Ministerul Educației: Cele 150 de școli adăugate în programul “Masă caldă” din vară până în prezent vor avea alocați banii de mâncare peste încă 20 de zile lucrătoare

2.877 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos – Adriana Neagoe
Potrivit unui răspuns al Ministerului Educației la solicitarea EduPedu.ro, explicația pentru care ordonanța adoptată de guvern vineri prevede același buget la 450 de școli cât pentru 300 de școli, este aceea că se estimează ca doar la finalul lunii noiembrie și în decembrie elevii din școlile nou introduse, 150 la număr, primesc masă caldă.

Sunt vizați circa 53 de mii de elevi, potrivit datelor comunicate de Minister.

EduPedu.ro a semnalat faptul că atât Ordonanța de urgență (OUG) 105 adoptată în vară de guvern prin care 300 de școli intră în program, de la 150, cât și OUG 124 din septembrie prin care programul se extinde la 450 de școli, conțin aceeași alocare bugetară. Este vorba de 147 de milioane de lei. – analiza integrală, aici

În răspunsul de la Ministerul Educației, instituția arată cum a reușit să încadreze 178.000 elevi în aceeași bani cât pentru 124.500. Oficialii mai estimează că publicarea actelor normative cu alocările de sume și listele de școli se vor face peste încă 20 de zile lucrătoare. Pe calendarul actual înseamnă publicarea acestora în ultima săptămână din noiembrie. Practic, primăriile și școlile vor mai avea foarte puțin timp la finalul lunii noiembrie și în decembrie pentru derularea licitațiilor și achiziții de servicii de masă.

Redăm răspunsul integral al Ministerului:

Lista celor 300 de școli, publicată pe site-ul ME și aprobată prin OM 5369/1 sept. 2022, prevede un total de 125.518 de beneficiari. Bugetul total alocat pentru aceștia a fost de 147 de milioane. Raportul dintre elevii beneficiari din școlile propuse și bugetul alocat a permis extinderea și pentru alte unități de învățământ, în cadrul aceleiași anvelope bugetare. Astfel, vom avea aproximativ 178.000 de beneficiari, în total.

Bugetul alocat inițial (147 mil.) ar fi putut asigura finanțarea pentru 140.000 de beneficiari (15 lei/zi x 70 zile x 140.000=147 milioane lei) pentru întreg semestrul I (70 de zile). Întrucât cele 300 de școli selectate au avut doar 125.000 de elevi, a rămas un excedent bugetar, astfel încât a putut fi suplimentat numărul unităților beneficiare pentru perioada de la care preconizăm că se va publica HG cu repartizarea sumei până la finalul anului (circa 20 de zile lucrătoare). Urmează, așadar, să publicăm lista celor 150 și HG-ul cu repartizarea sumei pe UAT-uri.

Finalul modulului 2 este 22 decembrie, conform structurii anului școlar 2022-2023.

Citește și:
Guvernul a aprobat banii de “Masă caldă” pentru elevii din 450 de școli, pe același buget prevăzut pentru 300 de școli

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Încercare de defăimare la adresa părintelui care a expus comportamentul abuziv al învățătoarei de la o școală din Târgu Mureș. Părintele care încearcă să o compromită pe mamă a trimis și un text de susținere pentru cadrul didactic „luat la cunoștință” de 14 persoane prezente la ședința cu părinții

Un părinte care a luat legătura cu Edupedu.ro în privința cazului învățătoarei Alexa Mariana de la școala gimnazială „Romulus Guga” din Tg. Mureș a trimis pe adresa redacției o încercare…
Vezi articolul

Consiliul Național al Elevilor cere evaluare standardizată în locul tezelor, după ce 76% dintre elevii partipanți la un sondaj online au votat înlocuirea lucrărilor semestriale cu alt tip de evaluare sumativă. Testarea ar trebui să evalueze gândirea critică și competențele, susțin elevii

Consiliul Național al Elevilor cere evaluarea standardizată în locul tezelor, după ce 76% dintre elevii partipanți la un sondaj online au votat înlocuirea lucrărilor semestriale cu alt tip de evaluare…
Vezi articolul

Federația sindicală “Spiru Haret”, scrisoare către premierul Orban pentru suplimentarea masivă a numărului de profesori: E nevoie de 29.000 de cadre didactice și peste 8.600 de alți salariați, altfel “școlile riscă să devină focare Covid-19”

Federația Sindicatelor din Educație “Spiru Haret” i-a transmis premierului Ludovic Orban o scrisoare deschisă în care susține că, în contextul pandemiei, în învățământ “ar fi nevoie de circa 29.000 de…
Vezi articolul