea de guvern, cu programul de implementare, care trebuie să fie o politică publică ce, în mod obligatoriu, conform unor legi pe care nu le menționez, dar desigur le cunoașteți, trebuie să stea la baza pachetului legislativ din Educație.

Vestea proastă este că, deși am propus, în speranța că domnul prim-ministru va accepta, frecvență săptămânală, îmi manifest cu onestitate poate excesivă îngrijorarea cu privire la încadrarea în termenul de 1 octombrie pentru a avea un pachet legislativ coerent într-un prim draft.

Florin Cîțu: Mulțumesc, domnule ministru, sunt sigur că veți reuși să faceți până pe 10 septembrie să avem totul pregătit, am mare încredere că se poate face, frecvența săptămânală… v-am spus… o să ne vedem ori de câte ori este nevoie, avem niște termene pe care le-am asumat, eu zic că este un  proiect prea important ca să nu ne ținem noi de termene, deci clar pe 10 septembrie vom avea acel HG și după aceea la 1 octombrie.”

Declarațiile, la minutul 26:45, în video-ul de mai jos:

Citește și:
OFICIAL Guvernul nu adoptă astăzi Hotărârea pentru implementarea România Educată. Cîmpeanu: Va putea fi adoptată după avizul CES, săptămâna viitoare / Amânarea încalcă Memorandumul adoptat de Guvern în prezența președintelui Iohannis
SURSE Guvernul nu aprobă astăzi programul de aplicare „România Educată”, pentru că nu are avizul de la Consiliul Economic și Social pe proiectul de Hotărâre de Guvern
26 august 2021: Cîmpeanu, „îngrijorat” că până 1 octombrie e prea puțin timp pentru o nouă lege a Educației, bazată pe „România Educată”. Cîțu: „Este un proiect prea important ca să nu ne ținem noi de termene”
VIDEO Premierul Florin Cîțu: “România Educată” trebuie să fie lege. Domnule președinte, vă garantez că aveți în mine un partener în a transforma acest proiect în realitate
VIDEO Klaus Iohannis, la ședința de Guvern: Reforma sistemului de învățământ e obligatorie. Românii așteaptă un plan coerent de implementare. Vă rămân alături în faza de implementare a proiectului “România Educată” și vă doresc mult succes
Klaus Iohannis prezidează ședința de Guvern de miercuri, în care are loc „asumarea proiectului România Educată” prin Memorandum
DOCUMENT Guvernul a publicat doar Memorandumul prin care va adopta proiectul “România Educată” / Raportul prezidențial, în sine, nu a fost făcut public, dar abia ieri a fost trimis la Ministerul Educației / Până pe 1 octombrie ar trebui să avem o nouă lege a Educației, iar în noiembrie din nou consultări pentru „definitivarea pachetului legislativ”

6 comments
  1. Adică să înțelegem că în opinia autorităților se poate desfășura eficient o ședință de guvern on line ( prin care se conduce o tara ) , iar învățământul nu poate desfășura eficient on line ! Oare cum de a participat domnul Câmpeanu când dansul nu suporta ” on line ” ?

  2. Păi de ce ați ținut ședința în format online? Țineți și voi față în față, cum ne cereți celorlalți! Doar nu s-a ajuns la 6 la mie! Aaaaa, pentru voi e periculos?

  3. Clasele 7 -12 sa invete dupa amiaza,alta idiotenie.Presedintele munceste dupa amiaza,el are randament cred ca la 5 ani de stat se pot puna 6-10 luni activitate.

