UPDATE Masa caldă pentru elevii din 450 de școli, aprobată de Guvern la trei săptămâni după debutul cursurilor / Suma de 15 lei pentru un copil este aceeași ca cea de anul trecut / Bugetul pentru 2023 – 195 milioane de lei

2.580 de vizualizări
Foto: © Lovelyday12 | Dreamstime.com
Elevii din 450 de școli vor beneficia de masa caldă în anul școlar 2023-2024, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, document aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Menționăm că numărul unităților de învățământ este același cu cel de anul trecut, deși noua lege a Educației prevede că un milion de elevi care vor beneficia de programul Masă Sănătoasă în școli.

UPDATE: Guvernul a adoptat proiectul de OUG.

  • Edupedu.ro a scris recent că niciun elev din România nu mai primește mâncare la școală în programul „Masa caldă“. Guvernul a alocat bani doar până în iunie, iar secretarul de stat Florian Lixandru anunță că Ministerul Educației abia acum pregătește normele de aplicare. Banii pentru masa caldă până în decembrie ar proveni din economii din perioada grevei profesorilor dinainte de vacanța de vară, spunea secretarul de stat Florian Lixandru.

Cursurile anului școlar 2023-2024 au început pe 11 septembrie, potrivit calendarului oficial. În preambulul proiectului OUG apare că „un număr însemnat de preșcolari și elevi vulnerabili se află în situație de abandon școlar, descurajați de un cadru legal neadaptat nevoilor reale ale acestora, iar în lipsa adoptării prezentei ordonanțe de urgență, există un risc crescut de a nu se realiza incluziunea educațională a tuturor preșcolarilor și elevilor”. Cu toate acestea, este aproape o lună de zile de când au început cursurile și elevii încă nu primesc masa caldă.

Un alt aspect se referă la suma alocată de 15 lei pe zi pentru un copil. Această sumă este identică cu cea de anul trecut.

Art. 1 – „(1) În anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, pe perioada desfășurării cursurilor corespunzătoare anului școlar 2023-2024, preșcolarilor și elevilor din 450 de unități de învățământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unități-pilot, li se acordă, zilnic, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată”, se arată în proiectul de ordonanță de urgență.

Părinții vor face o cerere la secretariatul școlii în cazul copiilor care nu pot beneficia de masa caldă din motive medicale, culturale sau religioase și vor avea produse alimentare adecvate situației lor, conform documentului

Art. 1 – „(4) La cererea motivată a părinților/reprezentantului legal, formulată în scris și susținută de un documentsuport, înregistrată la secretariatul unității de învățământ în care este înmatriculat preșcolarul/elevul, preșcolarii și elevii care, din considerente de natură medicală, culturală sau religioasă nu pot beneficia de masa caldă sau, după caz, de pachetul alimentar, vor beneficia de produse alimentare adecvate situației acestora, în limita valorii zilnice prevăzute la alin. (1). În cazul preșcolarilor și elevilor care din considerente de natură culturală sau religioasă nu pot beneficia de masa caldă sau, după caz, de pachetul alimentar, documentul-suport este reprezentat de declarația pe propria răspundere a părinților/reprezentantului legal.”

Finanțarea programului Masa caldă în școli

În anul 2023, finanțarea programului „Masa caldă în școli” se asigură de la bugetul de stat și este de 195.000.000 de lei.

Art. 2 – „(1) Finanțarea, în anul 2023, a Programului-pilot, se asigură de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor și municipiului București, aprobate într-o poziție distinctă în anexa la Legea bugetului de stat pe anul 2023 nr. 368/2022, în cuantum de 195.000 mii lei.”

Lista școlilor care o să oferă masă caldă elevilor va fi stabilită prin hotărâre de Guvernului în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență. Acest lucru înseamnă că, deși se încheie a treia săptămână de când elevii au început cursurile anului școlar 2023-2024, aceștia încă nu primesc masa caldă:

Art. 2 – „(2) Lista unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor și a unităților-pilot în care se implementează Programul-pilot, numărul de beneficiari și sumele alocate pentru finanțarea programului în anul 2023 se aprobă prin hotărâre a Guvernului, inițiată de Ministerul Educației, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.”

