„Remedial”, „selfie” şi prof”, între cuvintele nou incluse în ediția de anul acesta a DOOM – Dicţionarul Ortografic, Ortoepic şi Morfologic al Limbii Române

Copertă DOOM 2021 / Foto: Institutul de Lingvistică al Academiei Române

„Remedial”, „selfie” şi prof” se numără între cele aproximativ 3.600 de cuvinte nou incluse în cea mai recentă ediţie a Dicţionarului Ortografic, Ortoepic şi Morfologic (DOOM) al Limbii Române, care urmează să apară anul acesta, după cum a declarat pentru News.ro directorul Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” al Academiei Române, Adina Dragomirescu, potrivit G4Media.ro.

În prezent, noua ediţie a dicţionarului se află la tipar şi apariţia ei pe piaţă depinde de Monitorul Oficial. „Avem promisiunea că apare până la finalul anului, dar nu o dată sigură”, a spus Dragomirescu, contactată telefonic luni.

În noua ediţie a Dicţionarului Ortografic, Ortoepic şi Morfologic a fost introdus termenul familiar „prof”, cu pluralul „profi”. După folosirea în sintagma „ore remediale”, în DOOM 2021 a fost introdus adjectivul „remedial”, cu sensul „care remediază”. Adjectivul a intrat în limba română din limba engleză.

Ziua a doua a lunii poate fi pronunţată fie două noiembrie, fie doi noiembrie. Aceeaşi variaţie este acceptată şi când structura este însoţită de substantivul „data”: în data de doi/două noiembrie, tot conform DOOM 2021.

Citește articolul complet pe G4Media.ro.
Exit mobile version