  4. 4 mld. eu pt. scoli noi
    vin din UE, restul noi…
    ___________________
    proiect în dezbatere
    10%DIN P. I. B.
    (4%investitii)
    pt trecerea de la ed funcțională la ed morala.
    scop:dezvoltarea armonioasa a individului (împlinit ca ființă, înțelegere funcționala, acces la creația științifica și artistica)
    3 ANI PREGATITORI. studiu limbaje prin joc
    12 ANI OBLIGATORII
    1 EDUCATOR-10 ELEVI
    PRINCIPIU:înțelegerea fenomenelor nu memorare mecanica
    MATERII:
    LIMBAJE:matern, străin, vizual, muzical, corporal
    STIINTE:mate, fizica, geografie, chimie, biologie
    ISTORII:naționala, universala, arte vizuale, arte spectacol, religiilor
    SPORTURI:atletism, echipa, lupte, înot, optionale
    DIN ANUL5:se introduc materii opționale funcție de profil
    TESTARE:(fara note) națională trimestriala
    LICEE URBANE SPECIALIZATE(asigurare transport) asigura pregătire medie
    RECUPERARI:în vacante
    PROFESORI SPECIALIZATI+ARTIȘTI CU JUMĂTATE DE NORMA
    BAC:7 materii
    SCOLI NOI DOTATE
    CL. 1-6 dimineața
    CL. 7-12 după masa
    FINANTARE:
    6% lege
    4% eradicarea coruptiei(min. 13%din PIB)
    MANUALE adaptate
    Scopului
    PROFESORII VOR DEZVOLTA SISTEMUL
    “o societate postmoderna își pune aceasta problema”
    prof dr arh M. C DONICI
    20 ani elev
    30 ani PROF

  5. Cati ani i-au fost necesari minunatului presedinte Iohannis sa-l produca (7 ani ???) Si acum vor sa-l transforme, proiectul , peste noapte, in lege ?
    Ha ha ha, daca nu prindea a doua presedintie ce se alegea de proiect?
    Minunat !

  6. Dupa cum merg lucrurile in Romania, Romania nu va fi niciodata educata.N-a fost nici inainte de 1945, nici in perioada comunista si nici dupa decembrie 1989. Sunt vorbe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorii care vor scrie noile planuri-cadru pentru liceu, aleși prin selecție publică și plătiți pentru participarea în comisii. Cine poate aplica și când se lansează înscrierile – DOCUMENT

Ministerul Educației a lansat în dezbatere publică procedura care reglementează cine poate face parte din comisiile de elaborare și de validare a planurilor-cadru de învățământ. Acestea vor sta la baza…
Vezi articolul

Clasament deturnat la Olimpiada de Istorie din județul Sălaj: mai multe lucrări au fost recorectate, după aflarea numelor elevilor, la decizia Inspectoratului școlar. Doi profesori ar fi evaluat greșit un exercițiu, iar alții ar fi divulgat rezultate înainte de afișare

Lucrările de la etapa județeană a Olimpiadei Naționale de Istorie (ONIst) din județul Sălaj au fost recorectate după ce s-a descoperit că doi profesori ar fi greșit evaluarea și notarea…
Vezi articolul

Ligia Deca, despre ieșirea universităților românești din topul Shanghai: O oglindă a politicilor publice din ultimul deceniu / Universitățile s-au concentrat pe asigurarea unui act educațional de calitate pentru studenți, nu pe rezultatele cercetării sau premianți Nobel ori Fields / Vom adopta noi standarde minimale pentru conferențiar și profesor

Aproape o treime din punctajul pentru prezența în topul Shanghai „este acordată pentru existența absolvenților sau a cadrelor didactice sau a cercetătorilor, în universitățile evaluate, care să fi câștigat Premiul…
Vezi articolul

Ar trebui o atenție sporită în spațiile unde elevii vor fi relocați. Direcțiile de sănătate publică vor verifica respectarea tuturor normelor minime de igienă pentru copii, spune Amalia Șerban, de la direcția de sănătate publică din Ministerul Sănătății

“Direcțiile de sănătate publice vor verifica spațiile în care elevii care vor învăța anul acesta în alte clădiri decât cele în care se află școlile, ca să fie respectare toate…
Vezi articolul