DOCUMENT Lista celor 450 de școli în care se organizează Masa caldă în acest an școlar, publicată direct în ședința de Guvern, fără ca aceasta să fie pusă în dezbatere publică / Bugetul este cu 299 de mii de lei mai mic decât cel prevăzut inițial pentru 300 de școli

5.020 de vizualizări
Foto: © Lovelyday12 | Dreamstime.com
Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru repartizarea pe județe a bugetului pentru cele 450 de școli care fac parte de programul „Masa caldă” se află pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Dacă proiectul va fi adoptat, atunci suma acordată pentru anul 2022 este de 146.701.000 de lei, fiind cu 299.000 de lei mai mică decât cea prevăzută în ordonanța de urgență prin care a fost crescut numărul școlilor beneficiare la 450. Suma este aproape identică cu cea prevăzută pentru 300 de școli.

UPDATE ora 14:00: Hotărârea a fost aprobată de Guvern, potrivit surselor Edupedu.ro.

În proiectul de hotărâre de Guvern este menționat că se repartizează pe județe suma de 146.701.000 de lei, iar în ordonanța de urgență este trecută suma de 147.000.000 de lei. Când proiectul a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Educației, suma alocată pentru anul 2022 era de 146.483.000 de lei. – detalii aici

Menționăm că proiectul de HG a fost pus în dezbatere fără anexa cu lista școlilor participante în program, lucru semnalat de Edupedu.ro încă de săptămâna trecută. Această anexă a fost publicată abia acum, pe ordinea de zi a ședinței de Guvern.

„ART. 1 – (1) Pentru finanţarea Programului-pilot în perioada desfăşurării activităţilor didactice în anul 2022, se alocă bugetelor locale ale unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor şi municipiului Bucureşti, în cuantum de 146.701 mii lei, potrivit anexei care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

(2) Cu sumele repartizate potrivit alin. (1) se rectifică bugetele locale ale unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale”, se arată în proiectul de Hotărâre de Guvern.

Foto: Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru repartizarea pe județe a sumei, prevăzută în bugetul de stat pe anul 2022, pentru unele unități/subdiviziuni administrativ-teritoriale în vederea finanțării Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 450 de unități de învățământ preuniversitar de stat

Nota de fundamentare a proiectului de hotărâre poate fi consultată mai jos:

Anexa cu lista celor 450 de școli și sumele alocate pentru finanțarea programului:

Informații de context

Amintim că Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că proiectul de hotărâre de Guvern pentru repartizarea pe județe a sumei se află pe circuitul de avizare interministerială. De asemenea, aceasta a precizat că suma pentru anul 2022 este de 147.000.000 lei. – detalii aici

„Cu privire la pașii următori pe care îi vom face pentru ca elevii să beneficieze concret de acest sprijin alimentar, menționăm că pe circuitul de avizare interministerială se află deja proiectul de hotărâre de guvern pentru repartizarea pe județe a sumei și în cel mai scurt timp, după publicarea în Monitorul Oficial a prezentei ordonanțe de urgență adoptate astăzi, vom emite ordinul de ministru pentru stabilirea celor încă 150 de unități de învățământ preuniversitar, care vor fi beneficiare ale programului”, a spus Deca.

Ministerul Educației a explicat, într-un răspuns pentru Edupedu.ro, care este mecanismul prin care a fost calculat bugetul pentru cele 450 de școli:

Bugetul alocat inițial (147 mil.) ar fi putut asigura finanțarea pentru 140.000 de beneficiari (15 lei/zi x 70 zile x 140.000=147 milioane lei) pentru întreg semestrul I (70 de zile). Întrucât cele 300 de școli selectate au avut doar 125.000 de elevi, a rămas un excedent bugetar, astfel încât a putut fi suplimentat numărul unităților beneficiare pentru perioada de la care preconizăm că se va publica HG cu repartizarea sumei până la finalul anului (circa 20 de zile lucrătoare). Urmează, așadar, să publicăm lista celor 150 și HG-ul cu repartizarea sumei pe UAT-uri.

  • Pe 30 iunie, fostul ministru al Educației anunța că a fost adoptată o ordonanță de urgență ce prevede extindere programului pilot „Masă caldă” de la 150 de școli la 300 de școli. – detalii aici
  • Proiectul a fost extins la 350 de unități de învățământ. Ministerul Educației a publicat lista celor 300 de școli, dar încă nu se cunoșteau cele 50 adăugate recent. 
  • Pe 28 octombrie a fost publicată în Monitorul Oficial ordonanța de urgență prin care programul „Masă caldă” este extins la 450 de școli.

Foto: © Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Prima carte în care copiii și adolescenții din București rescriu legendele orașului – SuperPovești din București. Toți copiii și adolescenții care trimit povești spre jurizare vor primi diplome de participare și cărți în dar

Copiii și adolescenții din capitală sau cei care învață în București sunt invitați să caute poveștile ascunse din istoria orașului: să le documenteze în familie, în cadrul comunității locale, în…
Vezi articolul

Sprijinul pentru părinții care stau acasă cu copiii aflați în școala online ar urma să fie aprobat săptămâna viitoare de Guvern, anunță ministrul Muncii: Vor primi 75% din venitul mediu brut, cu condiția ca părinții să nu fie în telemuncă

Indemnizația și concediul de la stat pentru părinții care sunt nevoiți să stea acasă cu copiii aflați în școala online, vor fi aprobate săptămâna viitoare de Guvern, anunță ministrul Muncii,…
Vezi articolul

Mircea Cărtărescu în Academia Română? Nu a trecut de votul inițial, pentru moment, spun reprezentanți ai instituției. Șeful secției academice unde s-au făcut ultimele propuneri de admitere a unui membru scriitor: “E un fals” / “Nu înseamnă că domnul Cărtărescu nu va primi voturi mai târziu”

Eventuala intrare a scriitorului român contemporan cu cea mai mare notorietate națională și internațională, Mircea Cărtărescu, în Academia Română s-a blocat de la bun început, în cea mai nouă etapă…
Vezi articolul

Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății: Planul de redeschidere a școlilor este foarte rațional. O să găsim o soluție echilibrată pentru siguranța epidemiologică în școli

Planul anunțat de președintele Klaus Iohannis de redeschidere descentralizată a școlilor “este foarte rațional”, a declarat Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății. “Este nevoie să avem învățământ”, a…
Vezi articolul