Rezolvarea subiectelor de la Limba Română. Profesoara Ecaterina Stanca pentru Edupedu.ro: Nivelul este mediu spre dificil, punctul 7 de la subiectul de gramatică va face diferența între note

Ecaterina Stanca / Foto: Facebook

Profesoara de Limba Română Ecaterina Stanca de la Colegiul Național „Tudor Vianu” din București a rezolvat pentru Edupedu.ro subiectele primite astăzi de elevi la proba de Limba Română de la Evaluarea Națională 2021. Profesoara a apreciat că nivelul subiectelor primite de elevi este mediu spre dificil, iar punctul 7, unde li s-a cerut să completeze spațiile libere cu forma corectă a cuvintelor scrise în paranteză, va face diferența între note. Cele mai mari dificultăți le-ar putea avea copiii la scrierea cu un „i” sau cu doi „ii” la acest gen de exercițiu.
Mai jos, rezolvarea subiectelor:

Subiectul I A

1 – „după-amiază”, „duminică”, „vara”

2 – b. în a doua repriză a meciului

3 – b. 1 metru și 64 de centimetri

4 – a. că va fi certată de bunica

5 – „Stadionul se află la marginea orașului” – corect

„Romică a suferit un accident în timpul meciului anterior” – incorect

„În meciul în desfășurare, Gicoane a purtat celebrul său tricou negru” – incorect

„Familia își îndeamnă copilul să fie generos” – corect

„În clasa a IV-a, fetița îi face cadou prietenei sale păpușa cea mai frumoasă” – incorect

„Falsa generozitate înseamnă să le oferi altora ceea ce ție nu îți mai trebuie” – corect

6 – a. dialogat; b. descriptiv

7 – O legătură care se poate stabili „la nivelul conținutului” între cele două fragmente este ideea de susținere, de sprijin moral între prieteni etc.

Subiectul I B

1 – c. „Trăgeau” și „scânteia” (element de dificultate este „trăgeau”, unde vocala „e” nu se numără)

2 – d. „Portiță”, „fetiței”

3 – sinonim pentru „darnici” – „generoși”, pentru „prietenilor” – „amicilor”

4 – „glasul” (în nominativ), „lui Gicoane” (genitiv), „de o puritate” (în acuzativ), „Romică” (vocativ), „în pat” (acuzativ) (acestea sunt toate variantele pe care le puteau scrie copiii)

5 – coordonare: exemplu – „… și am luat o hotărâre în cele din urmă”

subordonare: exemplu „… pe care am luat-o”.

6 – „cartea acesteia este nouă” sau „cartea de la aceasta este nouă” (s-a cerut pronume demonstrativ, nu adjectiv pronominal demonstrativ); „Nu cunosc stadionul” sau „Nu am văzut/nu agreez stadionul” (trebuia folosit un verb tranzitiv, complementul direct urmează numai după un verb tranzitiv sau după o interjecție)

7 – „Să știi că acești doi arbitri n-au greșit (cuvântul „arbitri” se scrie cu un singur „i” deoarece are doi determinanți care îi precedă – „acești” și „doi”). Traiectoria mingii (genitiv dativul singular articulat se formează de la pluralul nearticulat, urmat de articolul hotărât „i”) care a creat (nu se scrie cu doi „e”) probleme a fost neobișnuită. Fiecare dintre susținătorii noștri („noștri” se scrie cu un singur „i”) de azi va participa (verbul trebuie să fie la singular și nu la plural deoarece subiectul este pronumele nehotărât „fiecare”), sper, la gală.”

Foto: Facebook.com

Citește și:
DOCUMENT Subiectele de la Limba română, Evaluarea Națională 2021. Elevii au primit varianta numărul 4 la proba scrisă, două texte la prima vedere cu 16 cerințe și o compunere
Exit mobile version