Beneficiază de masa caldă doar elevii prezenți la ore

Art. 4. – „(1) Dreptul de a beneficia de prevederile art. 1 alin. (1) îl au elevii și preșcolarii prezenți la activitățile didactice pe perioada cursurilor, conform structurii anului școlar.

(2) Autoritățile administrației publice locale, instituțiile și autoritățile cu atribuții în domeniul educației au obligația să urmărească și să verifice buna desfășurare a procesului de aprovizionare privind distribuția către elevi și preșcolari a pachetului alimentar sau, după caz, a mesei calde.

(3) Controlul respectării prevederilor legislației în vigoare privind condițiile igienico-sanitare prin care masa caldă sau, după caz, pachetul alimentar este oferită/oferit elevilor și preșcolarilor, precum și al respectării unei alimentații sănătoase în unitățile de învățământ preuniversitar se exercită de către personalul împuternicit de Ministerul Sănătății, din cadrul Inspecției Sanitare de Stat și al direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București, pentru masa caldă distribuită sau, după caz, pachetul distribuit în spațiul unității de învățământ preuniversitar de stat.”

În proiectul de ordonanță de urgență se arată că Ministerul Educației are atribuții de monitorizare și evaluare a programului-pilot.

Normele metodologice de aplicare a ordonanței de urgență vor fi adoptate în termen de 30 de zile după ce intră în vigoare ordonanța de urgență, după cum se arată în document:

Art. 5 – „(4) În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, Guvernul, la propunerea Ministerului Sănătății și Ministerului Educației, împreună cu Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, va adopta prin hotărâre normele metodologice de aplicare a acesteia, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.”

Proiectul de ordonanță de urgență:

Nota de fundamentare:

Informații de context

Programul pilot de masă caldă a conținut anul trecut în septembrie circa 450 de școli. Inițial au fost pe listă 300 de școli, alese pe criterii politice potrivit unei analize Edupedu.ro de la începutul cursurilor de atunci, un număr dublu față de septembrie 2021, apoi lista a fost extinsă până la 350, ajungând în noiembrie 2022 la 450 de școli.

În Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, Ministerul își asumă un număr de un milion de elevi care vor beneficia de un program denumit Masă Sănătoasă în școli.

Articolul 77, alineat 4: “Începând cu anul școlar 2023-2024, la nivelul sistemului național de învățământ se derulează Programul național „Masă sănătoasă“, denumit PNMS, pentru cel puțin 1.000.000 de beneficiari direcți, în scopul sprijinirii participării la educație a tuturor copiilor”.

Iar potrivit alineatului 8, “PNMS va fi generalizat la nivelul întregii țări pentru toți beneficiarii primari până la debutul anului școlar 2029-2030″.

Programul național „Masă sănătoasă“ nu face referire la programul Masă caldă, dar există mai multe programe de reducere a abandonului școlar.

De exemplu, Programul pentru școli prin care elevii ar trebui să primească lapte, produse lactate, fructe și legume și produse de panificație, cu bani de UE.

Reamintim că Programul Masa caldă în şcoli a fost înfiinţat în perioada Guvernului Cioloş, în 2016, acesta fiind pilotat pe 50 de şcoli. Următorul Guvern, Grindeanu, a decis continuarea programului pilot tot în 50 de şcoli, după care a urmat o decizie similară şi a Guvernului Dăncilă. Acesta din urmă a adoptat şi publicat în Monitorul Oficial cu întârziere de un semestru normele de aplicare, astfel că în multe şcoli autoritățile locale, responsabile de aplicarea programului, nu au derulat procedurile de implementare, după cum Edupedu.ro a scris la acea vreme.

Foto: © Lovelyday12 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Niciun elev din România nu mai primește mâncare la școală în programul „Masa caldă“, deși am intrat în a treia săptămână de școală. Guvernul a alocat bani doar până în iunie, iar secretarul de stat Florian Lixandru anunță că Ministerul Educației abia acum pregătește normele de aplicare, cu bani rămași din perioada grevei profesorilor, pentru septembrie-decembrie
(7 august 2023) Programul “Masă caldă” 2023: Tot 450 de școli au fost incluse în program, ca și anul trecut, iar valoarea mesei zilnice rămâne 15 lei / Guvernul vrea ca autoritățile locale să încheie contractele de achiziții cu furnizorii până la 1 septembrie 2023 – proiect
(20 decembrie 2022) OFICIAL Banii de „Masa caldă în școli” sunt mai puțini cu peste 4 milioane de lei decât prevedea ordonanța prin care a fost aprobat numărul de 450 de școli în program. Nu există niciun leu prevăzut pentru mâncarea elevilor din primele două module ale anului școlar care începe în septembrie 2023
(9 noiembrie 2022) DOCUMENT Lista celor 450 de școli în care se organizează Masa caldă în acest an școlar, publicată direct în ședința de Guvern, fără ca aceasta să fie pusă în dezbatere publică / Bugetul este cu 299 de mii de lei mai mic decât cel prevăzut inițial pentru 300 de școli
(28 octombrie 2022) Ministerul Educației: Cele 150 de școli adăugate în programul “Masă caldă” din vară până în prezent vor avea alocați banii de mâncare peste încă 20 de zile lucrătoare
(28 octombrie 2022) 450 de școli ar putea organiza programul Masa caldă în acest an școlar, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență discutat astăzi în Guvern. Nu este acordat un buget suplimentar pentru 2022, ci doar pentru 2023 / Lista celor 350 de școli beneficiare încă nu este cunoscută
(15 septembrie 2022) OFICIAL 350 de școli vor putea organiza programul Masă caldă în anul școlar 2022-2023, potrivit unei ordonanțe de urgență / Lista celor 50 de școli în plus nu a fost încă publicată
(12 septembrie 2022) ANALIZĂ Programul Masa caldă în școli – instrument politic, la cererea premierului Nicolae Ciucă. Peste 63% dintre școlile înscrise în acest an au fost alese din localități conduse de primari PNL
(31 august 2022) Lista celor 300 de școli care vor organiza programul Masă caldă, în anul școlar 2022-2023, publicată de Ministerul Educației. Colegiile naționale nu au mai fost incluse, potrivit lui Sorin Cîmpeanu
(30 iunie 2022) Ministrul Cîmpeanu: Am adoptat o ordonanță de urgență prin care se extinde programul masă caldă de la 150 de școli la 300 de școli
(21 august 2021) Peste jumătate din cele 150 de școli în care elevii vor primi „Masa caldă” sunt în localități cu primari PNL. PSD a primit peste 30%, iar USR-PLUS doar pentru 2 școli

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Maraton al dezbaterilor pe legile Educației, în Parlament. Marți, 11 aprilie, discuțiile cu toate organizațiile încep la ora 10 și se încheie la 19. Ministra Ligia Deca participă la dezbateri în ambele zile

Marți și miercuri sunt organizate dezbateri în privința celor două proiecte de legi ale Educației, legea învățământului preuniversitar și legea învățământului superior, în Parlamentul României, potrivit ordinii de zi a…
Vezi articolul

În primul rând la consultările cu Iohannis: Corina Dumitrescu, fondator al Universității private Dimitrie Cantemir, protagonista scandalului diplomei inexistente la „Standford” și soția celui care a inițiat proiectul de lege „Facultate fără Bacalaureat”

În primul rând al invitaților la Cotroceni s-a aflat miercuri seara Corina Dumitrescu, fondator și președintele Senatului Universității Creștine Dimitrie Cantemir, propunerea lui Ponta în 2012 pentru funcția de ministru…
Vezi articolul